En typbyggnad som ligger till grund för projektet.

MIGS och Tritax redo investera en miljard i Malmö

MIGS och Tritax har från den den finska livsmedelskoncernen Atrias förvärvat det bolagets produktionsanläggning i Fosie i Malmö. Dagens anläggning om 25.000 kvm lokaler ska rivas. Målet är att utveckla nya logistikbyggnader om 60.000 kvm. Total investering är cirka 800–1.000 miljoner kronor, enligt uppgift till FV.

Annons

Fakta MIGS:

MIGS är ett privatägt fastighetsbolag som är specialiserat på attutvecklafastigheter inomlogistikochlättindustri.

Bakom MIGS står Falvir och NCAP som tillsammans har en lång bakgrund inom segmentet. 

Bolagen har tillsammans utvecklat logistikfastigheter och genomfört transaktioner i Sverige, Danmark och Finland. Hyresgästerna har varit allt från DSV till Lemwigh-Mueller och Boozt. Bolaget fokuserar på moderna, hållbara fastigheter i etablerade logistiklägen.

Visa faktaruta

Säljaren har rådgivits av Tenant&Partner och Vinge. Rådgivare till köparna har varit Cederqvist, Roschier, PwC och Aurora.

Köpeskillingen för fastigheten är 220 miljoner kronor. Hur stor projektinvesteringen blir beror på vad det är som ska byggas. Det planeras för en mix av lättindustri, lager. terminal och kontor. Av de 60.000 kvm som planeras så finns 20.000 kvm i en första fas och 40.000 kvm i en andra etapp. Tomtytan är 95.000 kvm

Atria har tidigare meddelat att man kommer att avsluta sin verksamhet i Malmö (för att samlokaliseras i Örebro) och fastigheten kommer att bli vakant inom det närmsta året.

MIGS och Tritax avser att utveckla en eller flera moderna logistikenheter på tomten.

– Malmö är ett av de mest eftertraktade lägena för etablering av logistik och lager och har en begränsad tillgång till mark. Det fantastiska läget med närhet till Malmös innerstad och utmärkta anslutningar till motorvägar gör att vi ser en enorm potential i projektet, säger Björn Hallin partner i NCAP. Detta är också vårt andra projekt tillsammans med Tritax efter förvärvet i Göteborg/Arendal förra året.

NCAP har tillsammans med sina partners under de senare åren genomfört förvärv av fastigheter till ett värde av över 12 miljarder kronor i Sverige, Danmark och Finland. Andelen logistik är förhållandevis hög och uppgår till 4,5 miljarder kronor.

– Vi ser en stor efterfrågan av moderna och kostnadseffektiva lokaler på bra lägen. Detta leder till att investeringsmarknaden fortsätter att vara starkt för det här segmentet, fortsätter Björn Hallin.

MIGS är ett nystartat utvecklingsbolag som ägs av NCAP och Falvir. Var och ett av bolagen har tidigare genomfört omfattande utvecklingsprojekt inom logistik och kontor men projektet i Malmö blir det första gemensamma. Falvir har utvecklat fastigheter i Ängelholm (Boozt) för egen räkning men även ansvarat genom dotterbolag för byggprocesserna längs med E6 i Helsingborg (PostNord och Nowaste).

Projektet i Malmö blir det fjärde för Tritax i Sverige.

Så här ser den aktuella fastigheten ut idag. Snart ska den rivas och förses med cirka 60.000 kvm nya lokaler.

Fler Nyheter från förstasidan

FV-kartläggning: Bolagen som vågat börja bygga

FV listar bolagen som satt spaden i backen för nya projekt. ✓ 80 projekt. 9.600 bostäder

Bilder: AMF Fastigheters nya kontor i Mood

FV tar en titt på kontoret som delvis ligger öppet i gallerian.

Riksbanken: ”Vi klarade det första testet”

Aino Bunge, vice riksbankschef, talade på Fastighetsdagen minskad inflation och förslag på reglering av företagsobligationsmarknaden.

Sofia Watt, Catellas ordf.

Watt tar klubban efter Claesson

Catella får nu en helt jämställd styrelse, vilket fortfarande är ovanligt i noterade bolag.

Debatt: Varför används inte Boverkets kreditgaranti?

Kameos Sebastian Martens Harung och Fredrik Källgren skriver debattinlägg om att AB Sverige är i kris vad gäller nyproduktion av bostäder.

Brand i klassisk byggnad i Vasastan

Brand i Areims nyförvärv – Stor insats från sju brandstationer.

Patriam Vinkelhuset

Byggstartar lyxlägenheter på Lilla Essingen

FV-intervju med vd om att våga börja byggstarta. ”För oss är framdrift viktigt.”

Han blir ny vd för Nivika

Lämnade vd-rollen på annat börsnoterat bolag den 31 januari 2024.

Känd Stureplanskrog i konkurs

Nya delägare och stjärnkockar räckte inte. SEB Trygg Liv tappar stor hyresgäst.

Hotell vid Stureplan växer – tar över två grannlokaler

Stockholms äldsta hotell utökar bar och matsal.

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Tillbaka till förstasidan