NCC utvecklar området vid Järva krog, Solna.

NCC galopperar i mål med nummer två

NCC har fått upp farten i bolagets andra kontorsprojekt vid Järva krog i Solna. Nu är projektet K11, om närmare 13.000 kvm lokaler, nästan fullt uthyrt. Savills har fått i uppdrag att sälja fastigheten. Se historiska bilder från området längst ner!

Andreas Lindelöf.
Visa faktaruta

Kontorshuset K11 ligger bredvid byggbolagets huvudkontor (K12, fullt uthyrt där även bl a 3M och Philips är hyresgäster) som för ett och halvt år sedan såldes till Fastpartner.

Fastighetsvärlden har fått en rundvandring i det nya kontorshuset. Bland hyresgästerna i K11 finns bland annat Trafikverket Färja (som har simulatorer för att köra vägfärjor), Hewlett Packard Enterprise (som öppet visar servrar från trapphuset) och högst upp finns Puma (med showroom och golfsimulator) på våning 8 och 9. Kvar att hyra ut är endast 3 kontor om totalt 3000 kvm, motsvarande 20 procent.

– Nu håller området på att växa ihop. Vi gillar att vara med och utveckla områden från början, ungefär som när vi var först ut med de första kontorshusen i Hagastaden, säger Andreas Lindelöf, chef NCC Property Development Stockholm.

Läget är två pendeltågstationer och sju minuter från Odenplan. En station söderut finns Arenastaden och på andra sidan E4:an finns Brunnsviken och Ulriksdals slottspark.

När Fastighetsvärlden besöker K11 har några hyresgäster flyttat in och några andra är på väg. Exteriören och interiören i skiljer sig åt, precis som i den tidigare etappen, K12. Fasaden i K11 är strikt fyrkantig och av glas och betong. Invändigt möts besökarna av rymd, med massor av trämaterial och en stor spiralformad trappa som ska inbjuda till vardagsmotion, även den i trä. Hissarna har fått en mer tillbakadragen placering.

Arkitekt är White och klassificeringen är Breeam Excellent.

– Vi tror mycket på trappor. Det blir ett arkitektoniskt intryck. Det blir även en bra mötesplats vid sidan av kaffestationen. Man ska behöva undra lite var hissarna finns, säger Irene Öman, uthyrningsansvarig vid NCC.

Lite speciellt är att tre av hyresgästerna kommer att ha simulatorer för sin verksamhet. Flera kommer att ha terrasser och ljusinsläppet är frikostigt, från bland annat ytterligare ett atrium.

På vardera sidan om entrén till K11 finns ett kafé respektive en restaurang, den hyllade sushirestaurangen Nooch.

Nu laddar NCC Property Development för det sista kontorsprojektet i området, K21.

De tre kontorshusen K11, K12 och K21 omfattar totalt 43 000 kvm.

Kontorshuset K21, som planeras få namnet Nova, kommer att innehålla 9.500 kvm och kan stå klart 2023, i en L-formad byggnad. Det kommer ligga där NCC:s gamla, och numera rivna, kontorshus fanns. I samma kvarter som Nova utvecklas bostäder och service.

På baksidan ska det nu temporärt bli fyra padelbanor som kommer att drivas av Rocket Padel och öppnar för spel under juli.

Kvarteret får även 450 bostäder. 94 av dessa har utvecklats av Aros Bostad och de boende flyttade in i vintras. Övriga har ännu inte påbörjats eller sålts till andra utvecklare.

– När detaljplanen lades för området så fanns det även i planerna att tvärbanan skulle komma hit, men det verkar inte aktuellt i nuläget. Men kommunikationerna hit är utmärkta, men närhet till pendeltåget och invid E4:an och Enköpingsvägen/E18, säger Andreas Lindelöf.

