Stiftelse köper för 1,1 mdr

Lantmännen Fastigheter i stor försäljning. En stor fastighetsaffär blev den första investeringen för ”Grodden”, Lantmännens nybildade pensionsstiftelse. Strax före årsskiftet förvärvade stiftelsen ett bestånd om 12 fastigheter från Lantmännen Fastigheter för 1,1 miljard. Fastigheterna omfattar totalt 130.000 kvm och ligger bland annat i Stockholm, Jönköping, Lidköping, Malmö och Uppsala. Fastigheterna i Stockholm innefattar bland annat huvudkontoret i Stadshagen.

– Det är en mix av fastigheter i bra lägen med långa hyresavtal som ger stabila hyresintäkter som vi sålt. Inför försäljningen värderade vi dem internt och via två externa värderingar för att säkerställa ett korrekt marknadsvärde, säger Lantmännen Fastigheters VD Mikael Nicander till Fastighetsvärlden.

Lantmännen Fastigheter startar även en asset managementverksamhet som Grodden tecknat ett långsiktigt avtal med avseende förvaltning av beståndet.

Sedan Lantmännen Fastigheter bildades för några år sedan har omfattningen på beståndet minskat från nära 1,6 miljoner kvm till drygt 1 miljon kvm efter den nu genomförda försäljningen. Antalet orter där man äger fastigheter har samtidigt minskat från nära 200 till ett 70-tal, vilket gett en väsentligt bättre förvaltningsekonomi än tidigare.

Men nu ligger inte fokus på försäljning utan på förvaltning, kompletterande förvärv och på utveckla värdet på det kvarvarande beståndet.

– Av det vi har kvar utnyttjas hälften internt eller är av exploateringskaraktär, resten har externa hyresgäster, säger Mikael Nicander.

För de fastigheter som har exploateringskaraktär kommer Lantmännen Fastigheter arbeta med detaljplanefrågor för att antingen ta fram byggrätter för bostäder eller kommersiellt ändamål. Endast i undantagsfall kommer man exploatera bostäder i egen regi, utan främst kommer de byggrätterna att erbjudas andra aktörer.

FASTIGHETSVÄRLDEN IDAG 2012-02-10

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Här öppnar Ikea fyra nya

En fastighetsägare har lyckas teckna hela tre kontrakt med möbeljätten.

Svalde Datcha – nu uppköpt för 8,1 miljarder

Miljardaffär i data om fastighetsmarknaden.

SBB tar tydlig position i Arlandastad Group

Kliver in redan nu  innan den planerade börsintroduktionen och får samtidigt möjlighet till framtida förvärv ur portföljen.

Trianon växlar upp i Signatur – budpliktsbud kan komma

Efter ytterligare förvärv av aktier i First North-noterade Signatur Fastigheter äger Trianon nu nära 46 procent av bolaget.

Peab och Sagax i byggrättsaffär för 201 mkr

Kan bygga 32 våningar högt hus i attraktivt kommunikationsläge.

Bostadsfonden köper bostäder i centrala Malmö

Priset för bostadshusen motsvarar 37.000 kronor per kvm.

Swiss Life växer i Norden genom förvärv

Förvärvar affärsområde från tung aktör inom fastighetsfonder.

Amasten köper bostadshus 40.000 kvm för nära 800 mkr

Fördubblar sitt fastighetsbestånd i västra Sverige.

Odd Molly i nytt förvärv för 400 mkr

Lån, säljarrevers och riktad nyemission ska finansiera det förvärv Odd Molly tecknat en avsiktsförklaring om.

Serneke tar fram vinster via nytt jv-bolag med Balder

Säkerställer utvecklingen av en stor del av Karlastadens utveckling via samarbetet.

Avalanche Studios hyr av Klövern i New York

Klövern har tecknat ett hyreskontrakt med Avalanche Studios Group avseende cirka 1.370 kvm kontorsyta i projektfastigheten 1245 Broadway i New York.

Wallenstam säljer för miljarden i Uppsala

Internationell fond med fokus på bostäder i europeiska storstäder köper.

Folksam köper kontorshus för 2,3 miljarder

Efter fem års innehav avyttrar en internationell aktör fastigheten på Kungsholmen.

Tillbaka till förstasidan