Tuborg 1, Revelop, Malmö, Acamedia
Illustration: Revelop.

Revelop hyr ut 9.000 kvm till skolkoncern

Revelop har tecknat ett 15-årigt hyresavtal om cirka 9.000 kvadratmeter med skolkoncernen AcadeMedia i den historiska gamla textilfabriken Tuborg 1 i centrala Malmö. Fastigheten utvecklas nu till ett campus för tre av koncernens gymnasieskolor.

Annons

Revelop förvärvade fastigheten som stått tom i många år i slutet av 2021 med planen att omvandla den befintliga byggnaden till gymnasieskola. Efter avtalet med AcadeMedia är fastigheten, där även Nordic Wellness är hyresgäst, fullt uthyrd.

Sedan förvärvet har Revelop drivit en process för utökad detaljplan som gör det möjligt att bedriva gymnasieverksamhet i fastigheten. Planen vann laga kraft i augusti förra året och byggnaden, som uppfördes i slutet av 1800-talet för industriändamål, konverteras nu till ett modernt gymnasiecampus med kulturhistoriskt värde.

AcadeMedia tillträder lokalerna under sommaren 2025 då gymnasieskolorna LBS, Rytmus och Designgymnasiet flyttar in i campuset inför höstens terminsstart.

Med det nya användningsområdet vidareutvecklas byggnaden och får nytt liv samtidigt som klimatavtrycket minimeras genom att Revelop behåller befintlig byggnad och därmed undviker nybyggnation. Generellt uppskattas att konvertering av befintlig byggnad genererar cirka 70 procent mindre koldioxid jämfört med motsvarande klimatsmart nybyggnation. Utöver att bidra till att möta behovet av utbildning i närområdet, bidrar samtidigt konverteringen till en positiv utveckling av platsen som går från ett ödsligt otryggt kvarter till en inkluderande stadsdel med liv och rörelse.

Genom att skapa relevant innehåll i en tom byggnad utökar Revelop byggrätten för att skapa mer gemensamma ytor åt skolorna och de framtida eleverna. I samband med konvertering och tillbyggnad installerar Revelop bästa möjliga tekniska system för att få en mer energieffektiv och miljövänlig drift. Investeringarna skapar positiv förändring genom ökad resurseffektivitet och minskad förbrukning samt koldioxidutsläpp. Fastigheten kommer också att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

– När vi förvärvade Tuborg 1 hade byggnaden varit tomställd i många år. Jag är mycket stolt över vårt team som på rekordfart genomfört en mycket komplex affärsplan och tillsammans med AcadeMedia skapat ett av Sveriges finaste gymnasiecampus. Den här investeringen är ett skolboksexempel på hur Revelop förlänger livet på byggnader och tar de på en resa från brunt till grönt, säger Revelops koncernchef Thomas Sipos.

AcadeMedias satsning i fastigheten innebär att tre gymnasieskolor samlas i ett gemensamt campus.

– Malmö är med sitt rika kulturliv ett nav för både kreativitet, design och musik. Vi är stolta över att samla tre gymnasieskolor i ett gemensamt campus i en unik miljö och samtidigt som vi väsentligt minskar vårt klimatavtryck även bidrar till en tryggare och mer attraktiv plats. Genom denna satsning kan vi erbjuda ännu bättre skol- och arbetsmiljöer för våra elever och medarbetare, säger Jimmy Kjellström, chef för AcadeMedias gymnasieskolor.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan