En ny tunnelbanestation med en uppgång nära det planerade Ikeavaruhuset krävs. Montage: Fastighetsvärlden.

Ikea skrotar bygge vid Globen – men ger inte upp

Vill inte vänta  till 2025 – Letar annat centralt läge – Öppnar för ”Pick up”-varuhus. För 2,5 år sedan kunde Fastighetsvärlden avslöja Ikeas planer på ett tredje varuhus i Stockholmsområdet, i Slakthusområdet söder om Globen. Ett intentionsavtal tecknades mellan Ikea/Ikano och Stockholms stad om 136.000 kvm handel.

Nu har parterna rivit det avtalet.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är en av de främsta anledningarna till att varuhuset inte blir av att den nya t-banesträckningen in i området, och med en tänkt station direkt vid det planerade varuhusets entré, skulle kunna vara klar tidigast 2025. Ikeas plan var att öppna varuhuset 2020. Därmed är förutsättningarna, med för dålig kollektivtrafik, för ett cityvaruhus på tok för dåliga. Politikerna i Stockholms stad har sedan planen blivit offentlig högljutt diskuterat hur trafiksituationen skulle bli i området och mängden parkeringsplatser som skulle behövas.

Ikea uppger för Fastighetsvärlden att man nu åter igen intensivt söker ett nytt läge för ett tredje varuhus i Stockholm – och det ska ligga centralt. Man överväger även att bygga ett Ikea Service & pick-up, i väntan på att ett cityvaruhus kan stå klart. Ett sådant byggs för tillfället i Norge och är det första i världen av sitt slag.

I ett pressmeddelande från Stockholm stad konstateras att det är ett gemensamt beslut att inte gå vidare i utredningen av en möjlig etablering i Söderstaden. Bakom beslutet ligger en grundlig utredning som har bedrivits i ett nära och konstruktivt samarbete mellan alla parter.

Anna Pilkrona Godden, pressansvarig IKEA Sverige:

– Stockholm är en stark tillväxtregion och en viktig marknad för Ikea. Vi väljer nu att titta på andra möjligheter för att snabbare möta våra kunders behov i regionen och öka tillgängligheten till Ikea. Vårt samarbete med Stockholms stad har varit bra och lärorikt och vi ser fram emot att fortsatta arbeta tillsammans.

Hon berättar för Fastighetsvärlden att man vid Ikea känner ett stort behov av ett tredje Ikea i Stockholmsområdet. Hon vill inte spekulera i andra centrala områden eller kommentera äldre uppgifter om att Åkerberga skulle kunna vara intressant. Även Täby har förekommit i ryktesfloran i annan media.

Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd Stockholms stad (S):

– Vi har gemensamt konstaterat att just i det här fallet har stadens vilja att utforma en ny stadsdel, en del av en växande innerstad, och Ikeas behov vid en nyetablering varit svåra att förena. Men vi ser självklart fram mot en fortsatt dialog med Ikea kring alternativa lösningar för en stadsnära etablering.

Roger Mogert har tidigare uppgivit för Fastighetsvärlden att om det inte blir ett Ikea i Slakthusområdet så kommer någon annan aktör få möjligheter att bygga stora volymer handelslokaler i området. När Fastighetsvärlden nu åter pratar med stadsbyggnadsborgarrådet har han svängt något i den frågan.

– Det som är aktuellt är handel i den kvartersstruktur som det planeras för, alltså i gatuplan.

Ikea har tidigare byggt cityvaruhus i Hamburg som visat sig framgångsrikt. Få har tagit bilen till det varuhuset. Även i Hongkong finns konceptet. För några månader sedan avslöjade danska nyhetsbyrån Ritzau Ikeas planer på att bygga ett cityvaruhus i Köpenhamn.

Läs mer om turerna kring det tredje Ikeavaruhuset i Stockholmsområdet i länkarna nedan.

Fastighetsvärlden Idag 2015-06-11

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

SBB närmar sig 5 mdr i försäljningar – gör ny affär

Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Här vill Stockholms stad överdäcka

Fyra platser pekas ut.

Utvecklar för 1,85 miljarder kronor i Danderyd

Förstärker Danderyds sjukhus med ny byggnad med helikopterplatta.

Kl 23.00: Oscar presenterar siffrorna för Q1

Läs om hur få bostäder som sålts och om hur kraftigt personalstyrkan bantats. OP berättar även att man snabbt vill sälja en fastighet.

Erik Selin: ”Oerhört förvånad”

Balders storägare och vd kommenterar misstankarna för Fastighetsvärlden.

Expert på EBM: "Många får guldfeber när det hettar till"

Expert på insiderbrott berättar för FV.

Skanska vill bygga 30.000 kvm centralt

Vill kopiera succén från centrala Malmö.

Niam slår till och köper nästan tusen bostäder

Säljaren minskar överraskande på beståndet.

Atrium Ljungberg köper klassiskt kontor i Sundbyberg

Omfattar drygt 8.000 kvadratmeter uthyrbar yta.

Så stor blir Oscars förlust – preliminära siffror

FV granskar den icke-formella årsredovisningen.

Så ser prislappen ut för Hagastadens nya landmärke

Cirkelformad prestigebyggnad om 24.000 kvm lokaler.

Oscar ändrar datum – igen

Oscar Properties årsredovisning senareläggs ytterligare en gång.

Bruzelius lämnar Rikshem – klar för stort konsultbolag

Efter åtta år på Rikshem går Jacob Bruzelius vidare.

Klövern satsar på nytt kongress- och kulturhus

Frågan om den aktuella satsningen har varit aktuell under många år. 25.000 kvm lokaler utreds.

Tillbaka till förstasidan