Offentliga Hus renodlar inför börsnotering

Börsaktuella Offentliga Hus har ingått två avtal om försäljning av 88 mindre fastigheter samt andelsägandet i Studentbostäder i Sverige AB. Det handlar till stora delar om internaffärer.

Offentliga Hus fokuserar långsiktigt på tillväxt inom fastighetssegmentet Samhällsfastigheter. Som en naturlig del av den strategin renodlas nu portföljen genom avyttring av fastighetstillgångar som inte bedöms som långsiktiga innehav. I två separata transaktioner säljer bolaget dels 88 mindre fastigheter, vilka förvärvades i en större transaktion från statliga Svevia 2018 (läs mer här), samt den 34-procentiga ägarandelen i studentbostadsbolaget SBS.

Portföljen med mindre fastigheter säljs till det Fastatorägda bolaget Industrisamhället till ett överenskommet fastighetsvärde om 350 miljoner kronor (preliminär köpeskilling för aktierna uppgår till 215 miljoner kronor),

Aktierna i SBS säljs till Offentliga Hus ägare Nordact till ett överenskommet värde om 200 miljoner kronor. Nordact i sin tur säljer omgående aktierna till Fastator, som därmed ett nytt innehavsbolag. SBS har ett fastighetsvärde om 2,1 miljarder kronor. Övriga större aktieägare är Amasten 21%, Lindbäcks Fastigheter 20%, SBB 18% och Älvstranden i Karlstad 4%.

Båda transaktionerna är villkorade av stämmobeslut i Fastator och försäljningen till Industrisamhället är även villkorad av finansieringsbeslut i Industrisamhället. Tillträde av båda transaktionerna är planerat till den 30 september.

Joachim Kuylenstierna, vd Fastator:

– Vi genomför nu ett antal transaktioner av renodlande karaktär som väsentligt stärker våra innehavsbolag Offentliga Hus och Industrisamhället, där Offentliga Hus renodlas inför sin börsintroduktion samtidigt som Industrisamhället fortsätter sin tillväxtresa och nu har fastigheter för 1,4 miljarder kronor inklusive avtalade fastighetsförvärv. Därutöver är det mycket glädjande att kunna presentera ett nytt innehavsbolag för Fastator i form av Studentbostäder i Sverige, som med Rebecka Eidenert i spetsen hittills har levererat en fantastisk tillväxt och på kort tid byggt ett fastighetsbolag med fastigheter för 2,1 Mdkr.

Transaktionerna medför ingen resultat- eller likviditetseffekt för Fastator.

Offentliga Hus vd Fredrik Brodin :

– Vi har sedan styrelsebeslutet i januari 2020, att notera Offentliga Hus i Norden AB på Stockholmsbörsen, arbetat med att bygga ett bolag med samhällsfastigheter för offentlig verksamhet inom våra tre huvudområden; utbildning, vård och kontor för offentlig verksamhet. Som ett led i denna process blev det naturligt att avyttra merparten av de mindre fastigheter av industrikaraktär som inte motsvarar bolagets tydliga målsättning, samt även vårt ägande i SBS. Den kassaförstärkning som försäljningen innebär kommer primärt att användas till fortsatt tillväxt inom våra tre huvudområden.

Offentliga Hus börsintroduktion är planerad till första hälften av oktober 2020.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Han blir ny Uppsalachef hos Vasakronan

Tar även plats i ledningsgruppen.

"I botten finns en ovilja"

Stjärnarkitekten om att staden vill stoppa Tellus Towers.

Efter Inteas jackpot – nu anmäls polisen

SBB kommenterar upphandlingen och funderar på framtiden i staden.

Batljans nya satsning: Leds av flera tidigare toppmilitärer

Läs om SBB:s nya affärsområde och toppnamnen bakom. Ilija Batljan berättar för FV om investeringsmålet. FV har även pratat med den nya toppchefen.

Överraskande: Thögersen lämnar vd-stolen i Catena

Berättat för styrelsen att han kommer att lämna under 2021.

Söker partner till fastigheter värda hela 8 miljarder

Öppnar för stor delförsäljning och att ta in långsiktiga delägare. Behåller stor fastighet mitt i Stockholm.

Humlegården gör tung rekrytering från Kungsleden

Får en nyinrättad roll som COO.

Wästbygg ska börsnoteras – men Arnhult säljer inte

Vd:n säljer delar av sitt innehav. Storägaren Rutger Arnhult behåller allt.

Här gräver Batljan för kinesiska hus åt Amasten

SBB-grundaren extraknäcker för att hålla byggpriserna nere?

Tillbaka till förstasidan