I området bygger NCC även det designade parkeringshuset Sadelplatsen som ligger direkt bredvid E4:an och norr om Circle K och den tidigare Audi-byggnaden. Garaget har nått sin fulla följd och ska stå klart i slutet av 2021. Det får 765 parkeringsplatser. I gatuplanet finns det lokaler och där kommer den snabbväxande hamburgerkedjan Brödernas att öppna.

Angående rubriken kring galopp? Här i området fanns till 1960 Ulriksdals kapplöpningsbana, när den flyttade till Täby (för att 2016 flytta vidare till Upplands Bro). Galoppfältets södra del är där NCC nu utvecklar kontorsetapperna. Vid den norra delen finns sedan länge en golfbana med träningsrange. I övrigt begränsades banan då av järnvägen respektive Uppsalavägen/E4 i väst respektive öst.

Nästa kontorsprojekt som NCC ska dra igång har för övrigt fastighetsbeteckningen Startboxen 1. Där byggde NCC sitt kontor i början av 80-talet när den södra delen av galoppbanan började exploateras, och sedan dess har bolaget varit området troget.

Sedan långt tidigare hade Järva krog varit en populär mötesplats för handelsmän och resande som skulle till huvudstaden.

Klövern äger fastigheten norrut, Startboxen 3, som ingick i bolagets köp av Globen City. Där finns i dag ett hotell och fastigheten har bland annat Wästbygg och Strabag som hyresgäster. Klövern uppger för Fastighetsvärlden att det finns stora utvecklingsplaner för fastigheten, men att dessa ännu är i ett tidigt skede. Mittemot sålde Fabege nyligen Sadelplatsen 1 (tomställt efter att ha haft Audi som tidigare hyresgäst och med ett garage) till Capman. Norrut finns NCC:s framväxande nya garage och därutöver Peabs planerade kontorsprojekt The Gardens och bolagets Stockholmskontor.

När det gäller färdigställda kommersiella fastigheter i området finns direkt vid Ulriksdals station ett Marriotthotell där fastigheten ägs av Vi Invest och Johnsons & Johnsons svenska huvudkontor i en fastighet som ägs av Fabege som även har en byggrätt direkt norrut längs järnvägen.

Men ännu finns mer än handfull större projekt kvar att utveckla på det tidigare galoppfältet.

NCC:s kontorsprojekt vid Järva krog sett från taket på The Winery. Bilder: Fastighetsvärlden.
Den nya kontorsdelen K11 är nästan fullt uthyrt, och nu ute till försäljning.
Delar av exteriören ger en idé om att interiören är fylld av material i trä.
Så här ser det ut innanför entrén.
Spiraltrappan dominerar. Den som vill åka hiss får leta lite.
Runt spiraltrappan finns ett atrium som blir något större för varje våningsplan.
Spiraltrappan i trä.
Några våningsplan är redan inflyttade medan andra väntar på hyresgästerna. Ut genom fönster syns hotellet Scandic Järva krog.
Rendering av lokalerna. Illustration: Walk the Room
Utsikt över Brunnsviken.
Innergården. Illustration: Walk the Room
Här syns platsen för NCC:s kommande etapp, där merparten av byggbolagets tidigare huvudkontor fanns. Bortom syns Klöverns fastigheten.
Restaurangen Nooch Sushi And Asian Cuisine.
Cykelgaraget.
Trädgården för kontorshuset K11.
Rendering av NCC:s parkeringshus Sadelplatsen som ligger längs E4:an .Nästan alla p-platser är förberedda för el-laddning. De kommersiella lokalerna i gatuplan hyrs av till exempel Brödernas Hamburgare och Svensk Bilprovning, den sistnämda flyttar hit från Arenastaden. Illustration: Walk the Room
Så här ska fasaden se ut när parkeringshuset är klart… Illustration: Walk the Room
… och så här ser det ut i juni 2021.

