Ökad smittspridning oroar inför förhör med SFV-toppen

I dag inleds huvudförhandlingarna mot SFV:s tidigare generaldirektör Björn Andersson i Stockholms Tingsrätt. Hittills har allt gått enligt plan. Men det finns ett orosmoln: ”Det är väldigt stort smittspridning i Stockholm och man kan inte ta det för givet att ingen ska bli sjuk”, säger vice chefsåklagare Martin Bresman.

I januari 2016 avslöjades den misstänkta korruptionshärvan där en tidigare fastighetschef vid Statens fastighetsverk ska ha hyrt ut hus som tillhörde myndigheten till släkt och vänner.

Det ledde till att polisen gjorde en husrannsakan på verkets huvudkontor i Stockholm. Generaldirektören Björn Andersson och fastighetsdirektören greps.

Björn Anderson tvingades lämna sitt uppdrag i januari 2017.

Åtal väcktes dock inte förrän 28 januari 2020 – fyra år efter avslöjandet.

I Björn Anderssons fall menar åklagaren att SFV inte gjorde en åtalsanmälan inom rimlig tid trots att generaldirektören under en längre tid haft uppgifter om misstänkt brottslighet i förvaltningsområdeschefens anställning.

Totalt sex personer, varav tre är förde detta SFV-anställda, står åtalade för olika grovt tagande och givande av muta, grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till samma brott, samt grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll, samt medhjälp till dessa brott.

 

Visa faktaruta

I dag inleder åklagaren sakframställan och förhör med SFV:s före detta generaldirektör Björn Andersson i Stockholms Tingsrätt.

Därefter får försvararna ställa frågor till den åtalade ex-GD:n.

Förhören är planerade att hållas under två veckor framåt.

Björn Andersson åtalades i januari 2020, för bland annat trolöshet mot huvudman och grovt tagande av muta i den misstänkta korruptionshärvan inom Statens Fastighetsverk, som avslöjades 2016.

Under förra veckan pläderade åklagaren de stora delarna av fallet – och under tisdagen denna vecka pläderade försvararna.

Själva huvudförhandlingarna i målet, där tre av de sex åtalade tidigare har varit anställda på SFV, inleddes redan den 28 september.

– Allting har hittills genomförts som det är tänkt och åklagaren är nöjd med de förhandlingar som varit. Jag kan inte ge några mer kommentarer än så just nu, säger vice chefsåklagare Martin Bresman till Fastighetsvärlden.

Hittills har schemat i huvudförhandlingarna följts:

– Det som är oroväckande är Covid 19 och om någon blir sjuk som jag ser det. Det är väldigt stort smittspridning i Stockholm nu och man kan inte ta det för givet att ingen ska bli sjuk. Men det har hittills gått bra att genomföra förhandlingarna på ett bra sätt, säger Bresman.

Martin Bresman har tidigare sagt till FV att han tror att påföljden för Björn Andersson troligtvis blir villkorlig dom och dagsböter.

Fler Nyheter från förstasidan

Nya bottenkurser när oron över finansieringen slog till

Tre bolag rasade 8 procent under tisdagen.

”Hyrorna i Stockholm behöver höjas med 9,5%”

Fastighetsägarna Stockholms har presenterat sitt yrkande för 2023.

Realplay

Viktigt med järnkoll på kostnader och skatt

Nytt avsnitt från Realplay visar på stora möjliga kostnadsbesparingar och skattebesparingar i byggprojekt genom bättre framförhållning och kontroll.

Låg bakom miljardköpet från Wallenstam

FV berättar vem som är den hemliga aktören i storaffären.

Trio får bygga 30.000 kvm vid Bromma flygplats

Stort börsbolag utökar till över 80.000 kvm byggmöjligheter.

Corem tappar på inställd obligationsemission

Minuterna efter att Corem meddelat att de ställer in en planerad obligationsemission sjönk B-aktien med 4 procent ned till en ny bottennivå.

Lista: 13 nya restauranger och kaféer till Arlanda

Läs om vilka varumärken som tar plats när Arlanda växer med 11.000 kvm. Se även var den nya ”matverandan” placeras.

Viceroys grundare: SBB ska ner ytterligare 50 procent

Blankningsfirmans grundare i inlägg på Twitter.

CBRE rekryterar ny vd – lång bakgrund i Ryssland

Ny ansvarig i Sverige. Rekryteras från konkurrent.

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Tillbaka till förstasidan