Rekorduthyrning om 43000 kvm av Fabege till Vattenfall

Annons

Ännu en viktig pusselbit för Arenastaden på plats. Fabege har lyckats ta hem spelet om en av de allra största nyuthyrningarna som skett de senaste åren senare i Stockholm. Det är  statliga Vattenfall som tecknat avtal  om att hyra 43.000 kvadratmeter kontor plus garage och parkeringsplatser i Arenastaden i Solna. Fabege kommer uppföra den nya byggnaden på en fastighet som företaget äger till 100 procent. Miljö- och energikraven är högt satta och byggnaden kommer att ha en lägre energianvändning än vad EU:s energiklassning ”Green Building” kräver, bland annat genom sol- och vindkraft.

– Vi vann Vattenfallkontraktet i tuff konkurrens där miljö- och energikraven naturligtvis var en förutsättning men där läget var en avgörande faktor för deras val, säger Fabeges VD Christian Hermelin till Fastighetsvärlden. Vi fick dem tidigt att förstå att Arenastadsområdet kommer att bli ett mycket attraktivt område.

Kontraktet löper på 12 år med ett årligt hyresvärde om cirka 100 miljoner kronor. Den sammanlagda projektkostnaden uppgår till 1150 miljoner och finansieringen är klar. Vattenfall Nordens nya kontorsbyggnad beräknas vara färdigställd under tredje kvartalet 2012.

Det är Vattenfall Norden med affärsområden som kommer att flytta dit från de nuvarande lokalerna i Råcksta och Sundbyberg. Totalt handlar det om cirka 2000 arbetsplatser.

– Vi har nu god tid på oss att göra upphandlingen på en förmånlig nivå, byggpriserna är fortfarande på väg nedåt konstaterar Christian Hermelin.

Vattenfalls kontor blir den tredje stora etableringen i området efter Swedbank Arena och Mall of Scandinavia. De beräknas börja byggas under 2009, efter slutförd planprocess.

Fastighetsvärlden Idag 2009-01-15

Fler Nyheter från förstasidan

FV-kartläggning: Bolagen som vågat börja bygga

FV listar bolagen som satt spaden i backen för nya projekt. ✓ 80 projekt. 9.600 bostäder

Bilder: AMF Fastigheters nya kontor i Mood

FV tar en titt på kontoret som delvis ligger öppet i gallerian.

Riksbanken: ”Vi klarade det första testet”

Aino Bunge, vice riksbankschef, talade på Fastighetsdagen minskad inflation och förslag på reglering av företagsobligationsmarknaden.

Sofia Watt, Catellas ordf.

Watt tar klubban efter Claesson

Catella får nu en helt jämställd styrelse, vilket fortfarande är ovanligt i noterade bolag.

Debatt: Varför används inte Boverkets kreditgaranti?

Kameos Sebastian Martens Harung och Fredrik Källgren skriver debattinlägg om att AB Sverige är i kris vad gäller nyproduktion av bostäder.

Brand i klassisk byggnad i Vasastan

Brand i Areims nyförvärv – Stor insats från sju brandstationer.

Patriam Vinkelhuset

Byggstartar lyxlägenheter på Lilla Essingen

FV-intervju med vd om att våga börja byggstarta. ”För oss är framdrift viktigt.”

Han blir ny vd för Nivika

Lämnade vd-rollen på annat börsnoterat bolag den 31 januari 2024.

Känd Stureplanskrog i konkurs

Nya delägare och stjärnkockar räckte inte. SEB Trygg Liv tappar stor hyresgäst.

Hotell vid Stureplan växer – tar över två grannlokaler

Stockholms äldsta hotell utökar bar och matsal.

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Tillbaka till förstasidan