Efter fyra års önskemål om expansion har Liseberg nu köpt den tidigare växellådsfabriken, som ligger direkt söder om Liseberg (se bild nedan).

Liseberg växer rejält genom köp från Platzer

Segdragen affär om 250 miljoner klar. Fastighetsvärlden har flera gånger tidigare berättat om trångbodda Lisebergs planer på att expandera genom att förvärva Platzers stora fastighet som innehåller Saabs gamla växellådsfabrik (fastigheten Skår 40:17). Det är det enda område där Liseberg kan expandera. Fastighetsvärlden kan berätta att affären har diskuterats i hela fyra år. Köpeskillingen är 250 miljoner kronor.

Andreas Andersen.
Andreas Andersen.

– Det är den enda mark runt Liseberg som inte är exploaterad. Det är en otroligt bra affär och säkrar expansionsplanerna för Liseberg för många år framöver, säger Andreas Andersen, VD för Liseberg AB till Fastighetsvärlden.

Lisebergs styrelse har fattat ett beslut om köp och det enda som återstår nu är ett ja från Göteborgs kommunfullmäktige, något som ses som en formalitet och beslut väntas i höst. Kommunalrådet Anneli Hulthén berättade på Fastighetsvärldens seminarium i Göteborg i februari att ett avtal var nära att tecknas.

P-G Persson, VD på Platzer:

PG Persson.
PG Persson.

– Vi har arbetat intensivt med olika idéer för områdets utveckling och gjort bedömningen att en försäljning till Liseberg är det bästa alternativet för oss. Vi är mycket glada att vi tillsammans har lyckats hitta en lösning som passar båda parter och ser fram emot att fastigheten kommer att utvecklas till något positivt för alla framtida Lisebergsbesökare:

Andreas Andersen, VD för Liseberg AB:

– Det kommer nog dröja några år innan vi kommer exploatera det nya området. Vi har många visioner om vad vi vill tillföra och vi kommer att göra det i etapper, säger Andersen till Fastighetsvärlden.

Genom köpet kan nöjesparken expandera med drygt 30 procent. Liseberg består har idag 16 hektar mark till sitt förfogande och får genom köpet från Platzer ytterligare 5 hektar mark. Dessutom har Liseberg sedan tidigare 3 hektar för Parkering.

Andreas Andersen berättar för Fastighetsvärden att de två större moderna byggnaderna i södra delen av det förvärvade området initialt kommer att stå kvar och att de fem mindre och äldre byggnaderna i norra delen (närmast dagens nöjesfält) kommer att rivas.

Fastighetskontoret fick 2012 ett uppdrag av Kommunfullmäktige i Göteborgs Stad att förhandla och ta fram avtal för förvärv av mark i anslutning till Liseberg. Affären är beslutad i respektive bolags styrelser och köpeavtalet är undertecknat av båda parter.

Fastighetsvärlden Idag 2013-06-05

Liseberg och Växellådefabriken från en flygbild. Liseberg planerar att riva fem byggnader i norra delen av tomten för den tidigare växellådefabriken men behålla de två moderna längst i söder.
Liseberg och Växellådsfabriken från en flygbild. Liseberg planerar att riva fem byggnader i norra delen av tomten för den tidigare växellådsfabriken men behålla de två moderna längst i söder.

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: Så blir nya Kairo

Utvecklar 60.000 kvm. Halvvägs i området. Se nya visionsbilder!

Kvinna knivhuggen till döds under Almedalen

Knivdåd på Donners plats. Säpo snabbflyttade partiledare.

Magnolia förbereder för senareläggning av projekt

Den nya verklighet slår hårt på Magnolias verksamhet

SBB fortsätter sälja – nu köper Nyfosa portfölj

Den tidigare snabbköparen fortsätter att avyttra bestånd.

Debatt

”Därför investerar vi 20 miljarder i Kista”

Fem av de allra tyngsta fastighets-vd:arna skriver debattartikel.

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Turbulensen fortsätter: Nionde Alecta-avhoppet

Nybygget har fallit ihop. Ytterligare en chef lämnar. Läs vd Lena Bobergs kommentar.

Intea redo gå mot strömmen – ser köplägen

Vd:n ser ett ökat affärsflöde av högkvalitativa objekt på allt mer attraktiva nivåer.

Förvärvar två fastigheter på Östermalm

Tidigare offensiv aktör säljer till bolag som bildades 2021.

SOJ: ”Vi står inför en utmanande höst”

”All time high” – men åter på samma nivå som för fyra år sedan.

Förvärvar H&M-logistik

27.000 kvm lokaler plus en byggrätt om 16.000 kvm.

Affär växer till 822 miljoner

Köpeskillingen motsvarar ett pris om cirka 50.000 kr/kvm.

SBB säljer igen – vill avyttra för 5 miljarder

Fortsätter sälja. Speciellt ett affärsupplägg kommer att avyttras.

Industricentralen köper från Viva för 654 mkr

Nytt landmärke får ny ägare. Sålde nyligen för 2,3 miljarder i Stockholms innerstad.

Tillbaka till förstasidan