Corem rensar ut – säljer Knallerian och tidigare Ikea-hus

Peab förvärvar, från Corem, köpcentret Knallerian med fyra fastigheter i handelsområdet Knalleland i Borås. Priset är 110 miljoner kronor. I en separat affär har Corem sålt den tidiga Ikea-fastigheten i Hälla i Västerås. Totalt säljer Corem för 420 miljoner kronor.

CBRE var säljarens rådgivare i Borås och Cushman & Wakefield i affären i Västerås.

Peab förvärvar köpcentret Knallerian med fyra fastigheter och en total area på 15.165 kvadratmeter i handelsområdet Knalleland. Den uthyrbara ytan uppgår till närmare 23.000 kvadratmeter och har idag omkring 40 hyresgäster.

Det finns ett positivt planbesked för utveckling av området och Borås stad har utpekat det som ett fokusområde för utveckling av bostäder, i linje med stadens vision för området. Peab kommer att fortsätta driva köpcentret parallellt med utvecklingen av området.

– Peab har länge varit engagerat i Borås utveckling och vi har goda erfarenheter av att arbeta tillsammans med Borås stad i stadsutvecklingsfrågor. Som lokal samhällsbyggare är den här typen av utvecklingsmöjligheter helt i linje med vår strategi. Med våra fyra affärsområden kan vi ta ett samlat grepp om området och utveckla det på bästa sätt, säger Göran Linder, affärsområdeschef Peab Projektutveckling.

Affären i Borås gäller fastigheterna Bromsen 3, Bromsen 4, Spindeln 13 och Spindeln 14.

Tillträde och betalning beräknas ske den 1 februari 2022.

Nyligen avyttrade Corem handelsfastigheten Termiten 1 (Storknallen) på Knalleland till Svenska Handelsfastigheter för 167 miljoner kronor – läs mer här. Även den ingick tidigare i Agora.

I en separat affär har Corem (fd Klövern) avyttrat fastigheten Köpmannen 5 i Västerås, Fastighetsvärlden kan berätta att det rör sig om den tidigare Ikea-fastigheten i Hälla, i den östra delen av staden.

Den aktuella fastigheten förvärvades från Ikea i början av 2014. Den innehåller 16.600 kvm och är fullt uthyrd till bland annat Systembolaget, Willys och ÖoB. Det finns även padel i fastigheten.

I en tredje separat affär har bolaget sålt fastigheten Nickeln 2 i Hallstahammar. Det är en fastighet som härstammar ur Corems bestånd.

De tre försäljningarna för Corem summerar ett underliggande fastighetsvärde om 420 miljoner kronor. Den sammanlagda uthyrningsbara arean uppgår till cirka 41.000 kvm och består till största del av handelsytor.

– Försäljningarna är ytterligare ett steg i Corems renodling och omallokering till mer prioriterade segment och tillväxt, säger Peeter Kinnunen, transaktionschef på Corem.

Knallerian i Borås.

Fler Nyheter från förstasidan

Satsar vidare efter rekordförhyrning

Blickar utomlands – vill nästan dubbla ytan.

Bildextra: Investerar miljard på kunskap

Kunglig glans på invigningen.

SCB: Rekordökning för byggkostnaderna

Den högsta förändringen i årstakt sedan 1981.

Säljer 1.600 byggrätter – blir storägare

30 projektmöjligheter ingår. Skapar storbolag.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

”Kommer behöva höja räntan snabbt”

Fem experter svar på högaktuella frågor om ekonomi och fastigheter.

Klassiskt 08-hotell byter ägare

Säljer efter 7 år. 10.000 kvm ingår.

Universitetsstaden fortsätter att växa

Planerar kontor, bostäder och kongresscentrum.

Förhandlar om miljardaffär

FV berättar vad som ingår i affären.

Redo sälja på Kungsholmen

Unik projektmöjlighet i stenstaden.

Tema Bostad

Om projektets ekonomi spräcks vid ett ”stålbad”

Så kan utvecklingsprojekt och affärer i form av forward purchase/funding komma att påverkas av det osäkra läget.

Starkt Balder nära 200 mdr

Selin: ”Om inflationen blir permanent högre och räntorna bara höjs en aning, skulle det kanske till och med vara positivt”.

Omvandlar butik – hyr ut 500 kvm

Nygammalt koncept intar central galleria.

Glädjefnatt för fastighetsaktier

Efter en vecka med främst en dyster utveckling för fastighetsaktier bjöd onsdagen på starka uppgångar för väldigt många bolag.

Tillbaka till förstasidan