Ny jätteflytt kan vänta: Telia söker nya lokaler

FV avslöjar – Enda storföretaget i syd letar nya lokaler. Fastighetsvärlden kan berätta att ytterligare en stor företagsflytt kan komma att röra om på kontorshyresmarknaden i Stockholm. Enligt vad Fastighetsvärlden erfar planerar TeliaSonera att flytta ifrån de stora lokalerna i Farsta, i södra Stockholm, till nya moderna kontorslokaler. Bolaget har initierat en sökning av ny lokalisering och behovet uppges vara ungefär 60.000 kvadratmeter. TeliaSoneras krav är yteffektiva lokaler och att den nya fastigheten ska ha en hög energi-klassificering.

Fastigheten i Farsta där TeliaSonera idag har stor del av sin verksamhet ägs av RBS Nordisk Renting. Fastigheten inköptes 2001 från Telia för drygt 1 miljard kronor. Hyreskontraktets längd är okänt för Fastighetsvärlden. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har RBS Nordisk Renting dessutom under de senaste åren undersökt möjligheten att sälja fastigheten.

Den aktuella fastigheten i Farsta, i Larsboda, uppfördes till större delen 1966 och lokalerna där omfattar utrymmen om drygt 100.000 kvadratmeter, varav 85.000 kvadratmeter är uthyrbar kontorsyta. 2005/06 gjordes en större ombyggnation för att förbättra yteffektiviteten när 70.000 kvm kontor byggdes om. Bolaget utnyttjar även  stora lokaler i Haninge där teknisk utrustning finns.

För ungefär fem år sedan lämnade Telia förhyrningarna vid Nacka Strand (där bolaget funnits sedan 1991). TeliaSoneras huvudkontor finns sedan 2003 vid Stureplan där bolaget hyr lokaler av AFA Fastigheter.

Vid en eventuell flytt kommer det inte längre finnas kvar något större bolag i södra Stockholmsområdet.  Även på andra ställen har det rört på sig nyligen och med stora bolag inblandade. Vattenfall och Swedbank har meddelat flytt och förra veckan kunde Fastighetsvärlden avslöja SEB:s stora flyttplan från city till Värtahamnen.

En eventuell flytt för Telia från Farsta lär dock inte vara nära förestående. Irene Krohn, vid TeliaSoneras pressinformation, understryker för Fastighetsvärlden att det inte finns något beslut om flytta från Farsta.

– Vid årsskiftet fanns en möjlighet att säga upp hyreskontraktet, men det utnyttjades inte, säger Krohn.

Fastighetsvärlden Idag 2011-05-25

Fler Nyheter från förstasidan

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Affär för hela 3 miljarder i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Tillbaka till förstasidan