Rekordaffär: Andresen köper NRK-huset för 5 miljarder

I vad som troligen är Norges största styckeaffärer någonsin köper miljardären Johan H. Andresen NRK-fastigheten i Oslo. Fastighetsvärlden bedömer att priset är drygt 5 miljarder kronor. Balder var främsta utmanare.

Newsec var rådgivare till säljaren.

Johan H. Andresen köper fastigheten via sitt bolag Ferd. Andresen listas som Norges sjunde rikaste med en förmögenhet på cirka 33 miljarder kronor, enligt norsk press.

Kringkastingshuset (Radiohuset) innehåller totalt 37.000 kvm lokaler och Fjernsynshuset (TV-huset) innehåller 47.000 kvm lokaler. Totalt ingår 110.000 kvm lokaler i affären och en stor tomt där Andresen har utvecklingsplaner. Fastigheten ligger i området Marienlyst i norra Oslo. Ferd har anlitat Snøhetta för att utveckla fastigheten. Fjernsynshuset ska sannolikt rivas och det finns politiskt klara planer för att det går att bygga 103.000 kvm lokaler och bostäder, målet är en mix. Från Ferds sida har man talat om att skapa 1.200 bostäder.

Köpeskillingen för fastigheterna är 3,75 miljarder kronor. Inklusive byggrätterna blir priset drygt 5 miljarder kronor.

– Det är en speciell dag för oss, säger Andresen i en kommentar.

Hans affärsimperium Ferd innehåller flera olika tillgångar, bland annat fastigheter. Under de senaste åren har han visat ett allt större intresse för fastighets- och stadsutveckling. Familjens kapital härstammar från Tiedemanns Tobaksfabrik AS.

En av de främsta utmanarna om den stora fastigheten var ett konsortium bestående av Balder, Obos och Oslo Pensjonsforsikring.

Enlit Aftenposten har även stora aktörer som Møller Eiendom, Aspelin Ramm och Solon Eiendom försökt köpa NRK-fastigheten. Totalt inkom sju initiala bud.

Håkan Styrvold, chef Newsec Caital Markets i Norge:

– Vi är väldigt stolta över att ha hjälpt NRK med denna historiska transaktion. Vi har arbetat med NRK i två år inför att själva försäljningsprocessen inleddes.

NRK ska flytta till en ny adress. Det statliga tv- och radiobolaget har fått 28 förslag på ny lokalisering, varav 16 finns i Oslo. Oslo kommun har rekommenderat en fastighet i Økern i nordöstra Oslo. NRK vill gärna äga den nya fastigheten, men har även öppnat för att bli hyresgäst. Bland annat har Skanska lämnat förslag om en fastighet i just Økern.

Affären med NRK-fastigheten är den största med en styckefastighet i Norge någonsin, enligt lokal expertis. I juni 2019 sålde svenska SBB en stor kontorsfastighet mitt i Oslo för 4,9 miljarder kronor, läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Tillbaka till förstasidan