M2 Gruppen säljer halvtomt till Nordika i Kista

M2 Gruppen, som kontrolleras av Rutger Arnhult, har nu sålt hela sitt fastighetsbestånd i Stockholmsområdet förutom en fastighet. Nu avyttras stora Reykjanes 1 i Kista till Nordika – som därmed ökar i stadsdelen. M2 har på kort tid sålt för över en miljard kronor. Bolagets kvarvarande 08-fastighet finns i Älvsjö.

Annons

Tango och Walthon Advokater var rådgivare till säljaren. PwC var rådgivare till köpare.

Fastigheten innehåller cirka 28.600 kvm lokaler. Engelska Skolan är en stor hyresgäst i fastigheten liksom Thoren. Fastigheten har en stor vakans om ungefär 55–60 procent, enligt uppgift till Fastighetsvärlden. Den är dock smått unik med en detaljplan för utbildning.

– Ytterligare en betydande fastighetsförsäljning för M2 Gruppen, där vi frigör medel för att återbetala skuld. Vi koncentrerar också beståndet mot Småland och fortsätter med våra försäljningar i Stockholmsregionen, säger Jakob Mörndal, vd på M2.

Jonas Grandér, vd för Nordika:

– Vi förvärvar ännu en fastighet i Kista som vi med vårt förvaltningsfokus kommer uppdatera och förbättra till en långsiktigt hållbar fastighet. Vi avser att utveckla fastigheten mot utbildning och kommer som en del av utvecklingen göra signifikanta investeringar och förbättringar med fokus på hållbarhet, välmående och trygghet.

Nordika äger sedan 2018 den tidigare Tele2-kåken Reykjavik 1 som ligger granne med den nu förvärvade fastigheten. Reykjavik 1 förvärvades från Starwood, även den med stora vakanser vid köpet – men där Nordika har gjort stora uthyrningar. De båda fastigheterna summerar cirka 60.000 kvm lokaler. Tidigare har Nordika ägt även Keflavik 1 om 25.000 kvm som avyttrades till Kungsleden 2015.

– Vi tror på Kista, när det gäller rätt fastigheter och rätt lägen. Vi vill sätta tänderna i något svårt, säger Grandér till Fastighetsvärlden.

M2 förvärvade den aktuella fastigheten Reykjanes 1 våren 2014 från Akademiska Hus. Den var då att betrakta som en projektfastighet eftersom den största hyresgästen KTH var på väg att lämna. Köpeskillingen då var 204 miljoner kronor.

Tomträtten Reykjanes 1 i Kista. Reykjanes är för övrigt namnet på den halvö på Island där flygplatsen Keflavik ligger.

Fastighetsvärlden berättade under våren att M2 Gruppen avsåg att avyttra alla sina fastigheter i 08-området för att istället fokusera på beståndet i Småland, som är bolagets geografiska ursprungsområdet.

M2 har på kort tid nu genomfört fyra försäljningar. Den 22 juni avyttrades fastigheten Färöarna 1 i Kista till Fortifikationsverket, strax därefter såldes en logistikfastighet vid Landvetter till Cromwell (M2:s enda i Västverige) och nyligen avyttrades fem bostadsfastigheter i södra Stockholm till ett nytt jv som ägs ihop med Svanen Fastigheter som majoritetsägare.

Fastighetsvärlden saknar köpeskilling för alla de enskilda försäljningarna, men Jakob Mörndal berättar att de summerar till drygt en miljard kronor. Enligt uppgift till FV såldes den första fastigheten till en bit över värdering och bostadspaketet till en bit under.

Kvar i sitt Stockholmsbestånd nu har M2 endast fastigheten Sjöbotten 1 i Älvsjö. Den innehåller och har bland annat Willys som hyresgäst. Där pågår en försäljningsprocess.

Utanför Småland äger M2 även åtta fastigheter i centrala Gävle och en i Vandsbo, en Ica-fastighet.

I Småland äger M2 totalt 38 fastigheter, varav 29 i Jönköping, 8 i Växjö och en i Kalmar. Inför de försäljningar som ägt rum värderades bolagets fastighetsbestånd till 6,6 miljarder kronor.

Stora kommersiella fastighetsägare i Kista i övrigt är Corem, Vasakronan, Citycon, Atrium Ljungberg, Castellum och Revelop.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan