Den uppmärksammde Sms-trafiken mellan Dan Olofsson och Percy Nilsson har varit ett av åklagarens främsta bevis under rättegången i Stockholms tingsrätt. (Bilden är ett montage).

Percy Nilsson frikänns – Olofsson får villkorlig dom

Domen i Victoria Park-rättegången meddelades vid Stockholms tingsrätt under torsdagseftermiddagen. Percy Nilsson frikänns och Dan Olofsson får villkorlig dom. Olofsson meddelade senare att han överklagar domen.

Villkorlig dom:
–En villkorliga dom innebär att man döms som skyldig för ett brott och får en prövotid på två år. Begås ett annat brott inom perioden så kan man få en annan påföljd istället, exempelvis fängelse, förklarar rådmannen Maria Wetterstrand vid Uppsala tingsrätt.

 

Visa faktaruta

Stockholms tingsrätt går inte på åklagaren Pontus Hamiltons linje om villkorlig dom med samhällstjänst för grovt insiderbrott.

Dan Olofsson döms för obehörigt röjande av insiderinformation till villkorlig dom – men får istället för samhällstjänst 90 dagsböter om 1.000 kronor.

Hans yrkande om ersättning för sina rättegångskostnader och för sin inställelse i tingsrätten avslås.

Percy Nilsson frikänns helt.

Försvarsadvokat Lars Kruse var nöjd efteråt:

– Min klient berättade sanningen från början. Och sanningen är mycket enkel. Ja, aktierna är köpta. Men nej, de är inte köpta beroende på någon insiderinformation. Det tycker vi borde ha stått klart väldigt tidigt för åklagaren, säger Kruse till FV.

Kruse berättar vidare att Percy Nilsson är lättad men att han samtidigt känner sig orättvist behandlad.

Percy Nilsson och Dan Olofsson har stått åtalade för grovt insiderbrott sedan i juli i år.

Före rättegången talades det om att Nilsson och Olofsson riskerade fängelse  – som lägst sex månader och som högst fyra år.

Åklagarens starkaste bevis var ett omtalat sms från Dan Olofsson till Percy Nilsson.

Där Olofsson, via sin ställning som aktieägare i Victoria Park, informerat vännen Percy Nilsson om att tyska fastighetsjätten Vonovia lade ett bud på Malmöbaserade Victoria Park, våren 2018.

Kort därefter har Nilsson, via bolaget Malmö Bra Bostad, förvärvat aktier för 3 miljoner i Victoria Park. Och gjort en vinst om 196.000 kronor. Olofsson ska själv inte ha gjort något förvärv.

Enligt sakframställan i domen står det dock att Nilsson visserligen uppdragit åt ett ombud att köpa aktier i Victoria Park men att detta skedde före han erhöll insiderinformationen från Dan Olofsson.

–Aktien (i Victoria Park) har han handlat åtskilliga gånger tidigare och alla gånger med ett nöjaktigt resultat. För en person som är insatt i aktien och bolaget så låg det i luften att det skulle kunna komma ett högre bud och då gör man en försiktig investering, säger Lars Kruse.

Han menar att man ska se investeringen i relation till företagets kapacitet. Företaget hade då en omsättning om 1,4 miljarder och gjorde 250 miljoner i vinst.

– Och så kommer man och viftar med 196.000 kronor i vinst och att det måste vara en insideraffär. Redan där borde man tagit ett steg tillbaka och funderat. Det här har kostat jättemycket pengar för samhället. Jag sa redan inledningsvis att det inte fanns tillräckliga skäl för att väcka åtal. Och nu har vi sett facit.

Alla anmälningar har kommit via övervakningsmyndigheter då man lagt märke till irrationellt handlande från de övriga som är åtalade.

– Det fanns ingen sådan anmälning när det gällde Malmö Bra Bostad då man ägt aktier för 10 miljoner tidigare i det här bolaget, fortsätter Kruse.

– Dessvärre gnags jag av en känsla som jag hoppas är fel. Att det handlar om näringslivskändisar, det kan ha påverkat. Det hoppas jag så klart är fel.

Dan Olofsson sa vid åtalstillfället att det för honom var obegripligt att åklagaren valde att gå vidare i ärendet.

– Jag ser fram mot en domstolsprövning och en friande dom, sa han då.

I ett pressmeddelande som publiceras ett par timmar efter domen skriver Dan Olofsson att han kommer överklaga.

– Jag frias helt beträffande huvudåtalet om grovt insiderbrott. Beträffande andrahandsyrkandet om röjande delar jag inte tingsrättens slutsats, varför denna del kommer att överklagas.

Affären nystades upp efter att Ekobrottsmyndigheten drivit en stor utredning kring den misstänkta insiderhandelen, som även gällt danska telekomoperatören TDC.

Totalt fanns 27 brottsmisstankar där 14 personer har stått åtalade – delen med fastighetsbolaget gäller endast tre personer.

Läs mer: ”Många blir förblindade och får lite guldfeber”

Fler Nyheter från förstasidan

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Selin och Arnhult besegrade norska oljemiljardärer

Köper för 13,5 miljarder och bolaget når därmed 78 miljarder. Läs om beståndet.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Skanska bygger upp nytt fastighetsbestånd

Introducerar en ny verksamhetsgren för att behålla fastigheter långsiktigt.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Tillbaka till förstasidan