Rikshem redo växla upp och bygga tusentals bostäder

Rikshem planerar för att skruva upp projekttempot efter att bolaget tvingats till en nystart efter stor personalomsättning. I projektbanken finns möjlighet för upp till 6.000 bostäder, även om sannolikt en del blir annat än bostäder. Målet är att bygga 500–1.000 bostäder varje år.

Rikshem, som ägs till lika delar av Fjärde AP-fonden och AMF, äger idag cirka 30.000 bostäder. Efter att under den senaste tiden hållit en låg profil på både transaktions- och projektfronten så smider bolaget nu rejäla planer för betydligt mer aktivitet inom det sistnämnda.

Det är 400.000 kvm BTA i markportföljen som ska utnyttjas till exempelvis bostäder, vårdboenden och skolor.

– Där räknar vi med att kunna bygga bostäder, vårdboenden och skolor. Vi får högre avkastning inom projekt än vid köp på transaktionsmarkanden. Vi har en stor potential i vårt bestånd. Det handlar om utveckling av mark på egna fastigheter där nyproduktion kompletterar befintliga bostadsområden, säger Elin Sjöstrand som är chef projekt vid Rikshem sedan drygt ett år.

Rikshems mål är att produktionsstarta 500–1.000 bostäder per år, när produktionstakten skruvats upp om något år. Tolv städer är aktuella, från Luleå till Malmö.

– I inledningsskedet handlar det främst om hyresrätter. På sikt skulle det även kunna vara aktuellt med bostadsrätter och studentbostäder.

Av Rikshems bestånd finns cirka 70 procent i miljonprogramsområdet. Det är i dessa områden som merparten av investeringarna kommer att ske i form av nyproduktion och ökat underhåll.

– Den absoluta merparten av investeringarna kommer att ske där. Vissa områden behöver mer kärlek och omtanke, säger Elin Sjöstrand.

Rikshem har ett lyckat projekt bakom sig där de boende i det aktuella området är väldigt nöjda, enligt bolagets uppföljning. Det handlar om Västra Blombacka, två kilometer väster om i Södertälje. Där renoverar bolaget 315 bostäder och bygger 82 nya bostäder.

– Det har gett väldigt bra effekt i de delar av området som renoverats, mindre skadegörelse och kriminalitet jämfört med de som är orenoverade. Detta utöver att boendestandarden moderniserats och energi sparas.

Rikshems senaste kvartalsrapport, som är stark, tyngs av bland annat bränder och vattenskador. Det sistnämnda inte som följd av bränderna utan på grund av att det är äldre fastigheter som behöver renoveras.

– Nu gör vi en kraftig satsning och investerar i förvaltningen. Bolaget hade länge fokus på transaktioner och därefter har vi även tappat anställda. Så det är något av en nystart som vi nu gör, säger sa avgående vd Sophia Mattsson-Linnala till Fastighetsvärlden innan hon slutade.

Bolagets projekt där 400.000 BTA ska utnyttjas finns i tolv orter. Det handlar om Luleå, Umeå Östersund, Uppsala, Södertälje, Sigtuna, Solna, Stockholm (Farsta, gamla Telia-fastigheten), Nacka, Norrköping, Kalmar, Helsingborg, Halmstad och Malmö. De orter som troligen står på tur för nyproduktion är Uppsala (Gränby och Kvarngärdet) och Västerås (Pettersberg).

Rikshems projektorganisation har växt rejält sedan Elin Sjöstrand anställdes som chef under senvåren ifjol, från ett dussin anställda till 23 idag.

– Vi kommer att behöva förstärka något ytterligare, säger Sjöstrand.

Rikshems fastighetsbestånd var vid årsskiftet, inklusive JV:n värderat till nästan 50 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

"I botten finns en ovilja"

Stjärnarkitekten om att staden vill stoppa Tellus Towers.

Efter Inteas jackpot – nu anmäls polisen

SBB kommenterar upphandlingen och funderar på framtiden i staden.

Batljans nya satsning: Leds av flera tidigare toppmilitärer

Läs om SBB:s nya affärsområde och toppnamnen bakom. Ilija Batljan berättar för FV om investeringsmålet. FV har även pratat med den nya toppchefen.

Överraskande: Thögersen lämnar vd-stolen i Catena

Berättat för styrelsen att han kommer att lämna under 2021.

Söker partner till fastigheter värda hela 8 miljarder

Öppnar för stor delförsäljning och att ta in långsiktiga delägare. Behåller stor fastighet mitt i Stockholm.

Humlegården gör tung rekrytering från Kungsleden

Får en nyinrättad roll som COO.

Wästbygg ska börsnoteras – men Arnhult säljer inte

Vd:n säljer delar av sitt innehav. Storägaren Rutger Arnhult behåller allt.

Här gräver Batljan för kinesiska hus åt Amasten

SBB-grundaren extraknäcker för att hålla byggpriserna nere?

Heimstaden köper för 8,6 mdr

3.900 bostäder ingår i bolagets senaste jätteköp.

Fullständig jackpot för Intea – vinner totalt 35.000 kvm

Tredje ”vinsten”. FV bedömer projektinvesteringen till totalt 1,5 miljarder kronor.

Öppnar för att sälja anrika huset i Gamla stan

”Vi är beredda att köpa huset för vad det kan vara värt – om vi har råd.”

Växer i residensstaden efter nytt förvärv

Har sedan 2007 successivt byggt upp beståndet.

Efter misstankarna – grönt ljus för SBB:s planer i Boden

Tidigare stoppad affär nu genomförd.

Smällen för SSM: Staden vill skrota Tellus Towers

Stockholms stads nya förslag.

Tillbaka till förstasidan