Klart: Grönt ljus för jätten Mall of Scandinavia

Investerar 4,1 miljarder – Öppnar hösten 2015. Den 22 december 2011 undertecknades avtalet mellan Unibail-Rodamco och Råsta Holding AB; ett bolag som ägs gemensamt av Solna Stad, Fabege och Peab, vilket blir startskottet för byggandet av Mall of Scandinavia.

Centrumet med cirka 100.000 kvm butiksyta, fördelat i tre våningar, kommer bland annat att rymma omkring 250 butiker, restauranger en multiplexbiograf. Placeringen mitt i den framväxande Arenastaden i Solna, intill den nya Nationalarenan för fotboll som just nu färdigställs.  Det första spadtaget för Mall of Scandinavia tas under januari månad 2012 och invigningen sker hösten 2015.

–  Det här är en av de största investeringarna som gjorts i Sverige inom det här området. Vi kommer att sätta en ny standard för hur shopping ska upplevas, säger Per Ronnevik, Director of Development på ägarbolaget Unibail-Rodamco. Närheten till Stockholm city och de goda kommunikationsmöjligheterna gör platsen där Mall of Scandinavia uppförs helt perfekt, fortsätter Per Ronnevik.

Med Mall of Scandinavias premiär kommer flera internationella varumärken och koncept att introduceras på den svenska och skandinaviska marknaden, uppger Unibail-Rodamco.

–  Vi för redan diskussioner med en rad skandinaviska och internationella aktörer, säger Lars-Åke Tollemark, Director of Operations på Unibail-Rodamco. Intresset för det här projektet är mycket stort. Det ser jag som ett bevis på att den här typen av shoppingupplevelse länge har saknats i Skandinavien och Sverige.

Satsningen är en av de största inom Unibail-Rodamco även internationellt sett, och projektet håller en mycket hög ambitionsnivå kring såväl arkitektur som miljökrav. Välkända Wingårdh Arkitekter vann tävlingen om uppdraget att rita interiören för Mall of Scandinavia.

Peab har fått uppdraget att bygga köpcentret i Solna och kontraktssumman uppgår till cirka 3.500 Mkr. Peabs VD och koncernchef Jan Johansson kommenterar:

–  Mall of Scandinavia är Peabs hittills största entreprenad och den blir en viktig del i Sveriges största utvecklingsprojekt Arenastaden. Detta blir ett köpcentrum långt utöver det vanliga och tillsammans med våra samarbetspartners ska vi leverera med hög kvalitet genom hela processen, säger Johansson.

Råsta Holding har i affären med Unibail-Rodamco avyttrat mark till ett värde av 630 MSEK för byggandet av shoppingcentret Mall of Scandinavia. I samband med affären förvärvar även Fabege en byggrätt på 45.000 kvm kontor från Råsta Holding, till ett värde av 70 MSEK. Affären med Unibail-Rodamco bekräftar och förstärker Fabeges vision att Arenastaden ska vara framtidens mötesplats för framtidens företag. Som city, fast bättre, skriver Fabege i ett pressmeddelande.

Fabeges helägda bestånd i Arenastaden uppgår nu till totalt 425.000 kvm kommersiella ytor, varav 200.000 kvm är befintliga ytor och 225.000 kvm är byggrätter (inklusive nyförvärvet).

– Det här projektet är ett av det mest spännande under mitt affärsliv. Mall of Scandinavia representerar något som är unikt i hela norra Europa och tillsammans skapar vi ett starkt erbjudande, säger Erik Paulsson, styrelseordförande i Fabege och storägare i både Fabege och Peab. Paulsson är även en av initiativtagarna till utvecklingen av hela området.

– Att Mall of Scandinavia nu blir verklighet känns otroligt inspirerande och väldigt spännande. Det kommer att påskynda utvecklingen av Arenastaden och är en viktig pusselbit i planen för att förverkliga visionen med Arenastaden som framtidens mötesplats för framtidens företag, säger Christian Hermelin, VD på Fabege.

Fabeges kontorslokaler ska vara färdigställda samtidigt som köpcentrumet, allstå i oktober 2015. Kontorslokalerna ska byggas i tre huskroppar ovanför de tre handelsplan som i sin tur ligger ovandör tre våningar för parkering där ett plan ligger under mark. De tre kontorskropparna om totalt 45.000 kvm är uppdelade i två större (om totalt 37.000 kvm) och en mindre. De kommer att bli 8-10 våningar höga och förbindas med inglasade lobbyer. Det är möjligt för en hyresgäst att hyra hela arean, men det troliga är betydligt fler.

– Vi har ett antal intressenter som vi pratar med, men inflyttning ligger långt fram i tiden och vi har ett antal andra fastigheter i området där vi kan erbjuda lokaler tidigare, säger Christian Hermelin till Fastighetsvärlden.

Det ska även byggas bostäder på taket av köpcentrumet. Det blir bostadsrätter som produceras av Peab.

I och med byggandet av Mall of Scandinavia blir Arenastaden en framtidsinriktad stadsdel med ett stort utbud av moderna bostäder, service och kommunikationer i toppklass, hotell, shopping, kongresscenter, och alla former av upplevelser på Swedbank Arena. Dessutom har många företag, som till exempel Vattenfall, flyttat sitt huvudkontor till Arenastaden.

Lars-Erik Salminen, kommunstyrelsens ordförande i Solna:

– Det är glädjande att vi, efter hårt arbete, har gått i mål med Mall of Scandinavia. Köpcentret är en viktig framtidssatsning för både Solna och Stockholmsregionen för att skapa jobb, tillväxt och välfärd,

Anders Ekegren, stadsbyggnadsnämndens ordförande i Solna:
– Etableringen av Mall of Scandinavia innebär att vi kan lägga ytterligare en viktig pusselbit till utvecklingen av Arenastaden. Genom affären fullbordas utbyggnaden av första etappen av Solnas nya stadsdel med bland annat den nya nationalarenan, Swedbank Arena, Stockholmsregionens högsta hotell, Quality Hotel Arena, Vattenfalls nya huvudkontor och Mall of Scandinavia, säger Ekegren.

Linklaters har biträtt Unibail-Rodamco i samband med upphandling av entreprenaden från Peab och köp av mark från Råsta Holding.

Fastighetsvärlden Idag 2011-12-23

Fler Nyheter från förstasidan

Final: Fem kan vinna Årets lokalkonsult 2023

Fem nominerade. Läs även om vinnarna sedan starten.

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Tillbaka till förstasidan