I samma lokaler där bland annat DN och Expressen trycks kommer Premo nu att expandera.

Premo hyr av Barings för att satsa på e-handel

Barings hyr ut ytterligare 2.000 kvm till tidningsdistributören Premo i fastigheten Vanda 3 i Akalla. Totalt hyr nu Premo under de närmaste tio åren cirka 3.000 kvadratmeter av Barings fastighet som är känd som DNEX-tryckeriet.

Annons

Tidningsdistributören Premo har i snart fyra års tid samdistribuerat e-handelsvaror från bland annat företag som Apotea. Nu ska den verksamheten skalas upp och Premo kommer nu att hyra ytterligare 2.000 kvadratmeter i fastigheten Vanda 3 av fastighetsägaren Barings, som är en av världens största investeringsförvaltare inom fastigheter. Därmed kommer Premo hyra totalt cirka 3.000 kvadratmeter de närmaste tio åren i Akalla.

Premo använder i dag redan existerande ytor för att kunna distribuera e-handelsvaror från bolag som till exempel Apotea och det är den verksamheten som nu ska skalas upp.

– Målet är att få en synergieffekt med vårt systerbolag inom printing. När de minskar, förhoppningsvis inte så snabbt, så ser vi allt fler synergier Christopher Wark, produktionschef på Premo som visade upp företagets verksamhet under en guidad visning.

För att expandera kommer redan existerande yta inom fastigheten att användas men det kommer även byggas en utbyggnad intill nuvarande lastkaj.

–  Vi växer både inåt och utåt, säger Jan Persson som är vd på Premo.

Det nya lastområdet kommer att vara utrustade med laddstolpar då Premo ska vara emissionsfria 2023 och tillbyggnaden kommer också att lösa den nuvarande flaskhalsproblematiken.

– Just nu är det inte så bra arbetsmiljö med massa lastbilar, truckar och folk som går runt på samma plats som vi löser genom att lastbilarna får sitt område och truckarna sitt, säger Christopher Wark.

I dag kan Premo distribuera cirka 20-25.000 paket om dagen men målet är att nå cirka 50.000. Kanske ännu mer på sikt.

Fastigheten Vanda 3 byggdes av Bonnier i början av 1990-talet och var då en av landets största och mest imponerande tryckerier. Bonnier Fastigheter sålde sedan vidare lokalen till Pictet och Brunswick 2020 som i sin tur sålde vidare till Barings i september förra året. Fastigheten består av cirka 63.000 kvadratmeter datacenter, tryckeri, lager och kontor.

Brunswick är fortsatt utvecklingspartner för Barings och de har stora planer för Vanda 3.

– Vi driver också en del intressanta planer här där vi bland annat har en överdimensionerad parkering som vi ser om vi kan hitta lösningar på för att utveckla en mer hållbar yta på, säger Niclas Jakobsen på Brunswick.

Utöver det finns det en byggrätt om cirka 12.000 kvadratmeter intill byggnaden som Brunswick undersöker möjligheterna att kunna utveckla ytterligare. Då omfattande energibesparingsåtgärder redan utförts i fastigheten och området identifierats av kommunen som ett av tre områden som idealisk för datacenterverksamhet med ökad energikapacitet från 2026 så är det inte otänkbart att ett datacenter skulle kunna etableras på området.

Redan nu ligger ett av företaget Interxions datahallar här. Men även lager och logistik kan vara aktuellt

Både Premos expansion och planerna för vidareutveckling av Barings fastighet ses som något positivt av de styrande politikerna.

– Vi utvecklar just nu 10.406 lägenheter inom projektet Fokus Järva vilket är den största satsningen i Stockholm. Därför är det extra viktigt att satsa på sådana här projekt samtidigt. Pratar man med företagare så säger de att det här är ett drömläge bland annat på grund av den intilliggande förbifarten, säger biträdande finansborgarråd Anders Österberg (S) som också var på plats under visningen.

Själva byggprocessen av Premos nya lokaler startar om några veckor och förväntas pågå i 11 månader och expansionen förväntas generera cirka 60 nya jobb.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan