Björn Anderson, tidigare generaldirektören för Statens fastighetsverk, SFV.

SFV:s tidigare toppchef åtalas: ”Domen blir troligen villkorlig”

Fastighetsvärlden erfar att Statens Fastighetsverks tidigare generaldirektör Björn Anderson åtalas för mutskandalen som rullades upp 2016. Påföljden blir troligtvis villkorlig dom och dagsböter, tror vice chefsåklagare Martin Bresman.

I januari 2016 avslöjade Kalla fakta den misstänkta korruptionshärvan där en tidigare fastighetschef vid Statens fastighetsverk ska ha hyrt ut hus som tillhörde myndigheten till släkt och vänner.

Det ledde till att polisen gjorde en husrannsakan på verkets huvudkontor i Stockholm. Generaldirektören och fastighetsdirektören greps. Trots att flera medarbetare hade gjort anmälningar mot den tidigare fastighetschefen ska generaldirektören och fastighetsdirektören inte ha agerat.

I slutet av januari samma år begärdes fyra personer häktade, däribland generaldirektören Björn Anderson. Han tvingades ta en timeout och fick senare sparken.

Visa faktaruta

Vice chefsåklagaren på Nationella Åklagaravdelningen, Martin Bresman, har under tisdagen lämnat in stämningsansökan till Stockholms Tingsrätt. Åtalet gäller sex personer i den korruptionshärva inom Statens Fastighetsverk som rullades upp 2016.

Bland de åtalade finns tidigare generaldirektören för Statens Fastighetsverk, Björn Anderson. Han åtalas för misstänkt tjänstefel av normalgraden – gärningen anses inte som ringa.

Övriga åtalade:
• En person, fastighetsdirektören, åtalas för trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta, bokföringsbrott samt olovligt förfogande.
• En person åtalas för medhjälp till trolöshet mot huvudman samt grovt tagande av muta.
• Tre personer åtalas för grovt givande av muta samt medhjälp till trolöshet mot huvudman.

I Björn Andersons fall menar åklagaren att SFV inte gjorde en åtalsanmälan inom rimlig tid trots att generaldirektören under en längre tid haft uppgifter om misstänkt brottslighet i förvaltningsområdeschefens anställning.

Björn Anderson fick, enligt anmälan, information från anställda på SFV om misstankar om allvarlig brottslig verksamhet första gången i december 2014 och sedan även under våren 2015. Men agerade inte.

Först i maj 2016 informerade han SFV:s styrelse om misstankarna och samma månad lät man tillsätta en extern utredning med uppdrag att ta fram underlag för en eventuell åtalsanmälan.

– Påföljden blir i normala fall böter eller fängelse i högst två år. Men i det här fallet är det nog så att det inte lär bli någon annan påföljd än villkorlig dom och dagsböter, menar vice chefsåklagaren Martin Bresman.

– Men det är inte jag som bestämmer och det är för tidigt att säga något. Han nekar till brott, vi får se om Tingsrätten dömer honom och vilken påföljden blir, säger han till Fastighetsvärlden.

Björn Anderson var tidigare misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, varför sänks graden?
– Det är den tidigare förundersökningsledarens bedömning. Jag tog över i november och jag har gjort en annan bedömning. Jag menar att det inte går att visa på trolöshet mot huvudman därför att det inte går att styrka att han har haft ett uppsåt att skada Statens Fastighetsverk ekonomiskt. Men vi kan visa att han inte har agerat på det sätt som han är skyldig att göra enligt lag. Han har varit passiv och har inte agerat som man ska.

Björn Anderson var under perioden juli 2014–januari 2017 generaldirektör för SFV innan han tog timeout och sedan fick sparken. Han satt frihetsberövad under två dagar i januari 2017, när polisen häktade honom och ytterligare tre medarbetare på SFV.

I den ansökan om stämning, som Fastighetsvärlden har tagit del, av står det om mutbrotten: ”Brotten är att bedöma som grova eftersom de avsett betydande värde, ingått i en brottslighet som utövats systematiskt eller i en större omfattning och varit av särskilt farlig art”.

Det var TV4:s program Kalla Fakta som i januari 2016 avslöjade korruptionshärvan, där den tidigare fastighetschefen vid myndigheten pekades ut för att ha hyrt ut hus som tillhört SFV till släkt och vänner.

Fastighetsvärlden skrev i augusti att ett åtal var mycket nära. Men beslutat har dock dröjt, bland annat på grund av de misstänkta har begärt kompletteringar – men även på grund av att en av de misstänkta har hänvisat till hälsoskäl.

Läs även: ”Han förnekar brott helt och hållet”

Fler Nyheter från förstasidan

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Siktar på premiärköp i Sverige

Vi är just nu i kontakt med mäklare om några större kontorsfastigheter i Stockholm.”

Mats Gabrielsson: ”Litade på Oscar”

Tredje rättegångsdagen avslutad. Mer än 500 miljoner kronor står på spel.

Bilder: Hufvudstadens miljardprojekt i väst

Leif Mannerström berättar anekdoter. Ska bli Göteborgs hjärta.

Snabbväxande Hydda i nytt köp – två stora blir delägare

Det finns en uttalad plan att söka sig till börsen inom några få år.

Köper för en kvarts miljard

Åtta fastigheter om nästan 20.000 kvm lokaler.

Kvartett satsar på 100.000 kvm nytt i Karlstad

Mesta svenska mästarna i SHL-hockey med bakom satsningen.

Oscar Engelbert: ”Vi hade finansieringen klar”

Berättar om de fyra aktörer som fanns redo att ta drömprojektet i mål.

Tillbaka till förstasidan