ICA Fastigheter, med VD Lena Boberg i spetsen, säljer in ett bestånd med 13 fastigheter i ett JV som bolaget äger tillsammans med Första AP-fonden. Fastigheten på bilden är Ica Supermarket i Sölvesborg i Blekinge.

ICA Fastigheter och AP1 bildar Secore för 1,1 mdr

Följer upp satsningen på Ancore med nytt bolag. Ica Fastigheter och Första AP-fonden bildar ett nytt samägt fastighetsbolag, Secore Fastigheter. Initialt förvärvar bolaget 13 butiksfastigheter från Ica Fastigheter Sverige där ICA är huvudsaklig hyresgäst.

Det samägda bolaget ligger i linje med Ica Fastigheters strategi att bibehålla Icas inflytande på respektive marknadsplats samtidigt som kapital frigörs för framtida investeringar. Bolaget, som ägs till hälften vardera av Ica och Första AP-fonden, får initialt en fastighetsportfölj med ett fastighetsvärde på cirka 1,1 miljard kr. Syftet med bolaget är att förvärva och äga Ica-butiker i strategiska lägen. Ica Fastigheter Sverige kommer även fortsättningsvis att förvalta de sålda butiksfastigheterna.

Catella Corporate Finance har varit rådgivare i transaktionen.

– Genom bildandet av Secore Fastigheter tillsammans med Första AP-fonden skapas förutsättningar för ICA att behålla inflytandet på marknadsplatserna samtidigt som vi frigör kapital. Vi har väldigt bra erfarenheter av vårt samägande med Alecta i Ancore, och är mycket glada över att vi skapat ytterligare ett samarbete med en stark och långsiktig investerare, säger Lena Boberg, VD vid Ica Fastigheter.

– Fastigheter är en viktig del av Första AP-fondens långsiktiga investeringar. Det är därför glädjande att vi nu samarbetar med Ica. Det ger oss möjlighet att investera i en portfölj bestående av handelsfastigheter som är uthyrda med långa avtal säger Johan Magnusson VD för Första AP-fonden.

De 13 butiksfastigheter som förvärvas av det samägda bolaget är Maxi Ica Stormarknad Hässleholm, Maxi Ica Stormarknad Motala, Maxi Ica Stormarknad Kristinehamn, Maxi Ica Stormarknad Bromölla, Ica Supermarket Simrishamn, Ica Supermarket Perstorp, Ica Supermarket Sölvesborg, Ica Supermarket Eksjö, Ica Supermarket Hedemora, Ica Supermarket Alunda, Ica Ettan i Västerås (Ica Supermarket), Ica Nära Katrineholm, Ica Supermarket Österbybruk och motsvarar en total yta om drygt 55.000 kvadratmeter. Bolaget finansieras till 60 procent genom extern finansiering.

Ica Fastigheters avyttring ger en reavinst om cirka 300 mkr, där hälften kommer att redovisas under fjärde kvartalet. Den andra halvan av reavinsten kommer att resultatföras successivt de kommande åren.

Ica Fastigheter har sedan tidigare det samägda bolaget Ancore Fastigheter tillsammans med tjänstepensionsbolaget Alecta. Ancore Fastigheters strategi är att fortsätta att växa.

Fastighetsvärlden kan berätta att Ica Fastigheter i Sverige efter affären heläger fastigheter värda 10,5 miljarder kronor. I Ancore ingår fastigheter värda 5,8 miljarder och i Secore alltså 1,1 miljarder kronor. Dessutom har Ica Fastigheter bolaget Långeberga Logistik (Icas lager i Helsingborg) med Alecta 1,8 värderat till cirka 1,8 miljarder.

Secore Fastigheters förvärv av de 13 butiksfastigheterna förväntas slutföras under december 2015.

Första AP-fonden är sedan tidigare bland annat helägare till bostadsbolaget Willhem, 25 procent av Vasakronan och står bakom Cityhold som äger kontorsfastigheter i några större europeiska städer, bland annat London och Paris.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-26

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans superlycka

Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten under onsdagen.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan