Efter fyra års önskemål om expansion har Liseberg nu köpt den tidigare växellådsfabriken, som ligger direkt söder om Liseberg (se bild nedan).

Liseberg växer rejält genom köp från Platzer

Segdragen affär om 250 miljoner klar. Fastighetsvärlden har flera gånger tidigare berättat om trångbodda Lisebergs planer på att expandera genom att förvärva Platzers stora fastighet som innehåller Saabs gamla växellådsfabrik (fastigheten Skår 40:17). Det är det enda område där Liseberg kan expandera. Fastighetsvärlden kan berätta att affären har diskuterats i hela fyra år. Köpeskillingen är 250 miljoner kronor.

Andreas Andersen.
Andreas Andersen.

– Det är den enda mark runt Liseberg som inte är exploaterad. Det är en otroligt bra affär och säkrar expansionsplanerna för Liseberg för många år framöver, säger Andreas Andersen, VD för Liseberg AB till Fastighetsvärlden.

Lisebergs styrelse har fattat ett beslut om köp och det enda som återstår nu är ett ja från Göteborgs kommunfullmäktige, något som ses som en formalitet och beslut väntas i höst. Kommunalrådet Anneli Hulthén berättade på Fastighetsvärldens seminarium i Göteborg i februari att ett avtal var nära att tecknas.

P-G Persson, VD på Platzer:

PG Persson.
PG Persson.

– Vi har arbetat intensivt med olika idéer för områdets utveckling och gjort bedömningen att en försäljning till Liseberg är det bästa alternativet för oss. Vi är mycket glada att vi tillsammans har lyckats hitta en lösning som passar båda parter och ser fram emot att fastigheten kommer att utvecklas till något positivt för alla framtida Lisebergsbesökare:

Andreas Andersen, VD för Liseberg AB:

– Det kommer nog dröja några år innan vi kommer exploatera det nya området. Vi har många visioner om vad vi vill tillföra och vi kommer att göra det i etapper, säger Andersen till Fastighetsvärlden.

Genom köpet kan nöjesparken expandera med drygt 30 procent. Liseberg består har idag 16 hektar mark till sitt förfogande och får genom köpet från Platzer ytterligare 5 hektar mark. Dessutom har Liseberg sedan tidigare 3 hektar för Parkering.

Andreas Andersen berättar för Fastighetsvärden att de två större moderna byggnaderna i södra delen av det förvärvade området initialt kommer att stå kvar och att de fem mindre och äldre byggnaderna i norra delen (närmast dagens nöjesfält) kommer att rivas.

Fastighetskontoret fick 2012 ett uppdrag av Kommunfullmäktige i Göteborgs Stad att förhandla och ta fram avtal för förvärv av mark i anslutning till Liseberg. Affären är beslutad i respektive bolags styrelser och köpeavtalet är undertecknat av båda parter.

Fastighetsvärlden Idag 2013-06-05

Liseberg och Växellådefabriken från en flygbild. Liseberg planerar att riva fem byggnader i norra delen av tomten för den tidigare växellådefabriken men behålla de två moderna längst i söder.
Liseberg och Växellådsfabriken från en flygbild. Liseberg planerar att riva fem byggnader i norra delen av tomten för den tidigare växellådsfabriken men behålla de två moderna längst i söder.

Fler Nyheter från förstasidan

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2019 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Stenhårt: 3 konsultbolag delar topplatsen

Se vilka av rådgivningsbolagen som varit mest framgångsrika inom olika segment. Hela nio listor.

Miljardbudet – vill köpa If-huset

Läs om villkoren i budet – och vem som ligger bakom.

Arnhults fjärde köp på Manhattan – 1,8 miljarder

”Vi är exalterade över att kunna fortsätta addera premiumtillgångar i New York”. Läs om alla förvärv – och se karta!

Bildextra: Här är Mässing och de Chateaus nya satsning norr om Stockholm

30.000 kvadratmeter handel, inklusive vård och gym, ingår.

Blir jätteaktör i Söderort – redo bygga 50.000 kvm

Byggjätten föreslås få dubbla markanvisningar – för hotell och kontor.

Fredrik Wirdenius nya uppdrag med Björn Ulvaeus

Berättar om vad som lockar. FV berättar även om fastighetsbeståndet – som ska utvecklas.

Nya ägare till Tellus Towers

Höghusprojektet vid Telefonplan får ny ägarbild

Juryn: Bästa uthyrningen 2019

Jättarna som slogs om myndigheten – slåss också om förstplatsen.

Hyr ut 2.200 kvm i city

Konsultjätte hyr in sig i välkänd fastighet på Torsgatan.

Nytt bolag köper för 800 mkr – har expansiv affärsplan

Nytt samägt bolag slår till direkt. Det nya bolaget har en ”mycket expansiv plan”.

Hufvudstadens byggkran tas ner efter vattenläcka

”Medför ingen försening av bygget”. Delar av centrala Stockholm avspärrat.

Säljer i lyxläge – hej då macken!

Fastighetsvärlden kan avslöja att en av innerstadens fyra bensinstationer snart sannolikt är historia. Se även historiska bilder på gamla bensinstationer inom tullarna!

De gjorde Årets bästa affärer 2019

Årets försäljning gjordes på Kungsholmen. Årets köp var ett stort bolagsförvärv.

Tillbaka till förstasidan