Björn Anderson, tidigare generaldirektören för Statens fastighetsverk, SFV.

SFV:s tidigare toppchef åtalas: ”Domen blir troligen villkorlig”

Fastighetsvärlden erfar att Statens Fastighetsverks tidigare generaldirektör Björn Anderson åtalas för mutskandalen som rullades upp 2016. Påföljden blir troligtvis villkorlig dom och dagsböter, tror vice chefsåklagare Martin Bresman.

I januari 2016 avslöjade Kalla fakta den misstänkta korruptionshärvan där en tidigare fastighetschef vid Statens fastighetsverk ska ha hyrt ut hus som tillhörde myndigheten till släkt och vänner.

Det ledde till att polisen gjorde en husrannsakan på verkets huvudkontor i Stockholm. Generaldirektören och fastighetsdirektören greps. Trots att flera medarbetare hade gjort anmälningar mot den tidigare fastighetschefen ska generaldirektören och fastighetsdirektören inte ha agerat.

I slutet av januari samma år begärdes fyra personer häktade, däribland generaldirektören Björn Anderson. Han tvingades ta en timeout och fick senare sparken.

Visa faktaruta

Vice chefsåklagaren på Nationella Åklagaravdelningen, Martin Bresman, har under tisdagen lämnat in stämningsansökan till Stockholms Tingsrätt. Åtalet gäller sex personer i den korruptionshärva inom Statens Fastighetsverk som rullades upp 2016.

Bland de åtalade finns tidigare generaldirektören för Statens Fastighetsverk, Björn Anderson. Han åtalas för misstänkt tjänstefel av normalgraden – gärningen anses inte som ringa.

Övriga åtalade:
• En person, fastighetsdirektören, åtalas för trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta, bokföringsbrott samt olovligt förfogande.
• En person åtalas för medhjälp till trolöshet mot huvudman samt grovt tagande av muta.
• Tre personer åtalas för grovt givande av muta samt medhjälp till trolöshet mot huvudman.

I Björn Andersons fall menar åklagaren att SFV inte gjorde en åtalsanmälan inom rimlig tid trots att generaldirektören under en längre tid haft uppgifter om misstänkt brottslighet i förvaltningsområdeschefens anställning.

Björn Anderson fick, enligt anmälan, information från anställda på SFV om misstankar om allvarlig brottslig verksamhet första gången i december 2014 och sedan även under våren 2015. Men agerade inte.

Först i maj 2016 informerade han SFV:s styrelse om misstankarna och samma månad lät man tillsätta en extern utredning med uppdrag att ta fram underlag för en eventuell åtalsanmälan.

– Påföljden blir i normala fall böter eller fängelse i högst två år. Men i det här fallet är det nog så att det inte lär bli någon annan påföljd än villkorlig dom och dagsböter, menar vice chefsåklagaren Martin Bresman.

– Men det är inte jag som bestämmer och det är för tidigt att säga något. Han nekar till brott, vi får se om Tingsrätten dömer honom och vilken påföljden blir, säger han till Fastighetsvärlden.

Björn Anderson var tidigare misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, varför sänks graden?
– Det är den tidigare förundersökningsledarens bedömning. Jag tog över i november och jag har gjort en annan bedömning. Jag menar att det inte går att visa på trolöshet mot huvudman därför att det inte går att styrka att han har haft ett uppsåt att skada Statens Fastighetsverk ekonomiskt. Men vi kan visa att han inte har agerat på det sätt som han är skyldig att göra enligt lag. Han har varit passiv och har inte agerat som man ska.

Björn Anderson var under perioden juli 2014–januari 2017 generaldirektör för SFV innan han tog timeout och sedan fick sparken. Han satt frihetsberövad under två dagar i januari 2017, när polisen häktade honom och ytterligare tre medarbetare på SFV.

I den ansökan om stämning, som Fastighetsvärlden har tagit del, av står det om mutbrotten: ”Brotten är att bedöma som grova eftersom de avsett betydande värde, ingått i en brottslighet som utövats systematiskt eller i en större omfattning och varit av särskilt farlig art”.

Det var TV4:s program Kalla Fakta som i januari 2016 avslöjade korruptionshärvan, där den tidigare fastighetschefen vid myndigheten pekades ut för att ha hyrt ut hus som tillhört SFV till släkt och vänner.

Fastighetsvärlden skrev i augusti att ett åtal var mycket nära. Men beslutat har dock dröjt, bland annat på grund av de misstänkta har begärt kompletteringar – men även på grund av att en av de misstänkta har hänvisat till hälsoskäl.

Läs även: ”Han förnekar brott helt och hållet”

Fler Nyheter från förstasidan

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 15 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Fyllt upp nyinköpt miljardförvärv i city

Fastigheten mitt i centrala Stockholm är nu fullt uthyrd.

Klart med ny vd i Castellum

Han ska leda bolaget genom den problemfyllda tiden. ”Jag tackar för förtroendet”.

Sur bankrapport: Priser ska ner 15 procent

Ny rapport belyser bland annat kommersiella fastigheter.

Trianon har fyllt vågade fyndköpet Entré

Säljaren gjorde dunderförlust och avyttrade med stora vakanser.

Tappar attraktiv byggrätt för 13.000 kvm kontor

FV berättar vad som ligger bakom.

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Nytt avsnitt: Podcasten om bankkrisens påverkan

Fjärde avsnittet ute nu. Om bland annat bankkrisen, kontorshyresmarknaden och Fastpartners omsvängning.

Tillbaka till förstasidan