Björn Anderson, tidigare generaldirektören för Statens fastighetsverk, SFV.

SFV:s tidigare toppchef åtalas: ”Domen blir troligen villkorlig”

Fastighetsvärlden erfar att Statens Fastighetsverks tidigare generaldirektör Björn Anderson åtalas för mutskandalen som rullades upp 2016. Påföljden blir troligtvis villkorlig dom och dagsböter, tror vice chefsåklagare Martin Bresman.

I januari 2016 avslöjade Kalla fakta den misstänkta korruptionshärvan där en tidigare fastighetschef vid Statens fastighetsverk ska ha hyrt ut hus som tillhörde myndigheten till släkt och vänner.

Det ledde till att polisen gjorde en husrannsakan på verkets huvudkontor i Stockholm. Generaldirektören och fastighetsdirektören greps. Trots att flera medarbetare hade gjort anmälningar mot den tidigare fastighetschefen ska generaldirektören och fastighetsdirektören inte ha agerat.

I slutet av januari samma år begärdes fyra personer häktade, däribland generaldirektören Björn Anderson. Han tvingades ta en timeout och fick senare sparken.

Visa faktaruta

Vice chefsåklagaren på Nationella Åklagaravdelningen, Martin Bresman, har under tisdagen lämnat in stämningsansökan till Stockholms Tingsrätt. Åtalet gäller sex personer i den korruptionshärva inom Statens Fastighetsverk som rullades upp 2016.

Bland de åtalade finns tidigare generaldirektören för Statens Fastighetsverk, Björn Anderson. Han åtalas för misstänkt tjänstefel av normalgraden – gärningen anses inte som ringa.

Övriga åtalade:
• En person, fastighetsdirektören, åtalas för trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta, bokföringsbrott samt olovligt förfogande.
• En person åtalas för medhjälp till trolöshet mot huvudman samt grovt tagande av muta.
• Tre personer åtalas för grovt givande av muta samt medhjälp till trolöshet mot huvudman.

I Björn Andersons fall menar åklagaren att SFV inte gjorde en åtalsanmälan inom rimlig tid trots att generaldirektören under en längre tid haft uppgifter om misstänkt brottslighet i förvaltningsområdeschefens anställning.

Björn Anderson fick, enligt anmälan, information från anställda på SFV om misstankar om allvarlig brottslig verksamhet första gången i december 2014 och sedan även under våren 2015. Men agerade inte.

Först i maj 2016 informerade han SFV:s styrelse om misstankarna och samma månad lät man tillsätta en extern utredning med uppdrag att ta fram underlag för en eventuell åtalsanmälan.

– Påföljden blir i normala fall böter eller fängelse i högst två år. Men i det här fallet är det nog så att det inte lär bli någon annan påföljd än villkorlig dom och dagsböter, menar vice chefsåklagaren Martin Bresman.

– Men det är inte jag som bestämmer och det är för tidigt att säga något. Han nekar till brott, vi får se om Tingsrätten dömer honom och vilken påföljden blir, säger han till Fastighetsvärlden.

Björn Anderson var tidigare misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, varför sänks graden?
– Det är den tidigare förundersökningsledarens bedömning. Jag tog över i november och jag har gjort en annan bedömning. Jag menar att det inte går att visa på trolöshet mot huvudman därför att det inte går att styrka att han har haft ett uppsåt att skada Statens Fastighetsverk ekonomiskt. Men vi kan visa att han inte har agerat på det sätt som han är skyldig att göra enligt lag. Han har varit passiv och har inte agerat som man ska.

Björn Anderson var under perioden juli 2014–januari 2017 generaldirektör för SFV innan han tog timeout och sedan fick sparken. Han satt frihetsberövad under två dagar i januari 2017, när polisen häktade honom och ytterligare tre medarbetare på SFV.

I den ansökan om stämning, som Fastighetsvärlden har tagit del, av står det om mutbrotten: ”Brotten är att bedöma som grova eftersom de avsett betydande värde, ingått i en brottslighet som utövats systematiskt eller i en större omfattning och varit av särskilt farlig art”.

Det var TV4:s program Kalla Fakta som i januari 2016 avslöjade korruptionshärvan, där den tidigare fastighetschefen vid myndigheten pekades ut för att ha hyrt ut hus som tillhört SFV till släkt och vänner.

Fastighetsvärlden skrev i augusti att ett åtal var mycket nära. Men beslutat har dock dröjt, bland annat på grund av de misstänkta har begärt kompletteringar – men även på grund av att en av de misstänkta har hänvisat till hälsoskäl.

Läs även: ”Han förnekar brott helt och hållet”

Fler Nyheter från förstasidan

Minimal chans att få pengar åter efter Wells fiasko

”Vi ska försöka besvara vart alla pengarna tagit vägen”.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Platserna 11-13

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Offentliga Hus får över 10.000 nya ägare – se bilder

Aktien prissatt – dags för handelsstart på börsen för Kuylenstiernas, Bildts och Rosengrens bolag. Aktien föll inledningsvis, men återhämtade sig snabbt.

Kungens kurva i topp – men Gekås utpetat från pallen

Ny uppdaterad statistik från Swedish Shopping Centre Directory, SSCD.

Hyr 4.600 kvm i Balders och Peabs häftiga projekt

Klart med tredje uthyrningen på kort tid. Summerar 21.500 kvm.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2020

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Slättö miljardsäljer till Patrizia

Läs om vad som ingår i transaktionen.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Superklassen: Tre storbolags-vd:ar

Styr bolag med ett sammanlagt fastighetsvärde om nästan en kvarts biljon kronor.

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Han blir ny vd för 25-miljardersbolaget

I en intervju med Fastighetsvärlden öppnar han för nya jv-bolag i nya segment.

Odd Mollys snabbresa fortsätter – förvärvar sju

Säljare blir nya betydande aktieägare i bolaget.

Unik lista: Här är hetaste områdena för bra shopping

Se även var i centrala Stockholm som det finns positiva trender. Läs kommentar från ettan.

Logistea nästan i mål med affären för 841 miljoner

Försäljningsprocessen pausades i början av pendemin. Nu är parterna nästan i mål.

Tillbaka till förstasidan