Efter fyra års önskemål om expansion har Liseberg nu köpt den tidigare växellådsfabriken, som ligger direkt söder om Liseberg (se bild nedan).

Liseberg växer rejält genom köp från Platzer

Segdragen affär om 250 miljoner klar. Fastighetsvärlden har flera gånger tidigare berättat om trångbodda Lisebergs planer på att expandera genom att förvärva Platzers stora fastighet som innehåller Saabs gamla växellådsfabrik (fastigheten Skår 40:17). Det är det enda område där Liseberg kan expandera. Fastighetsvärlden kan berätta att affären har diskuterats i hela fyra år. Köpeskillingen är 250 miljoner kronor.

Andreas Andersen.
Andreas Andersen.

– Det är den enda mark runt Liseberg som inte är exploaterad. Det är en otroligt bra affär och säkrar expansionsplanerna för Liseberg för många år framöver, säger Andreas Andersen, VD för Liseberg AB till Fastighetsvärlden.

Lisebergs styrelse har fattat ett beslut om köp och det enda som återstår nu är ett ja från Göteborgs kommunfullmäktige, något som ses som en formalitet och beslut väntas i höst. Kommunalrådet Anneli Hulthén berättade på Fastighetsvärldens seminarium i Göteborg i februari att ett avtal var nära att tecknas.

P-G Persson, VD på Platzer:

PG Persson.
PG Persson.

– Vi har arbetat intensivt med olika idéer för områdets utveckling och gjort bedömningen att en försäljning till Liseberg är det bästa alternativet för oss. Vi är mycket glada att vi tillsammans har lyckats hitta en lösning som passar båda parter och ser fram emot att fastigheten kommer att utvecklas till något positivt för alla framtida Lisebergsbesökare:

Andreas Andersen, VD för Liseberg AB:

– Det kommer nog dröja några år innan vi kommer exploatera det nya området. Vi har många visioner om vad vi vill tillföra och vi kommer att göra det i etapper, säger Andersen till Fastighetsvärlden.

Genom köpet kan nöjesparken expandera med drygt 30 procent. Liseberg består har idag 16 hektar mark till sitt förfogande och får genom köpet från Platzer ytterligare 5 hektar mark. Dessutom har Liseberg sedan tidigare 3 hektar för Parkering.

Andreas Andersen berättar för Fastighetsvärden att de två större moderna byggnaderna i södra delen av det förvärvade området initialt kommer att stå kvar och att de fem mindre och äldre byggnaderna i norra delen (närmast dagens nöjesfält) kommer att rivas.

Fastighetskontoret fick 2012 ett uppdrag av Kommunfullmäktige i Göteborgs Stad att förhandla och ta fram avtal för förvärv av mark i anslutning till Liseberg. Affären är beslutad i respektive bolags styrelser och köpeavtalet är undertecknat av båda parter.

Fastighetsvärlden Idag 2013-06-05

Liseberg och Växellådefabriken från en flygbild. Liseberg planerar att riva fem byggnader i norra delen av tomten för den tidigare växellådefabriken men behålla de två moderna längst i söder.
Liseberg och Växellådsfabriken från en flygbild. Liseberg planerar att riva fem byggnader i norra delen av tomten för den tidigare växellådsfabriken men behålla de två moderna längst i söder.

Fler Nyheter från förstasidan

McDonalds stänger ytterligare två restauranger i city

FV avslöjar. Har därmed lagt ner mer än var fjärde enhet i Stockholms innerstad på drygt två år.

Lista: Kedjorna som tränger bort McDonalds

Åtta konkurrenter har totalt 41 restauranger inom tullarna. Se FV:s sammanställning över vilka som expanderat mest i city.

K-Fastigheter gör premiärköp i Mälardalen

Jacob Karlsson och Erik Selins bolag närmar sig huvudstadsområdet.

Nytt JV satsar på närlogistik i Stockholm

”Ett stort behov av lokaler.”

Han tar över nya Nordr

Vd lämnar efter 12 år.

”Foppa” vill sälja ortens vackraste

Marknadsförs via Hemnet. Inköpt för snart tio år sedan.

”Vi gör allt för att stänga affären”

Ola Serneke hoppas delsälja stora Karlastaden under fjärde kvartalet.

Klart: Hit flyttar Sida

Det inkom 43 förslag. FV:s tidigare utpekade favorit vann. Årets hittills största uthyrning.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2020

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Sålt på auktion efter att toppbelånat bolag kapsejsat

Långsiktigt bolag tar över den välkända fastigheten som förfallit efter att ombyggnadsprojekt misslyckats.

Redo köpa för 12 miljarder

Läs om vad som finns i fokus för bolagets största fond hittills.

Börs-vd tvingas sluta

Ytterligare en börs-vd lämnar sin post. Styrelsen vill se en annan ledare.

KLP utökar till 24.000 kvm på Fleminggatan 14

Bygger ut och förändrar fastighet nära city. Läs om projektkostnaden och vem som fått uthyrningsuppdraget.

Hon blir ny toppboss vid Pembroke

Äger fyra fastigheter mitt i Stockholm.

Tillbaka till förstasidan