Den uppmärksammde Sms-trafiken mellan Dan Olofsson och Percy Nilsson har varit ett av åklagarens främsta bevis under rättegången i Stockholms tingsrätt. (Bilden är ett montage).

Percy Nilsson frikänns – Olofsson får villkorlig dom

Domen i Victoria Park-rättegången meddelades vid Stockholms tingsrätt under torsdagseftermiddagen. Percy Nilsson frikänns och Dan Olofsson får villkorlig dom. Olofsson meddelade senare att han överklagar domen.

Annons

Stockholms tingsrätt går inte på åklagaren Pontus Hamiltons linje om villkorlig dom med samhällstjänst för grovt insiderbrott.

Dan Olofsson döms för obehörigt röjande av insiderinformation till villkorlig dom – men får istället för samhällstjänst 90 dagsböter om 1.000 kronor.

Hans yrkande om ersättning för sina rättegångskostnader och för sin inställelse i tingsrätten avslås.

Percy Nilsson frikänns helt.

Försvarsadvokat Lars Kruse var nöjd efteråt:

– Min klient berättade sanningen från början. Och sanningen är mycket enkel. Ja, aktierna är köpta. Men nej, de är inte köpta beroende på någon insiderinformation. Det tycker vi borde ha stått klart väldigt tidigt för åklagaren, säger Kruse till FV.

Kruse berättar vidare att Percy Nilsson är lättad men att han samtidigt känner sig orättvist behandlad.

Percy Nilsson och Dan Olofsson har stått åtalade för grovt insiderbrott sedan i juli i år.

Före rättegången talades det om att Nilsson och Olofsson riskerade fängelse  – som lägst sex månader och som högst fyra år.

Åklagarens starkaste bevis var ett omtalat sms från Dan Olofsson till Percy Nilsson.

Där Olofsson, via sin ställning som aktieägare i Victoria Park, informerat vännen Percy Nilsson om att tyska fastighetsjätten Vonovia lade ett bud på Malmöbaserade Victoria Park, våren 2018.

Kort därefter har Nilsson, via bolaget Malmö Bra Bostad, förvärvat aktier för 3 miljoner i Victoria Park. Och gjort en vinst om 196.000 kronor. Olofsson ska själv inte ha gjort något förvärv.

Enligt sakframställan i domen står det dock att Nilsson visserligen uppdragit åt ett ombud att köpa aktier i Victoria Park men att detta skedde före han erhöll insiderinformationen från Dan Olofsson.

–Aktien (i Victoria Park) har han handlat åtskilliga gånger tidigare och alla gånger med ett nöjaktigt resultat. För en person som är insatt i aktien och bolaget så låg det i luften att det skulle kunna komma ett högre bud och då gör man en försiktig investering, säger Lars Kruse.

Han menar att man ska se investeringen i relation till företagets kapacitet. Företaget hade då en omsättning om 1,4 miljarder och gjorde 250 miljoner i vinst.

– Och så kommer man och viftar med 196.000 kronor i vinst och att det måste vara en insideraffär. Redan där borde man tagit ett steg tillbaka och funderat. Det här har kostat jättemycket pengar för samhället. Jag sa redan inledningsvis att det inte fanns tillräckliga skäl för att väcka åtal. Och nu har vi sett facit.

Alla anmälningar har kommit via övervakningsmyndigheter då man lagt märke till irrationellt handlande från de övriga som är åtalade.

– Det fanns ingen sådan anmälning när det gällde Malmö Bra Bostad då man ägt aktier för 10 miljoner tidigare i det här bolaget, fortsätter Kruse.

– Dessvärre gnags jag av en känsla som jag hoppas är fel. Att det handlar om näringslivskändisar, det kan ha påverkat. Det hoppas jag så klart är fel.

Dan Olofsson sa vid åtalstillfället att det för honom var obegripligt att åklagaren valde att gå vidare i ärendet.

– Jag ser fram mot en domstolsprövning och en friande dom, sa han då.

I ett pressmeddelande som publiceras ett par timmar efter domen skriver Dan Olofsson att han kommer överklaga.

– Jag frias helt beträffande huvudåtalet om grovt insiderbrott. Beträffande andrahandsyrkandet om röjande delar jag inte tingsrättens slutsats, varför denna del kommer att överklagas.

Affären nystades upp efter att Ekobrottsmyndigheten drivit en stor utredning kring den misstänkta insiderhandelen, som även gällt danska telekomoperatören TDC.

Totalt fanns 27 brottsmisstankar där 14 personer har stått åtalade – delen med fastighetsbolaget gäller endast tre personer.

Läs mer: ”Många blir förblindade och får lite guldfeber”

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan