Visionsbild. Det nya kommunhuset i Huddinge föreslås ligga på Paradistorget 4. Slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige den 4 oktober. Illustration: White Arkitekter

Huddinge bantar kraftigt med nytt kommunhus

Huddinge ska få ett nytt kommunhus. Efter två omtag i processen är den föreslagna platsen Paradistorget 4 i centrala Huddinge. Att processen dragit ut på tiden har även resulterat i att kommunen kraftigt skrivit ner lokalbehovet till följd av att man räknar med en fortsatt stor andel distansjobb.

Kommunen har idag verksamheten spritt på hela 40 olika förhyrningar och adresser som summerar 32.000 kvm lokaler. Lejondelen finns dock på fem adresser.

Genom ett nytt kommunhus minskar lokalytan delvis till följd av effektivare lokaler. Men följderna av ändrade arbetssätt på grund av av pandemin krymper ytbehovet ytterligare,

På onsdagens möte fattade kommunstyrelsen beslut om inriktning på ett nytt kommunhus. Den föreslagna platsen är i Centrala Hudding. I det nya kommunhuset ska hela kommunens tjänstemannaorganisation rymmas.

– Eftersom det blivit så många omtag under processen så har vi hunnit planera för ett fortsatt distansjobbande. Utifrån vårt förslag räknar vi med att 80 procent kommer jobba på kontoret tre dagar i veckan och den resterande gruppen räknar vi med jobbar fem dagar i veckan på plats i det nya kommunhuset. Ytmässigt är det en väsentlig minskning jämfört med de förslag vi jobbat med tidigare, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande, Huddinge kommun, till Fastighetsvärlden.

Kontorsdelen man planerar för i det nya kommunhuset är på cirka 15.600 kvm. Till det kommer en del för det nya biblioteket om 3.300 kvm.

De anställda kommer framöver få 12,5 kvm per person jämfört med 25 kvm per person idag.

– Vi kommer att använda ytorna på ett helt annat sätt.

Det nya kommunhuset ska ligga på Paradistorget 4, den fastighet där bland annat Sjödalsgymnasiet ligger idag. Alla tio partierna är eniga om den inriktningen. Om allt går som planerat blir inflyttningen i det nya kommunhuset någon gång under 2027. Det nya kommunhuset ska ägas långsiktigt av det kommunala bolaget Huddinge Samhällsfastigheter.

I denna tredje utredningsrunda har endast tre adresser med placeringar i centrala Huddinge utretts. Man har bestämt att det administrativa centrumet ska vara i centrala Huddinge. Tidigare har exempelvis Flemingsberg och Fabeges planer där studerats.

Vad som ska hända med det nuvarande kommunhuset är klart. Möjligen kommer det att avyttras.

– Det är inte klar ännu. Det skulle kunna bli bostäder. Halva är k-märkt men det andra halvan finns det projektmöjligheter för.

Camilla Broo, kommundirektör i Huddinge:

– Jag är mycket glad över det här beslutet. Det nya kommunhuset kommer bli ett landmärke i Huddinge centrum och en levande mötesplats där Huddinges invånare kan komma i kontakt med kommunen på ett smart och modernt sätt.

Hon fortsätter:

– Det handlar inte bara om att bygga ett nytt kommunhus, utan om ett nytt arbetssätt. Vi vill skapa effektiva och attraktiva mötesplatser och arbetsplatser för att möta framtidens behov samtidigt som vi säkerställer att vi utför vårt uppdrag. Detta kommer också att stärka bilden av Huddinge kommun som en god, effektiv och attraktiv arbetsgivare. Därför ser jag det som en stor fördel att vi kan samla våra verksamheter för att kunna fullfölja vårt välfärdsuppdrag på bästa sätt.

Det slutgiltiga avgörandet sker i kommunfullmäktige den 4 oktober. Under förutsättning att kommunfullmäktige går på samma linje som kommunstyrelsen kommer nästa fas att inledas efter den 4 oktober. Då startar programarbetet, man tar fram ny detaljplan samt bjuder in till samråd.

Fler Nyheter från förstasidan

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Svensk bolag säljer för 500 mkr vid lyxiga Florida Keys

”Vi har blivit en väl ansedd fastighetsaktör i Florida”.

Ska hitta privat ägare vid stor kommunal försäljning

29.000 kvm i attraktivt läge i haussad ort.

Succé för nytt magasin om innovation – läs gratis

Fastighetsvärldens nya magasin om Innovation och fastigheter har fått ett mycket positivt mottagande.

Köper för 727 mkr i Sundbyberg

230 bostäder ingår i projektet. Nära nya tvärbanan.

Miljardsäljer logistikpaket – köparen tar stor vakansrisk

Sex projekt om totalt 130.000 kvm lokaler. FV berättar var fastigheterna finns.

Hyr ut 1.800 kvm i höga Kineum

Endast 15 procent återstår att hyra ut i duons hyllade projekt.

Bygger rekordstor padelhall

Castellums anläggning kommer innehålla hela 20 banor.

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Tillbaka till förstasidan