Rikshem redo växla upp och bygga tusentals bostäder

Rikshem planerar för att skruva upp projekttempot efter att bolaget tvingats till en nystart efter stor personalomsättning. I projektbanken finns möjlighet för upp till 6.000 bostäder, även om sannolikt en del blir annat än bostäder. Målet är att bygga 500–1.000 bostäder varje år.

Rikshem, som ägs till lika delar av Fjärde AP-fonden och AMF, äger idag cirka 30.000 bostäder. Efter att under den senaste tiden hållit en låg profil på både transaktions- och projektfronten så smider bolaget nu rejäla planer för betydligt mer aktivitet inom det sistnämnda.

Det är 400.000 kvm BTA i markportföljen som ska utnyttjas till exempelvis bostäder, vårdboenden och skolor.

– Där räknar vi med att kunna bygga bostäder, vårdboenden och skolor. Vi får högre avkastning inom projekt än vid köp på transaktionsmarkanden. Vi har en stor potential i vårt bestånd. Det handlar om utveckling av mark på egna fastigheter där nyproduktion kompletterar befintliga bostadsområden, säger Elin Sjöstrand som är chef projekt vid Rikshem sedan drygt ett år.

Rikshems mål är att produktionsstarta 500–1.000 bostäder per år, när produktionstakten skruvats upp om något år. Tolv städer är aktuella, från Luleå till Malmö.

– I inledningsskedet handlar det främst om hyresrätter. På sikt skulle det även kunna vara aktuellt med bostadsrätter och studentbostäder.

Av Rikshems bestånd finns cirka 70 procent i miljonprogramsområdet. Det är i dessa områden som merparten av investeringarna kommer att ske i form av nyproduktion och ökat underhåll.

– Den absoluta merparten av investeringarna kommer att ske där. Vissa områden behöver mer kärlek och omtanke, säger Elin Sjöstrand.

Rikshem har ett lyckat projekt bakom sig där de boende i det aktuella området är väldigt nöjda, enligt bolagets uppföljning. Det handlar om Västra Blombacka, två kilometer väster om i Södertälje. Där renoverar bolaget 315 bostäder och bygger 82 nya bostäder.

– Det har gett väldigt bra effekt i de delar av området som renoverats, mindre skadegörelse och kriminalitet jämfört med de som är orenoverade. Detta utöver att boendestandarden moderniserats och energi sparas.

Rikshems senaste kvartalsrapport, som är stark, tyngs av bland annat bränder och vattenskador. Det sistnämnda inte som följd av bränderna utan på grund av att det är äldre fastigheter som behöver renoveras.

– Nu gör vi en kraftig satsning och investerar i förvaltningen. Bolaget hade länge fokus på transaktioner och därefter har vi även tappat anställda. Så det är något av en nystart som vi nu gör, säger sa avgående vd Sophia Mattsson-Linnala till Fastighetsvärlden innan hon slutade.

Bolagets projekt där 400.000 BTA ska utnyttjas finns i tolv orter. Det handlar om Luleå, Umeå Östersund, Uppsala, Södertälje, Sigtuna, Solna, Stockholm (Farsta, gamla Telia-fastigheten), Nacka, Norrköping, Kalmar, Helsingborg, Halmstad och Malmö. De orter som troligen står på tur för nyproduktion är Uppsala (Gränby och Kvarngärdet) och Västerås (Pettersberg).

Rikshems projektorganisation har växt rejält sedan Elin Sjöstrand anställdes som chef under senvåren ifjol, från ett dussin anställda till 23 idag.

– Vi kommer att behöva förstärka något ytterligare, säger Sjöstrand.

Rikshems fastighetsbestånd var vid årsskiftet, inklusive JV:n värderat till nästan 50 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Lämnar Skanska – blir Sverigechef på NCC

NCC gör sin tredje chefsrekrytering från Skanska – inom loppet av bara några månader.

Köper för halv miljard av SBB nära S:t Eriksplan

Möjlig projektfastighet. ”Ser goda möjligheter till att utveckla den till en samhällsfastighet”.

Johan Franzén lämnar Catena – presenteras av konkurrenten

Hoppar av ledningstjänsten redan den 1 april för att inleda nytt chefsuppdrag.

Vill köpa loss klenoden – men har väntat på svar i tre år

Statens Fastighetsverk gör tummen upp till försäljningen. Men avgörande beslut har fastnat i Finansdepartementet – i över 3 år. ”Beslutsimpotens”.

Areim stänger fond om 7 mdr

Therese Rattik berättar vilka typer av fastigheter som finns på den nya fondens investeringsradar. FV berättar vad som ingår i de olika fonderna.

Nobbas av Castellum igen – Arnhult är ändå nöjd

”Han kan och fattar vad det handlar om. Det får inte vara för nära mig heller.”

Redo hyra ut 12.000 kvm direkt – inväntar inte påbyggnad

Går igång med uthyrningsarbetet av den nyinköpta fastigheten direkt. Motiverar för Fastighetsvärlden och berättar om önskad hyresnivå.

Explosioner mot Vonovias och HSB:s hus i Husby

En fastighet har fått stora skador, den andra mindre. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Köper fyra 08-närcentrum

Duo köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Han efterträder Skogestig

Klart med vem som blir ny chef för fastighetsinvesteringar vid Vasakronan. Kommenterar för FV.

Jätteaffär: SBB säljer för 11 mdr – en aktör köper för 8 mdr

SBB gör en rekordstor följdaffär efter köpet av Hemfosa. En aktör köper för 8 miljarder, en annan för 3 miljarder. Läs kommentarer från aktörerna.

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Tillbaka till förstasidan