Rikshem redo växla upp och bygga tusentals bostäder

Rikshem planerar för att skruva upp projekttempot efter att bolaget tvingats till en nystart efter stor personalomsättning. I projektbanken finns möjlighet för upp till 6.000 bostäder, även om sannolikt en del blir annat än bostäder. Målet är att bygga 500–1.000 bostäder varje år.

Annons

Rikshem, som ägs till lika delar av Fjärde AP-fonden och AMF, äger idag cirka 30.000 bostäder. Efter att under den senaste tiden hållit en låg profil på både transaktions- och projektfronten så smider bolaget nu rejäla planer för betydligt mer aktivitet inom det sistnämnda.

Det är 400.000 kvm BTA i markportföljen som ska utnyttjas till exempelvis bostäder, vårdboenden och skolor.

– Där räknar vi med att kunna bygga bostäder, vårdboenden och skolor. Vi får högre avkastning inom projekt än vid köp på transaktionsmarkanden. Vi har en stor potential i vårt bestånd. Det handlar om utveckling av mark på egna fastigheter där nyproduktion kompletterar befintliga bostadsområden, säger Elin Sjöstrand som är chef projekt vid Rikshem sedan drygt ett år.

Rikshems mål är att produktionsstarta 500–1.000 bostäder per år, när produktionstakten skruvats upp om något år. Tolv städer är aktuella, från Luleå till Malmö.

– I inledningsskedet handlar det främst om hyresrätter. På sikt skulle det även kunna vara aktuellt med bostadsrätter och studentbostäder.

Av Rikshems bestånd finns cirka 70 procent i miljonprogramsområdet. Det är i dessa områden som merparten av investeringarna kommer att ske i form av nyproduktion och ökat underhåll.

– Den absoluta merparten av investeringarna kommer att ske där. Vissa områden behöver mer kärlek och omtanke, säger Elin Sjöstrand.

Rikshem har ett lyckat projekt bakom sig där de boende i det aktuella området är väldigt nöjda, enligt bolagets uppföljning. Det handlar om Västra Blombacka, två kilometer väster om i Södertälje. Där renoverar bolaget 315 bostäder och bygger 82 nya bostäder.

– Det har gett väldigt bra effekt i de delar av området som renoverats, mindre skadegörelse och kriminalitet jämfört med de som är orenoverade. Detta utöver att boendestandarden moderniserats och energi sparas.

Rikshems senaste kvartalsrapport, som är stark, tyngs av bland annat bränder och vattenskador. Det sistnämnda inte som följd av bränderna utan på grund av att det är äldre fastigheter som behöver renoveras.

– Nu gör vi en kraftig satsning och investerar i förvaltningen. Bolaget hade länge fokus på transaktioner och därefter har vi även tappat anställda. Så det är något av en nystart som vi nu gör, säger sa avgående vd Sophia Mattsson-Linnala till Fastighetsvärlden innan hon slutade.

Bolagets projekt där 400.000 BTA ska utnyttjas finns i tolv orter. Det handlar om Luleå, Umeå Östersund, Uppsala, Södertälje, Sigtuna, Solna, Stockholm (Farsta, gamla Telia-fastigheten), Nacka, Norrköping, Kalmar, Helsingborg, Halmstad och Malmö. De orter som troligen står på tur för nyproduktion är Uppsala (Gränby och Kvarngärdet) och Västerås (Pettersberg).

Rikshems projektorganisation har växt rejält sedan Elin Sjöstrand anställdes som chef under senvåren ifjol, från ett dussin anställda till 23 idag.

– Vi kommer att behöva förstärka något ytterligare, säger Sjöstrand.

Rikshems fastighetsbestånd var vid årsskiftet, inklusive JV:n värderat till nästan 50 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Tillbaka till förstasidan