IHGs första hotell i Sverige öppnar i Kista.

Revelop hyr ut 9.000 kvm till IHG:s första hotell i Sverige

Revelop har tecknat avtal med den englandsbaserade globala hotelljätten IHG Hotels & Resorts om etablering av Voco hotel i Kista – IHG:s första hotell i Sverige. Avtalet innebär att 9.000 kvm i fastigheten Nordic Forum konverteras till ett hotell.

Annons
Thomas Sipos.
Visa faktaruta

Hotellet, som öppnar efter sommaren, drivs av Mogotel Hotel Development. Parterna har tecknat ett 25-årigt avtal.

Hotellet kommer att drivas som voco hotel, ett av IHGs premiumvarumärken, med 201 rum, en fullservicerestaurang, konferensavdelning samt ett spa med inomhuspool. Hotellet färdigställs under våren och beräknas öppna efter sommaren.

IHG tar därmed delvis över de planer som AC Hotel by Marriott hade för fastigheten för några år sedan. Ytan och antalet rum då var detsamma. De planerna hamnade dock i papperskorgen.

IHG är en av världens största hotellkedjor med fler än 6.200 hotell och nära en miljon rum världen över. Etableringen i Kista blir IHGs första i Sverige, efter att företaget lämnade den svenska marknaden för tio år sedan, med planer på att växa i ytterligare i både Sverige och övriga Norden. Voco hotel erbjuder en premiumupplevelse för sina gäster och kombinerar en informell och charmig känsla med den kvalitet och trygghet som ett globalt och respekterat varumärke ger.

– Jag är väldigt glad över att IHG har valt Nordic Forum för deras första hotell i Sverige och tar Voco till Kista. Hotellet kommer att ha en betydande positiv påverkan och öka antalet besökare i Kista under dygnets alla timmar. Genom uthyrningen transformerar vi en gammal utdaterad kontorsyta till ett modernt premiumhotell. Det går helt i linje med vår strategi att förlänga livet på byggnader samtidigt som de får nytt relevant innehåll, säger Thomas Sipos, koncernchef på Revelop.

Revelop förvärvade fastigheten 2016 har sedan dess drivit ett omfattande utvecklingsarbete där fastigheten har genomgått en resa från brun till grön. Sedan förvärvet har hyresgästbeläggningen gått från 45 procent till i princip fullt uthyrd. I samband med ombyggnationen kommer hotellbyggnaden att miljöcertifieras enligt BREEAM In-Use Very Good. Kontorsbyggnaden är sedan flera år certifierad enligt Green Building.

– Vi är glada över att i samarbete med Revelop kunna etablera Voco hotels i Kista. Voco hotels är mycket populärt bland gästerna för sin unika charm och karaktär och är samtidigt omtyckt hos ägarna tack vare sin design och operativa ramverk som gör det enkelt att anpassa till olika marknader. Det passar perfekt för det här projektet där vi tillsammans med Revelop och Mogotel skapar ett spännande hotell baserat på gemensamma värderingar och fokus på hållbarhet. Vi ser fram emot att öppna och välkomna fler gäster till vår underbara värld, säger Miguel Martins, Head of Development Northern Europe på IHG.

I Magasinet Fastighetsvärlden nr 3/2023 finns en stor kartläggning över världens tio största hotellkedjor. Där framgår att ungefär hälften har planer för Sverige.

Där listas IHG som världens fjärde största. Miguel Martins sa då till Fastighetsvärlden att ”Sverige har väldigt hög prioritet” när det gäller kedjans expansion. Miguel Martins mål då var att signera ett eller två hyresavtal i Sverige årligen för den kommande tioårsperioden.

Nordic Forum i Kista.

– Att gå in på den svenska marknaden är ett stort steg för Mogotel. Vi är tacksamma för våra partners förtroende när vi nu ger oss ut på denna resa. Vårt fokus ligger på tillväxt och att etablera en stark närvaro i Stockholm och över hela Sverige, säger Ivans Dokicans, styrelseordförande på Mogotel Development Holding, Head of Development.

– Det här projektet är en viktig milstolpe för oss. Det är inte bara en ny satsning i Stockholm och Sverige – det är ett nytt kapitel i vår historia när vi inleder vårt samarbete med IHG Hotels & Resorts. Vi är glada över möjligheten att få ta varumärket vocos unika karaktär in i denna dynamiska stad och ser fram emot att sätta vår prägel i hjärtat av Stockholm, säger Sabine Krievina, styrelsemedlem, Director of Project Management på Mogotel Development Holding.

Fastigheten i Kista är tomträtten till Borgarfjord 2, även känd som Nordic Forum, som omfattande 44.000 kvm lokalytor för kontor samt ca 1.000 p-platser i garage. Adressen för hotellet är Torshamnsgatan 39.

I oktober 2022 avslöjade Fastighetsvärlden att IHG planerade för två hotell strax söder om Arlanda, med 300 respektive 120 rum. Det projektet drivs av Björnbäckens Fastighets AB. Enligt uppgift från både IHG och Fastighetsägaren, till Fastighetsvärlden under januari 2024, väntas bygglovsprocess för det projektet inledas inom kort.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan