Hyran höjs med 5,3 procent i Karlstad
Efter strandade förhandlingar mellan Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen i Värmland har nu en skiljeman beslutat att hyran i Karlstad ska höjas med 5,3 procent. För övriga lägenheter i Värmland höjs hyran mellan 5,2 till 5,7 procent efter förhandlingar mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen.
Årets förhandlingar inleddes i november 2023 och skulle baseras på en överenskommelse mellan bostadsmarknadens parter, den så kallade treparten, där man är överens om vilka faktorer som ska ligga till grund för yrkandet. När väl förhandlingarna drog igång hade parterna inte samsyn, men efter långa förhandlingar är parterna nu överens.
– Vi har haft ambitionen att följa trepartsöverenskommelsen, men vi och Hyresgästföreningen har tolkat den på olika sätt och det har därifrån inte varit möjligt att teckna en överenskommelse baserad på den. Det gör att nivåerna nu blir lägre än de nivåer branschen behöver för att få kostnadstäckning, säger Sanna Andersson, näringspolitisk ansvarig i för Fastighetsägarna GFR i Värmland.
I Karlstad valde Fastighetsägarna GFR att gå till så kallad tvistelösning för majoriteten av de lägenheter de förhandlar på orten. Förfarandet är nytt för i år och innebär att en oberoende skiljeman utses av hyresnämnden och ger en rekommendation på hyreshöjning. I Karlstad rekommenderade skiljemannen en höjning på 5,3 procent i höjning från och med 1 april. Denna håller nu på att omsättas i överenskommelser mellan Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen.
Övriga lägenheter i Värmland har gjorts upp genom förhandling. Förhandlingarna berör cirka 5.000 lägenheter från och med 1 april som höjs mellan 5,2 och 5,75 procent. Nivåerna gäller majoriteten av lägenheter. Undantagsvis gäller lägre höjning för lägenheter där värme inte ingår och i delar av nyproduktionsbeståndet.
Fastighetsägarna GFR ser vinsten av att komma i mål och kunna ge hyresgästerna besked. Men nivåerna är en utmaning framöver genom att de inte kompenserar inte för de kraftiga kostnadsökningar fastighetsbranschen har.
– Utan kompensation kommer inte förutsättningar för att kunna förvalta och underhålla hyresrätter finnas på sikt, något som alla förlorar på, inte minst landets hyresgäster, säger Sanna Andersson