Det kända DNEX-tryckeriet i Akalla. Foto: Bonnier Fastigheter

Pictet och Brunswick gör stort köp i norra Stockholm

Pictet och Brunswick Real Estate inleder ett partnerskap för fastighetsinvesteringar, med fokus på långsiktigt hållbara datacenter i Norden. Det första förvärvet är en fastighet om 63.000 kvm i Akalla i norra Stockholm. Säljer gör Bonnier Fastigheter.

Annons

Nordanö var rådgivare till säljaren.

Affären avser den stora fastigheten Vanda 3, upplåten med tomträtt, i Akalla – som bland annat innehåller tryckeriet som trycker DN och Expressen, men som även innehåller datacenter, lager och en mindre andel kontor. Fastigheten ligger på Esbogatan 11 i Akalla, norr om Kista.

Köpeskillingen är hemlig, men Fastighetsvärlden bedömer den till en bit över en miljard kronor.

Pictet och Brunswick kommer att investera i både befintliga datacenter och utvecklingsprojekt på den nordiska marknaden. Genom Brunswicks modell med lokala förvaltningspartners säkerställs ett aktivt värdeskapande på fastighetsnivå, med tydliga förbättringar för miljö och samhälle.

Förvärvet är därmed en flygande start på Brunswicks tidigare uttalade ambitioner att investera i datacenter, läs mer här.

De nordiska länderna har gynnsamma förutsättningar för datacenter, bland annat tack vare tillgång till naturlig nedkylning och hög andel grön energi. Under det senaste årtiondet har över 200 datacenter etablerats av stora internationella aktörer såsom Facebook, Microsoft och Google, konstaterar Brunswick.

Det första förvärvet, fastigheten Vanda 3 i Akalla, omfattar 63.000 kvm uthyrningsbar area fördelat på datacenter, tryckeri, lager och kontor.

Fastigheten, med hyresgäster i sektorer som har stora energibehov, återvinner värme som genereras och distribuerar till fjärrvärmenätet, vilket reducerar klimatavtrycket avsevärt. Vanda 3 har stora utvecklingsmöjligheter, är attraktivt beläget i Akalla och i takt med genomförandet av infrastruktursatsningar i området kommer det geografiska läget att stärkas ytterligare. Fastigheten ligger nära Förbifartens kommande mynning vid E4:an. Det skulle även kunna göra fastigheten attraktiv för närlogistik.

Fastighetsvärlden saknar uppgifter om projektmöjligheter eller kontraktslängd för till exempel DN/EX-tryckeriet.

Efter avyttringen äger Bonnier Fastigheter endast bestånd i centrala Stockholm och sedan några år även i centrala Uppsala. För tre år sedan sålde Bonnier fastigheten Stämpeln 1 i Häggvik, Sollentuna, till Alma Property Partners, läs mer här.

Patrik Andersson, partner och vd Brunswick Real Estate kommenterar köpet Akalla/Kista:

– Vi är oerhört glada över samarbetet med Pictet som innebär en realisering av vår nya förvärvsstrategi inom datacenterrelaterade fastigheter i Norden. Brunswick har ett tydligt fokus på ständig utveckling och förbättring av fastighetsbeståndet med mätbara hållbarhetsmål, vilket stämmer väl överens med Pictets strategi. Vi ser fram emot att identifiera fler förvärvs- och utvecklingsmöjligheter med Pictet i hela Norden.

Tomas Hermansson, vd på Bonnier Fastigheter:

– Det känns bra att lämna ansvaret till så erfarna aktörer som Brunswick och Pictet. Vanda 3 är en unik fastighet i ett väldigt bra läge och jag är övertygad om att de nya ägarna kommer att förvalta fastigheten väl och fortsätta utvecklingen på ett bra sätt. Bonnier Fastigheter har för närvarande en stor projektportfölj och försäljningen av Vanda 3 frigör resurser till nya spännande projekt som Portalen och Pirhuset i Värtahamnen samt Munin NXT i Uppsala.

Alexander Thams, Head of Nordics Real Estate på Pictet Alternative Advisors:

– Vi är mycket glada över att ha genomfört vår första investering i Norden, som är en strategiskt viktig marknad för oss. Pictet har som målsättning att utöka fastighetsportföljen med ytterligare datacenter och att investera upp till 5 miljarder kronor i regionen. Marknaden för datacenter i Norden har stor potential, tack vare tillgång till naturlig nerkylning och ett stabilt affärsklimat. Vi ser fram emot att samarbeta med ett välrenommerat team som Brunswick, som delar vår ambition om att utveckla miljömässigt hållbara fastigheter.

Från vänster David Hävermark, Partner Brunswick Real Estate, Alexander Thams, Head of Nordics Real Estate på Pictet Alternative Advisors, Patrik Andersson vd och Partner Brunswick Real Estate, Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter och Björn Boestad, Transaktionsansvarig Bonnier Fastigheter. Foto: Åke Gunnarsson / VUE.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan