Visionsbild. Det nya kommunhuset i Huddinge föreslås ligga på Paradistorget 4. Slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige den 4 oktober. Illustration: White Arkitekter

Huddinge bantar kraftigt med nytt kommunhus

Huddinge ska få ett nytt kommunhus. Efter två omtag i processen är den föreslagna platsen Paradistorget 4 i centrala Huddinge. Att processen dragit ut på tiden har även resulterat i att kommunen kraftigt skrivit ner lokalbehovet till följd av att man räknar med en fortsatt stor andel distansjobb.

Kommunen har idag verksamheten spritt på hela 40 olika förhyrningar och adresser som summerar 32.000 kvm lokaler. Lejondelen finns dock på fem adresser.

Genom ett nytt kommunhus minskar lokalytan delvis till följd av effektivare lokaler. Men följderna av ändrade arbetssätt på grund av av pandemin krymper ytbehovet ytterligare,

På onsdagens möte fattade kommunstyrelsen beslut om inriktning på ett nytt kommunhus. Den föreslagna platsen är i Centrala Hudding. I det nya kommunhuset ska hela kommunens tjänstemannaorganisation rymmas.

– Eftersom det blivit så många omtag under processen så har vi hunnit planera för ett fortsatt distansjobbande. Utifrån vårt förslag räknar vi med att 80 procent kommer jobba på kontoret tre dagar i veckan och den resterande gruppen räknar vi med jobbar fem dagar i veckan på plats i det nya kommunhuset. Ytmässigt är det en väsentlig minskning jämfört med de förslag vi jobbat med tidigare, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande, Huddinge kommun, till Fastighetsvärlden.

Kontorsdelen man planerar för i det nya kommunhuset är på cirka 15.600 kvm. Till det kommer en del för det nya biblioteket om 3.300 kvm.

De anställda kommer framöver få 12,5 kvm per person jämfört med 25 kvm per person idag.

– Vi kommer att använda ytorna på ett helt annat sätt.

Det nya kommunhuset ska ligga på Paradistorget 4, den fastighet där bland annat Sjödalsgymnasiet ligger idag. Alla tio partierna är eniga om den inriktningen. Om allt går som planerat blir inflyttningen i det nya kommunhuset någon gång under 2027. Det nya kommunhuset ska ägas långsiktigt av det kommunala bolaget Huddinge Samhällsfastigheter.

I denna tredje utredningsrunda har endast tre adresser med placeringar i centrala Huddinge utretts. Man har bestämt att det administrativa centrumet ska vara i centrala Huddinge. Tidigare har exempelvis Flemingsberg och Fabeges planer där studerats.

Vad som ska hända med det nuvarande kommunhuset är klart. Möjligen kommer det att avyttras.

– Det är inte klar ännu. Det skulle kunna bli bostäder. Halva är k-märkt men det andra halvan finns det projektmöjligheter för.

Camilla Broo, kommundirektör i Huddinge:

– Jag är mycket glad över det här beslutet. Det nya kommunhuset kommer bli ett landmärke i Huddinge centrum och en levande mötesplats där Huddinges invånare kan komma i kontakt med kommunen på ett smart och modernt sätt.

Hon fortsätter:

– Det handlar inte bara om att bygga ett nytt kommunhus, utan om ett nytt arbetssätt. Vi vill skapa effektiva och attraktiva mötesplatser och arbetsplatser för att möta framtidens behov samtidigt som vi säkerställer att vi utför vårt uppdrag. Detta kommer också att stärka bilden av Huddinge kommun som en god, effektiv och attraktiv arbetsgivare. Därför ser jag det som en stor fördel att vi kan samla våra verksamheter för att kunna fullfölja vårt välfärdsuppdrag på bästa sätt.

Det slutgiltiga avgörandet sker i kommunfullmäktige den 4 oktober. Under förutsättning att kommunfullmäktige går på samma linje som kommunstyrelsen kommer nästa fas att inledas efter den 4 oktober. Då startar programarbetet, man tar fram ny detaljplan samt bjuder in till samråd.

Fler Nyheter från förstasidan

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Sex gör upp om Mäktigast 2023

Två tidigare toppnamn är borta.

Så blir storförsäljningen

FV berättar om processen.De mest kända fastigheterna Ytan Kommunerna Hela fastighetslistan Buddatumet.

Nybyggd kontorsfastighet byter ägare för 420 miljoner

Fastighet i hett utvecklingsområde. Priset är 56.500 kr/kvm och direktavkastningen bedöms till 5,6 procent.

Namnbytet: Ledningen för nya 42-miljardersbolaget

Läs vad bolaget innehåller, om strategin och ledningsgruppen.

Ingår avtal om högt kontorshus på halvö

46.000 kvm kontor planeras av Alecta och Elof Hansson.

Ikea tar över efter Skanska

Hyreskontrakt om nästan 8.000 kvm kontor.

Miljardsatsning längs E4:an

Resenärer till Arlanda får något nytt att titta på.

Redo köpa från Arnhults M2

Förhandlar om affär med central fastighet om 9.000 kvm.

Tillbaka till förstasidan