Gysinge herrgård. Foto: PRO

Jula Hotell förvärvar Gysinge Herrgård

Nyligen förvärvade Jula hotell Gyllene Uttern i Gränna. Nu har koncernen gjort sitt fjärde köp av en hotellfastighet, Gysinge Herrgård.
– Vi bygger vår hotellkedja på bra känsla och härlig karaktär, där passar Gysinge Herrgård perfekt, säger Karl-Johan Blank, ägare och koncernchef i Jula Holdingkoncernen.
Jula vill köpa fler hotellfastigheter.

Jula Hotell

Jula Hotell är Jula Holdingkoncernens hotellverksamhet. Idag finns fyra hotell i koncernen, Jula Hotell Konst Konferens, Jula Hotell Stadt Kongress, Jula Hotell Gyllene Uttern och Jula Hotell Gysinge Herrgård.

Jula Hotell Konst Konferens är en fullskalig hotell- och konferensanläggning med 290 bäddar och plats för 300 matgäster, strategiskt beläget i Skara vid E20. Hotellet hyser en unik konstsamling med äkta konst av Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Bengt Lindström, Peter Dahl & Jenny Nyström.

Jula Hotell Stadt Kongress är det anrika stadshotellet beläget mitt i Skara. Hotellet har bland annat egen kongresshall och en unik festsal.

Jula Hotell Gyllene Utterns traditionella hotell ligger med utsikt över Vättern och Visingsö. Hotellet startade som en liten vägkrog söder om Gränna år 1933, men har nu växt upp till en unik byggnad som påminner om gamla slottsruiner. Hela atmosfären karaktäriseras av denna tradition.

Visa faktaruta

Säljer fastigheten och verksamheten gör PRO. Fastigheten hade blivit en allt för stor ekonomisk belastning för organisationen. Och med pandemin så blev säljbeslutet enkelt.

Gysinge Herrgård ligger vid en fors i nedre Dalälven och tillhör Sandvikens kommun.

Jula Hotell, som är en del av Jula Holdingkoncernen, tar över Gysinge Herrgård den 10 januari 2022. Målsättningen är att starta upp en ny hotellverksamhet, på samma sätt som tidigare bedrivits i fastigheten.

− Vi ser fantastiska möjligheter i att utveckla Gysinge Herrgård vidare. Platsen är strategiskt bra med landsbygd i vacker natur, och samtidigt, genom närhet till väg 56, lättillgängligt från större städer som exempelvis Stockholm,  Uppsala, Gävle, Sandviken, Falun, Borlänge, med flera, säger Mikaela Grundström, VD Jula Hotell.

Gysinge Herrgård ligger även nära Färnebolandets nationalpark och på fastigheten finns ett välbesökt Naturrum.

− Jag blev verkligen förtjust när jag såg Gysinge Herrgård första gången, det ligger fantastiskt vackert och har jättefina anläggningar för konferenser, bröllop och fester. Här finns även bra möjligheter till utomhusaktiviteter med bl.a. vandring, träning, cykling, fiske, jakt, etc. Vi fick snabbt bra kontakt med PRO. Personligen är jag mån om att ta hand om den här typen av äldre fastigheter. Då kan vi fortsätta att värna det som byggts upp, samtidigt som vi kan utveckla fastigheten vidare för framtida generationer. Hela anläggningen är på cirka 7000 kvadratmeter med totalt cirka 75 hotellrum, det fina caféet ”Udden”, restaurang ”Orangeriet”, samt många konferensrum med olika karaktär och fina lokaler för festligheter, säger Karl-Johan Blank.

Gysinge Herrgård ägdes tidigare av PRO, och drevs då som folkhögskola och kursgård. 2019 utvecklades även en hotellverksamhet.

− PRO:s styrelse beslöt enhälligt i maj att påbörja en försäljning, som nu har skett. Detta känns mycket bra, eftersom vi gör det med en seriös köpare som också i fortsättningen vill ha samarbete med oss i PRO. Folkhögskolan blir hyresgäst hos Jula Hotell, och skolans styrelse får teckna erforderliga kontrakt för den fortsatta verksamheten. Köparen har från allra första början uttalat ett stort intresse för Folkhögskolan, och att den blir kvar, säger Christina Tallberg, ordförande Pensionärernas riksorganisation, PRO.

− Vi vill fortsätta det fina samarbetet med folkhögskolan, och vi välkomnar ett fortsatta bra samarbete med PRO. Målsättningen är nu att starta upp verksamheten så fort som möjligt, med befintlig personal.  Rekrytering av en ny platschef (vakant p.g.a. pensionering) startar omgående, säger Mikaela Grundström.

Jula Hotell har siktet inställt på fortsatt expansion och söker aktivt efter fastigheter med rätt potential.

Jula Holdingkoncernen har utvecklats under några år med verksamheter inom Retail, Fastigheter, Finans, Logistik, Miljö, Energi och Hotell. Retailföretagen Jula och Hööks ingår i Jula Holdingkoncernen tillsammans med Wästgöta Finans, Jula Logistics, G&K Blanks Fastigheter, Jula Hotell och Jula Energi & Miljö.

Koncernens huvudkontor finns i Skara, Sverige. Koncernen har cirka 4.000 anställda och 2020 omsattes cirka 9,8 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper i skuggan av jätte

Betalar 300 miljoner för nyutvecklad gränshandel.

Villkoren för Titania klara

Inför teckningsperioden har man nu satt teckningskursen. Totalt tar bolaget in högst 430 miljoner före emissionsomkostnader.

Misslyckande blir stor markanvisning

Ska bygga i södra Stockholm. 160 bostäder ingår.

Förvärvar i Florida

Svenskt bolag köper kontorsfastighet norr om Miami.

Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Wallenstam 08-säljer till SBB för över miljarden

Överraskande försäljning. Fastigheter i Gröndal och Sundbyberg.

Bildextra: JM bygger spektakulärt

26 våningar högt. Totalt 157 bostäder. Priset högst upp: Över 15 miljoner kronor.

SBB får sin första markanvisning i Stockholm

Ser stora utvecklingsmöjligheter intill sitt bestånd i huvudstaden.

Han pekas ut som ny bostadsminister

Flera personer med insyn i både socialdemokraterna och bostadsmarknaden uttalar sig för Fastighetsvärlden.

Klart: Domen mot näringslivstopparna

Det blir påföljden för Nilsson och Olofsson.

FV-film: Mäktiga satsningen Space

Nytt innehåll mitt i Stockholm. Se Fastighetsvärldens producerade film från Space. 

Bilder: Så är nya Space

FV har besökt de häftiga lokalerna om 7.500 kvm inför öppning. Följ med in!

”Ursprungliga målet uppnås på riktigt nu”

Avgående vd:n Mats Hederos om storsatsningen.

Bilder: Se förändringen – öde i 4.624 dagar

Bilder från när Hötorgsskraporna och Sergels torg började växa fram.

Tillbaka till förstasidan