Det kända DNEX-tryckeriet i Akalla. Foto: Bonnier Fastigheter

Pictet och Brunswick gör stort köp i norra Stockholm

Pictet och Brunswick Real Estate inleder ett partnerskap för fastighetsinvesteringar, med fokus på långsiktigt hållbara datacenter i Norden. Det första förvärvet är en fastighet om 63.000 kvm i Akalla i norra Stockholm. Säljer gör Bonnier Fastigheter.

Nordanö var rådgivare till säljaren.

Affären avser den stora fastigheten Vanda 3, upplåten med tomträtt, i Akalla – som bland annat innehåller tryckeriet som trycker DN och Expressen, men som även innehåller datacenter, lager och en mindre andel kontor. Fastigheten ligger på Esbogatan 11 i Akalla, norr om Kista.

Köpeskillingen är hemlig, men Fastighetsvärlden bedömer den till en bit över en miljard kronor.

Pictet och Brunswick kommer att investera i både befintliga datacenter och utvecklingsprojekt på den nordiska marknaden. Genom Brunswicks modell med lokala förvaltningspartners säkerställs ett aktivt värdeskapande på fastighetsnivå, med tydliga förbättringar för miljö och samhälle.

Förvärvet är därmed en flygande start på Brunswicks tidigare uttalade ambitioner att investera i datacenter, läs mer här.

De nordiska länderna har gynnsamma förutsättningar för datacenter, bland annat tack vare tillgång till naturlig nedkylning och hög andel grön energi. Under det senaste årtiondet har över 200 datacenter etablerats av stora internationella aktörer såsom Facebook, Microsoft och Google, konstaterar Brunswick.

Det första förvärvet, fastigheten Vanda 3 i Akalla, omfattar 63.000 kvm uthyrningsbar area fördelat på datacenter, tryckeri, lager och kontor.

Fastigheten, med hyresgäster i sektorer som har stora energibehov, återvinner värme som genereras och distribuerar till fjärrvärmenätet, vilket reducerar klimatavtrycket avsevärt. Vanda 3 har stora utvecklingsmöjligheter, är attraktivt beläget i Akalla och i takt med genomförandet av infrastruktursatsningar i området kommer det geografiska läget att stärkas ytterligare. Fastigheten ligger nära Förbifartens kommande mynning vid E4:an. Det skulle även kunna göra fastigheten attraktiv för närlogistik.

Fastighetsvärlden saknar uppgifter om projektmöjligheter eller kontraktslängd för till exempel DN/EX-tryckeriet.

Efter avyttringen äger Bonnier Fastigheter endast bestånd i centrala Stockholm och sedan några år även i centrala Uppsala. För tre år sedan sålde Bonnier fastigheten Stämpeln 1 i Häggvik, Sollentuna, till Alma Property Partners, läs mer här.

Patrik Andersson, partner och vd Brunswick Real Estate kommenterar köpet Akalla/Kista:

– Vi är oerhört glada över samarbetet med Pictet som innebär en realisering av vår nya förvärvsstrategi inom datacenterrelaterade fastigheter i Norden. Brunswick har ett tydligt fokus på ständig utveckling och förbättring av fastighetsbeståndet med mätbara hållbarhetsmål, vilket stämmer väl överens med Pictets strategi. Vi ser fram emot att identifiera fler förvärvs- och utvecklingsmöjligheter med Pictet i hela Norden.

Tomas Hermansson, vd på Bonnier Fastigheter:

– Det känns bra att lämna ansvaret till så erfarna aktörer som Brunswick och Pictet. Vanda 3 är en unik fastighet i ett väldigt bra läge och jag är övertygad om att de nya ägarna kommer att förvalta fastigheten väl och fortsätta utvecklingen på ett bra sätt. Bonnier Fastigheter har för närvarande en stor projektportfölj och försäljningen av Vanda 3 frigör resurser till nya spännande projekt som Portalen och Pirhuset i Värtahamnen samt Munin NXT i Uppsala.

Alexander Thams, Head of Nordics Real Estate på Pictet Alternative Advisors:

– Vi är mycket glada över att ha genomfört vår första investering i Norden, som är en strategiskt viktig marknad för oss. Pictet har som målsättning att utöka fastighetsportföljen med ytterligare datacenter och att investera upp till 5 miljarder kronor i regionen. Marknaden för datacenter i Norden har stor potential, tack vare tillgång till naturlig nerkylning och ett stabilt affärsklimat. Vi ser fram emot att samarbeta med ett välrenommerat team som Brunswick, som delar vår ambition om att utveckla miljömässigt hållbara fastigheter.

Från vänster David Hävermark, Partner Brunswick Real Estate, Alexander Thams, Head of Nordics Real Estate på Pictet Alternative Advisors, Patrik Andersson vd och Partner Brunswick Real Estate, Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter och Björn Boestad, Transaktionsansvarig Bonnier Fastigheter. Foto: Åke Gunnarsson / VUE.

Fler Nyheter från förstasidan

Fastighetsägarna till de blödande tech-bolagen

FV listar de fastighetsbolag som är värd för de omskrivna bolagen.

Ministern om mötet med de tre fastighetstopparna

Träffat Selin, Arnhult och Batljan. Räntor Viktiga hyresavier 90-talskraschen Det egna bolånet.

Långläsning från FV

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Det råder oro på marknaden. Effekterna har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie!

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 5.500 kvm till CGI

Tecknar kontrakt på två platser i Stockholmsområdet. Läs om bolagen som tappar hyresgästen.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Tillbaka till förstasidan