Efter fyra års önskemål om expansion har Liseberg nu köpt den tidigare växellådsfabriken, som ligger direkt söder om Liseberg (se bild nedan).

Liseberg växer rejält genom köp från Platzer

Annons

Segdragen affär om 250 miljoner klar. Fastighetsvärlden har flera gånger tidigare berättat om trångbodda Lisebergs planer på att expandera genom att förvärva Platzers stora fastighet som innehåller Saabs gamla växellådsfabrik (fastigheten Skår 40:17). Det är det enda område där Liseberg kan expandera. Fastighetsvärlden kan berätta att affären har diskuterats i hela fyra år. Köpeskillingen är 250 miljoner kronor.

Andreas Andersen.
Andreas Andersen.

– Det är den enda mark runt Liseberg som inte är exploaterad. Det är en otroligt bra affär och säkrar expansionsplanerna för Liseberg för många år framöver, säger Andreas Andersen, VD för Liseberg AB till Fastighetsvärlden.

Lisebergs styrelse har fattat ett beslut om köp och det enda som återstår nu är ett ja från Göteborgs kommunfullmäktige, något som ses som en formalitet och beslut väntas i höst. Kommunalrådet Anneli Hulthén berättade på Fastighetsvärldens seminarium i Göteborg i februari att ett avtal var nära att tecknas.

P-G Persson, VD på Platzer:

PG Persson.
PG Persson.

– Vi har arbetat intensivt med olika idéer för områdets utveckling och gjort bedömningen att en försäljning till Liseberg är det bästa alternativet för oss. Vi är mycket glada att vi tillsammans har lyckats hitta en lösning som passar båda parter och ser fram emot att fastigheten kommer att utvecklas till något positivt för alla framtida Lisebergsbesökare:

Andreas Andersen, VD för Liseberg AB:

– Det kommer nog dröja några år innan vi kommer exploatera det nya området. Vi har många visioner om vad vi vill tillföra och vi kommer att göra det i etapper, säger Andersen till Fastighetsvärlden.

Genom köpet kan nöjesparken expandera med drygt 30 procent. Liseberg består har idag 16 hektar mark till sitt förfogande och får genom köpet från Platzer ytterligare 5 hektar mark. Dessutom har Liseberg sedan tidigare 3 hektar för Parkering.

Andreas Andersen berättar för Fastighetsvärden att de två större moderna byggnaderna i södra delen av det förvärvade området initialt kommer att stå kvar och att de fem mindre och äldre byggnaderna i norra delen (närmast dagens nöjesfält) kommer att rivas.

Fastighetskontoret fick 2012 ett uppdrag av Kommunfullmäktige i Göteborgs Stad att förhandla och ta fram avtal för förvärv av mark i anslutning till Liseberg. Affären är beslutad i respektive bolags styrelser och köpeavtalet är undertecknat av båda parter.

Fastighetsvärlden Idag 2013-06-05

Liseberg och Växellådefabriken från en flygbild. Liseberg planerar att riva fem byggnader i norra delen av tomten för den tidigare växellådefabriken men behålla de två moderna längst i söder.
Liseberg och Växellådsfabriken från en flygbild. Liseberg planerar att riva fem byggnader i norra delen av tomten för den tidigare växellådsfabriken men behålla de två moderna längst i söder.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan