ICA Fastigheter, med VD Lena Boberg i spetsen, säljer in ett bestånd med 13 fastigheter i ett JV som bolaget äger tillsammans med Första AP-fonden. Fastigheten på bilden är Ica Supermarket i Sölvesborg i Blekinge.

ICA Fastigheter och AP1 bildar Secore för 1,1 mdr

Följer upp satsningen på Ancore med nytt bolag. Ica Fastigheter och Första AP-fonden bildar ett nytt samägt fastighetsbolag, Secore Fastigheter. Initialt förvärvar bolaget 13 butiksfastigheter från Ica Fastigheter Sverige där ICA är huvudsaklig hyresgäst.

Det samägda bolaget ligger i linje med Ica Fastigheters strategi att bibehålla Icas inflytande på respektive marknadsplats samtidigt som kapital frigörs för framtida investeringar. Bolaget, som ägs till hälften vardera av Ica och Första AP-fonden, får initialt en fastighetsportfölj med ett fastighetsvärde på cirka 1,1 miljard kr. Syftet med bolaget är att förvärva och äga Ica-butiker i strategiska lägen. Ica Fastigheter Sverige kommer även fortsättningsvis att förvalta de sålda butiksfastigheterna.

Catella Corporate Finance har varit rådgivare i transaktionen.

– Genom bildandet av Secore Fastigheter tillsammans med Första AP-fonden skapas förutsättningar för ICA att behålla inflytandet på marknadsplatserna samtidigt som vi frigör kapital. Vi har väldigt bra erfarenheter av vårt samägande med Alecta i Ancore, och är mycket glada över att vi skapat ytterligare ett samarbete med en stark och långsiktig investerare, säger Lena Boberg, VD vid Ica Fastigheter.

– Fastigheter är en viktig del av Första AP-fondens långsiktiga investeringar. Det är därför glädjande att vi nu samarbetar med Ica. Det ger oss möjlighet att investera i en portfölj bestående av handelsfastigheter som är uthyrda med långa avtal säger Johan Magnusson VD för Första AP-fonden.

De 13 butiksfastigheter som förvärvas av det samägda bolaget är Maxi Ica Stormarknad Hässleholm, Maxi Ica Stormarknad Motala, Maxi Ica Stormarknad Kristinehamn, Maxi Ica Stormarknad Bromölla, Ica Supermarket Simrishamn, Ica Supermarket Perstorp, Ica Supermarket Sölvesborg, Ica Supermarket Eksjö, Ica Supermarket Hedemora, Ica Supermarket Alunda, Ica Ettan i Västerås (Ica Supermarket), Ica Nära Katrineholm, Ica Supermarket Österbybruk och motsvarar en total yta om drygt 55.000 kvadratmeter. Bolaget finansieras till 60 procent genom extern finansiering.

Ica Fastigheters avyttring ger en reavinst om cirka 300 mkr, där hälften kommer att redovisas under fjärde kvartalet. Den andra halvan av reavinsten kommer att resultatföras successivt de kommande åren.

Ica Fastigheter har sedan tidigare det samägda bolaget Ancore Fastigheter tillsammans med tjänstepensionsbolaget Alecta. Ancore Fastigheters strategi är att fortsätta att växa.

Fastighetsvärlden kan berätta att Ica Fastigheter i Sverige efter affären heläger fastigheter värda 10,5 miljarder kronor. I Ancore ingår fastigheter värda 5,8 miljarder och i Secore alltså 1,1 miljarder kronor. Dessutom har Ica Fastigheter bolaget Långeberga Logistik (Icas lager i Helsingborg) med Alecta 1,8 värderat till cirka 1,8 miljarder.

Secore Fastigheters förvärv av de 13 butiksfastigheterna förväntas slutföras under december 2015.

Första AP-fonden är sedan tidigare bland annat helägare till bostadsbolaget Willhem, 25 procent av Vasakronan och står bakom Cityhold som äger kontorsfastigheter i några större europeiska städer, bland annat London och Paris.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-26

Fler Nyheter från förstasidan

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Alla vinnare i Sweden Green Building Awards 2021

Läs om de nio olika vinnarna,

FV avslöjar: Planerar sälja för 2 miljarder i city

Stundande storaffär. Det största testet på kontorsmarknaden i Stockholms innerstad på flera år. Stort intresse.

Diös laddar upp med 810 miljoner i Skellefteå

Förvärvar fem centralt belägna fastigheter om 40.000 kvm.

"Begreppet coworking är en fluga"

Kontor eller coworking? Diskussion på FV:s seminarium på Space.

”Staden och kontoren leder till kreativitet”

Enormt många frågetecken i luften, men det andas optimism. Bildextra från branschens stora kontorsdag.

Tillbaka till förstasidan