Pangea: Enorma konsekvenser för hela ekonomin

Rådgivningsbolaget Pangea har gjort en rapport över coronavirusets konsekvenser för den nordiska fastighetsmarknaden. Bolaget går igenom de troliga effekterna för olika segment, både på kort och lång sikt.

Annons

Enligt rapporten kommer konsekvenserna bli enorma för ekonomin som helhet och slå hårt på tillväxten. Däremot har de nordiska länderna redan sjösatt stora räddningsprogram vilket kan bidra till en snabbare återhämtning än i andra regioner. Exempelvis är Norge en av de länder som redan har sänkt styrräntan (50 punkter) och Sverige ligger i framkant vad gäller likviditetstillskott mot banksektorn. Totalt handlar det om 1300-1400 miljarder i ökad utlåningskapacitet.

börsen har fastighetssektorn tappat hela 50% av sitt värde sedan toppnoteringarna i mitten av februari och osäkerheten just nu bedöms ligga i nivå, eller till och med något högre, än under finanskrisen. Det är framförallt hotellbolaget Pandox samt bolag med hög belåning och en aggressiv kapitalstruktur som har fått se sina värden minska drastiskt. Pangea ser detta delvis som en normalisering från extrema nivåer och tror inte att utvecklingen på direktmarknaden kommer att bli lika dramatisk.

Pangea spår att transaktionsvolymen på fastighetsmarknaden kommer att gå ned under första halvåret och man kommer att se en större prisskillnad mellan olika fastigheter och segment.

Enligt rapporten kommer alla fastighetssegment att påverkas men på olika sätt. Störst blir konsekvenserna för hotell där bokningarna redan har gått ned 50-80 procent i många marknader. Långa hyresavtal spelar ingen roll när hyresgästerna är nära att gå omkull och behöver omförhandla sina avtal. Även redan pressade köpcentrumbolag och utvecklare kommer att få det tufft. Däremot bedöms konsekvenserna bli begränsade inom kontorssegmentet och efterfrågan på lagerytor bör till och med öka. Även bostäder och samhällsfastigheter kommer att klara krisen utan större problem och bör stärka sin position som tydliga lågriskplaceringar hos investerarna, menar Pangea.

Enligt rapporten finns det också en överhängande risk att bostadsproduktionen går ner och styrs om mer mot hyresrätter.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan