NCC utvecklar området vid Järva krog, Solna.

NCC galopperar i mål med nummer två

NCC har fått upp farten i bolagets andra kontorsprojekt vid Järva krog i Solna. Nu är projektet K11, om närmare 13.000 kvm lokaler, nästan fullt uthyrt. Savills har fått i uppdrag att sälja fastigheten. Se historiska bilder från området längst ner!

Andreas Lindelöf.
Visa faktaruta

Kontorshuset K11 ligger bredvid byggbolagets huvudkontor (K12, fullt uthyrt där även bl a 3M och Philips är hyresgäster) som för ett och halvt år sedan såldes till Fastpartner.

Fastighetsvärlden har fått en rundvandring i det nya kontorshuset. Bland hyresgästerna i K11 finns bland annat Trafikverket Färja (som har simulatorer för att köra vägfärjor), Hewlett Packard Enterprise (som öppet visar servrar från trapphuset) och högst upp finns Puma (med showroom och golfsimulator) på våning 8 och 9. Kvar att hyra ut är endast 3 kontor om totalt 3000 kvm, motsvarande 20 procent.

– Nu håller området på att växa ihop. Vi gillar att vara med och utveckla områden från början, ungefär som när vi var först ut med de första kontorshusen i Hagastaden, säger Andreas Lindelöf, chef NCC Property Development Stockholm.

Läget är två pendeltågstationer och sju minuter från Odenplan. En station söderut finns Arenastaden och på andra sidan E4:an finns Brunnsviken och Ulriksdals slottspark.

När Fastighetsvärlden besöker K11 har några hyresgäster flyttat in och några andra är på väg. Exteriören och interiören i skiljer sig åt, precis som i den tidigare etappen, K12. Fasaden i K11 är strikt fyrkantig och av glas och betong. Invändigt möts besökarna av rymd, med massor av trämaterial och en stor spiralformad trappa som ska inbjuda till vardagsmotion, även den i trä. Hissarna har fått en mer tillbakadragen placering.

Arkitekt är White och klassificeringen är Breeam Excellent.

– Vi tror mycket på trappor. Det blir ett arkitektoniskt intryck. Det blir även en bra mötesplats vid sidan av kaffestationen. Man ska behöva undra lite var hissarna finns, säger Irene Öman, uthyrningsansvarig vid NCC.

Lite speciellt är att tre av hyresgästerna kommer att ha simulatorer för sin verksamhet. Flera kommer att ha terrasser och ljusinsläppet är frikostigt, från bland annat ytterligare ett atrium.

På vardera sidan om entrén till K11 finns ett kafé respektive en restaurang, den hyllade sushirestaurangen Nooch.

Nu laddar NCC Property Development för det sista kontorsprojektet i området, K21.

De tre kontorshusen K11, K12 och K21 omfattar totalt 43 000 kvm.

Kontorshuset K21, som planeras få namnet Nova, kommer att innehålla 9.500 kvm och kan stå klart 2023, i en L-formad byggnad. Det kommer ligga där NCC:s gamla, och numera rivna, kontorshus fanns. I samma kvarter som Nova utvecklas bostäder och service.

På baksidan ska det nu temporärt bli fyra padelbanor som kommer att drivas av Rocket Padel och öppnar för spel under juli.

Kvarteret får även 450 bostäder. 94 av dessa har utvecklats av Aros Bostad och de boende flyttade in i vintras. Övriga har ännu inte påbörjats eller sålts till andra utvecklare.

– När detaljplanen lades för området så fanns det även i planerna att tvärbanan skulle komma hit, men det verkar inte aktuellt i nuläget. Men kommunikationerna hit är utmärkta, men närhet till pendeltåget och invid E4:an och Enköpingsvägen/E18, säger Andreas Lindelöf.

I området bygger NCC även det designade parkeringshuset Sadelplatsen som ligger direkt bredvid E4:an och norr om Circle K och den tidigare Audi-byggnaden. Garaget har nått sin fulla följd och ska stå klart i slutet av 2021. Det får 765 parkeringsplatser. I gatuplanet finns det lokaler och där kommer den snabbväxande hamburgerkedjan Brödernas att öppna.

Angående rubriken kring galopp? Här i området fanns till 1960 Ulriksdals kapplöpningsbana, när den flyttade till Täby (för att 2016 flytta vidare till Upplands Bro). Galoppfältets södra del är där NCC nu utvecklar kontorsetapperna. Vid den norra delen finns sedan länge en golfbana med träningsrange. I övrigt begränsades banan då av järnvägen respektive Uppsalavägen/E4 i väst respektive öst.

Nästa kontorsprojekt som NCC ska dra igång har för övrigt fastighetsbeteckningen Startboxen 1. Där byggde NCC sitt kontor i början av 80-talet när den södra delen av galoppbanan började exploateras, och sedan dess har bolaget varit området troget.

Sedan långt tidigare hade Järva krog varit en populär mötesplats för handelsmän och resande som skulle till huvudstaden.

Klövern äger fastigheten norrut, Startboxen 3, som ingick i bolagets köp av Globen City. Där finns i dag ett hotell och fastigheten har bland annat Wästbygg och Strabag som hyresgäster. Klövern uppger för Fastighetsvärlden att det finns stora utvecklingsplaner för fastigheten, men att dessa ännu är i ett tidigt skede. Mittemot sålde Fabege nyligen Sadelplatsen 1 (tomställt efter att ha haft Audi som tidigare hyresgäst och med ett garage) till Capman. Norrut finns NCC:s framväxande nya garage och därutöver Peabs planerade kontorsprojekt The Gardens och bolagets Stockholmskontor.

När det gäller färdigställda kommersiella fastigheter i området finns direkt vid Ulriksdals station ett Marriotthotell där fastigheten ägs av Vi Invest och Johnsons & Johnsons svenska huvudkontor i en fastighet som ägs av Fabege som även har en byggrätt direkt norrut längs järnvägen.

Men ännu finns mer än handfull större projekt kvar att utveckla på det tidigare galoppfältet.

NCC:s kontorsprojekt vid Järva krog sett från taket på The Winery. Bilder: Fastighetsvärlden.
Den nya kontorsdelen K11 är nästan fullt uthyrt, och nu ute till försäljning.
Delar av exteriören ger en idé om att interiören är fylld av material i trä.
Så här ser det ut innanför entrén.
Spiraltrappan dominerar. Den som vill åka hiss får leta lite.
Runt spiraltrappan finns ett atrium som blir något större för varje våningsplan.
Spiraltrappan i trä.
Några våningsplan är redan inflyttade medan andra väntar på hyresgästerna. Ut genom fönster syns hotellet Scandic Järva krog.
Rendering av lokalerna. Illustration: Walk the Room
Utsikt över Brunnsviken.
Innergården. Illustration: Walk the Room
Här syns platsen för NCC:s kommande etapp, där merparten av byggbolagets tidigare huvudkontor fanns. Bortom syns Klöverns fastigheten.
Restaurangen Nooch Sushi And Asian Cuisine.
Cykelgaraget.
Trädgården för kontorshuset K11.
Rendering av NCC:s parkeringshus Sadelplatsen som ligger längs E4:an .Nästan alla p-platser är förberedda för el-laddning. De kommersiella lokalerna i gatuplan hyrs av till exempel Brödernas Hamburgare och Svensk Bilprovning, den sistnämda flyttar hit från Arenastaden. Illustration: Walk the Room
Så här ska fasaden se ut när parkeringshuset är klart… Illustration: Walk the Room
… och så här ser det ut i juni 2021.

Historiska bilder från Ulriksdalsområdet

Entrén till Ulriksdals kapplöpningsbana låg ungefär där pendeltågsstationen finns. Foto: Stockholms läns museum.
Här syns södra delen av den tidigare galoppbanan, där NCC håller på att bygga en ny stadsdel. Vägen längst ner är Uppsalavägen (numera E4:an) och västerut syns det som senare blev E18 och som idag är Enköpingsvägen.
Galoppbanan invigdes 1919 och sista tävlingen arrangerades 1960. I bakgrunden till höger syns Brunnsviken.
Publikbild från 1940-talet. Bild: Lennart af Petersens/Stockholmskällan
Ulriksdals kapplöpningsbana 1952. Hästar och ryttare tränar inför ””Skandinaviskt Grand Prix”” följande dag. Bakom läktarna finns järnvägen. Foto: Sture Ryman/Stockholmskällan.
Folkets på 40-talet. Foto: Stockholmskällan.
Galoppbanan i Ulriksdal. I bakgrunden höghusen i Bagartorp och Ulriksdals järnvägsstation. Bild från 1960, när anläggningen stängs. Foto: Solna stads bildarkiv
Vy över Ulriksdals kapplöpningsbana från Törnbacken. På den norra delen utvecklades senare en korthålsbana för golf med tillhörande övningsrange. På den södra delen utvecklas senare hotell, kontor och bostäder. Foto: Olle Johansson/Solna stads bildarkiv
Vy över Järva Krog och Kapplöpningsbanan. Längst ner syns Brunnsviken.
Bagartorpsringen och galoppbanan, 1961. Bagartorp ska inom några år få ett lyft när Besqab och kommunala Signalisten ska tillföra nya bostäder. Under de senaste åren har Hemsö byggt en ny skola och idrottshall. Foto: Solna stads bildarkiv
Galopptävlingarna flyttades från Ulriksdal till Täby – för att för några år sedan flytta vidare till Upplands Bro.
Vy mot galoppbanan från Kvarnstenshöjden, 1959. Foto: Rune Lindh/Solna stads bildarkiv

Fler Nyheter från förstasidan

Intar ny mötesplats på Kungsholmen

Ägaren: ”Fastigheten ska vara mer än bara ett vanligt kontor”. Se bilder på den nya satsningen.

Debatt

”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Tim Andersson spanar på upplägget för hotell och butikslokaler. Skriver debattartikel.

Nya bottenkurser när oron över finansieringen slog till

Tre bolag rasade 8 procent under tisdagen.

”Hyrorna i Stockholm behöver höjas med 9,5%”

Fastighetsägarna Stockholms har presenterat sitt yrkande för 2023.

Realplay

Viktigt med järnkoll på kostnader och skatt

Nytt avsnitt från Realplay visar på stora möjliga kostnadsbesparingar och skattebesparingar i byggprojekt genom bättre framförhållning och kontroll.

Låg bakom miljardköpet från Wallenstam

FV berättar vem som är den hemliga aktören i storaffären.

Trio får bygga 30.000 kvm vid Bromma flygplats

Stort börsbolag utökar till över 80.000 kvm byggmöjligheter.

Corem tappar på inställd obligationsemission

Minuterna efter att Corem meddelat att de ställer in en planerad obligationsemission sjönk B-aktien med 4 procent ned till en ny bottennivå.

Lista: 13 nya restauranger och kaféer till Arlanda

Läs om vilka varumärken som tar plats när Arlanda växer med 11.000 kvm. Se även var den nya ”matverandan” placeras.

Viceroys grundare: SBB ska ner ytterligare 50 procent

Blankningsfirmans grundare i inlägg på Twitter.

CBRE rekryterar ny vd – lång bakgrund i Ryssland

Ny ansvarig i Sverige. Rekryteras från konkurrent.

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Tillbaka till förstasidan