Efter fyra års önskemål om expansion har Liseberg nu köpt den tidigare växellådsfabriken, som ligger direkt söder om Liseberg (se bild nedan).

Liseberg växer rejält genom köp från Platzer

Segdragen affär om 250 miljoner klar. Fastighetsvärlden har flera gånger tidigare berättat om trångbodda Lisebergs planer på att expandera genom att förvärva Platzers stora fastighet som innehåller Saabs gamla växellådsfabrik (fastigheten Skår 40:17). Det är det enda område där Liseberg kan expandera. Fastighetsvärlden kan berätta att affären har diskuterats i hela fyra år. Köpeskillingen är 250 miljoner kronor.

Andreas Andersen.
Andreas Andersen.

– Det är den enda mark runt Liseberg som inte är exploaterad. Det är en otroligt bra affär och säkrar expansionsplanerna för Liseberg för många år framöver, säger Andreas Andersen, VD för Liseberg AB till Fastighetsvärlden.

Lisebergs styrelse har fattat ett beslut om köp och det enda som återstår nu är ett ja från Göteborgs kommunfullmäktige, något som ses som en formalitet och beslut väntas i höst. Kommunalrådet Anneli Hulthén berättade på Fastighetsvärldens seminarium i Göteborg i februari att ett avtal var nära att tecknas.

P-G Persson, VD på Platzer:

PG Persson.
PG Persson.

– Vi har arbetat intensivt med olika idéer för områdets utveckling och gjort bedömningen att en försäljning till Liseberg är det bästa alternativet för oss. Vi är mycket glada att vi tillsammans har lyckats hitta en lösning som passar båda parter och ser fram emot att fastigheten kommer att utvecklas till något positivt för alla framtida Lisebergsbesökare:

Andreas Andersen, VD för Liseberg AB:

– Det kommer nog dröja några år innan vi kommer exploatera det nya området. Vi har många visioner om vad vi vill tillföra och vi kommer att göra det i etapper, säger Andersen till Fastighetsvärlden.

Genom köpet kan nöjesparken expandera med drygt 30 procent. Liseberg består har idag 16 hektar mark till sitt förfogande och får genom köpet från Platzer ytterligare 5 hektar mark. Dessutom har Liseberg sedan tidigare 3 hektar för Parkering.

Andreas Andersen berättar för Fastighetsvärden att de två större moderna byggnaderna i södra delen av det förvärvade området initialt kommer att stå kvar och att de fem mindre och äldre byggnaderna i norra delen (närmast dagens nöjesfält) kommer att rivas.

Fastighetskontoret fick 2012 ett uppdrag av Kommunfullmäktige i Göteborgs Stad att förhandla och ta fram avtal för förvärv av mark i anslutning till Liseberg. Affären är beslutad i respektive bolags styrelser och köpeavtalet är undertecknat av båda parter.

Fastighetsvärlden Idag 2013-06-05

Liseberg och Växellådefabriken från en flygbild. Liseberg planerar att riva fem byggnader i norra delen av tomten för den tidigare växellådefabriken men behålla de två moderna längst i söder.
Liseberg och Växellådsfabriken från en flygbild. Liseberg planerar att riva fem byggnader i norra delen av tomten för den tidigare växellådsfabriken men behålla de två moderna längst i söder.

Fler Nyheter från förstasidan

Vasakronan värvar från citykonkurrent

Blir ansvarig för 110.000 kvm i bästa lägena i Stockholm.

Större risk för skenbyten

Uppger att två tredjedelar av de ansökningar som inkommer uppfyller inte kriterierna.

Hon blir ny vd vid Tilia

Tar över efter Håkan Engstam.

Ica säljer till Verdion

Projektinvestering på drygt en halv miljard väntar.

AL försöker sälja känt hus mitt i city

Nära Hötorget. Atrium Ljungberg bekräftar Fastighetsvärldens uppgifter.

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Topplista

Största affärerna 2022

FV listar de största fastighetsaffärerna som ägt rum hittills i Sverige under 2022.

Colliers är i mål med förvärvet av Pangea

Arvius: ”Styrkan i sammanslagningen är enorm”.

Panattoni: ”Vi ska bygga 250.000 kvm varje år”

Fredrik Jagersjö Rosell: ”Det har ingen gjort tidigare”.

Hans Eliasson: ”Det vänder om ett år”

En handfull experter om framtiden. ”Onödiga bolag”  ”Kommer haverera”  ”Inget blodbad”  ”Wash out”.

Blixtaffär bäddade för större avyttring för SBB

Brookfield vill öka i Sverige. Den kanadensiska jätten berättar mer för FV.

Storbank: ”Vi har ingen röd lista”

Flera varningar.

Tillbaka till förstasidan