Historiska bilder från Ulriksdalsområdet

Entrén till Ulriksdals kapplöpningsbana låg ungefär där pendeltågsstationen finns. Foto: Stockholms läns museum.
Här syns södra delen av den tidigare galoppbanan, där NCC håller på att bygga en ny stadsdel. Vägen längst ner är Uppsalavägen (numera E4:an) och västerut syns det som senare blev E18 och som idag är Enköpingsvägen.
Galoppbanan invigdes 1919 och sista tävlingen arrangerades 1960. I bakgrunden till höger syns Brunnsviken.
Publikbild från 1940-talet. Bild: Lennart af Petersens/Stockholmskällan
Ulriksdals kapplöpningsbana 1952. Hästar och ryttare tränar inför ””Skandinaviskt Grand Prix”” följande dag. Bakom läktarna finns järnvägen. Foto: Sture Ryman/Stockholmskällan.
Folkets på 40-talet. Foto: Stockholmskällan.
Galoppbanan i Ulriksdal. I bakgrunden höghusen i Bagartorp och Ulriksdals järnvägsstation. Bild från 1960, när anläggningen stängs. Foto: Solna stads bildarkiv
Vy över Ulriksdals kapplöpningsbana från Törnbacken. På den norra delen utvecklades senare en korthålsbana för golf med tillhörande övningsrange. På den södra delen utvecklas senare hotell, kontor och bostäder. Foto: Olle Johansson/Solna stads bildarkiv
Vy över Järva Krog och Kapplöpningsbanan. Längst ner syns Brunnsviken.
Bagartorpsringen och galoppbanan, 1961. Bagartorp ska inom några år få ett lyft när Besqab och kommunala Signalisten ska tillföra nya bostäder. Under de senaste åren har Hemsö byggt en ny skola och idrottshall. Foto: Solna stads bildarkiv
Galopptävlingarna flyttades från Ulriksdal till Täby – för att för några år sedan flytta vidare till Upplands Bro.
Vy mot galoppbanan från Kvarnstenshöjden, 1959. Foto: Rune Lindh/Solna stads bildarkiv

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Här öppnar Ikea fyra nya

En fastighetsägare har lyckas teckna hela tre kontrakt med möbeljätten.

Svalde Datcha – nu uppköpt för 8,1 miljarder

Miljardaffär i data om fastighetsmarknaden.

SBB tar tydlig position i Arlandastad Group

Kliver in redan nu  innan den planerade börsintroduktionen och får samtidigt möjlighet till framtida förvärv ur portföljen.

Trianon växlar upp i Signatur – budpliktsbud kan komma

Efter ytterligare förvärv av aktier i First North-noterade Signatur Fastigheter äger Trianon nu nära 46 procent av bolaget.

Peab och Sagax i byggrättsaffär för 201 mkr

Kan bygga 32 våningar högt hus i attraktivt kommunikationsläge.

Bostadsfonden köper bostäder i centrala Malmö

Priset för bostadshusen motsvarar 37.000 kronor per kvm.

Swiss Life växer i Norden genom förvärv

Förvärvar affärsområde från tung aktör inom fastighetsfonder.

Amasten köper bostadshus 40.000 kvm för nära 800 mkr

Fördubblar sitt fastighetsbestånd i västra Sverige.

Odd Molly i nytt förvärv för 400 mkr

Lån, säljarrevers och riktad nyemission ska finansiera det förvärv Odd Molly tecknat en avsiktsförklaring om.

Serneke tar fram vinster via nytt jv-bolag med Balder

Säkerställer utvecklingen av en stor del av Karlastadens utveckling via samarbetet.

Avalanche Studios hyr av Klövern i New York

Klövern har tecknat ett hyreskontrakt med Avalanche Studios Group avseende cirka 1.370 kvm kontorsyta i projektfastigheten 1245 Broadway i New York.

Wallenstam säljer för miljarden i Uppsala

Internationell fond med fokus på bostäder i europeiska storstäder köper.

Folksam köper kontorshus för 2,3 miljarder

Efter fem års innehav avyttrar en internationell aktör fastigheten på Kungsholmen.

Tillbaka till förstasidan