Visionsbild. Det nya kommunhuset i Huddinge föreslås ligga på Paradistorget 4. Slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige den 4 oktober. Illustration: White Arkitekter

Huddinge bantar kraftigt med nytt kommunhus

Huddinge ska få ett nytt kommunhus. Efter två omtag i processen är den föreslagna platsen Paradistorget 4 i centrala Huddinge. Att processen dragit ut på tiden har även resulterat i att kommunen kraftigt skrivit ner lokalbehovet till följd av att man räknar med en fortsatt stor andel distansjobb.

Annons

Kommunen har idag verksamheten spritt på hela 40 olika förhyrningar och adresser som summerar 32.000 kvm lokaler. Lejondelen finns dock på fem adresser.

Genom ett nytt kommunhus minskar lokalytan delvis till följd av effektivare lokaler. Men följderna av ändrade arbetssätt på grund av av pandemin krymper ytbehovet ytterligare,

På onsdagens möte fattade kommunstyrelsen beslut om inriktning på ett nytt kommunhus. Den föreslagna platsen är i Centrala Hudding. I det nya kommunhuset ska hela kommunens tjänstemannaorganisation rymmas.

– Eftersom det blivit så många omtag under processen så har vi hunnit planera för ett fortsatt distansjobbande. Utifrån vårt förslag räknar vi med att 80 procent kommer jobba på kontoret tre dagar i veckan och den resterande gruppen räknar vi med jobbar fem dagar i veckan på plats i det nya kommunhuset. Ytmässigt är det en väsentlig minskning jämfört med de förslag vi jobbat med tidigare, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande, Huddinge kommun, till Fastighetsvärlden.

Kontorsdelen man planerar för i det nya kommunhuset är på cirka 15.600 kvm. Till det kommer en del för det nya biblioteket om 3.300 kvm.

De anställda kommer framöver få 12,5 kvm per person jämfört med 25 kvm per person idag.

– Vi kommer att använda ytorna på ett helt annat sätt.

Det nya kommunhuset ska ligga på Paradistorget 4, den fastighet där bland annat Sjödalsgymnasiet ligger idag. Alla tio partierna är eniga om den inriktningen. Om allt går som planerat blir inflyttningen i det nya kommunhuset någon gång under 2027. Det nya kommunhuset ska ägas långsiktigt av det kommunala bolaget Huddinge Samhällsfastigheter.

I denna tredje utredningsrunda har endast tre adresser med placeringar i centrala Huddinge utretts. Man har bestämt att det administrativa centrumet ska vara i centrala Huddinge. Tidigare har exempelvis Flemingsberg och Fabeges planer där studerats.

Vad som ska hända med det nuvarande kommunhuset är klart. Möjligen kommer det att avyttras.

– Det är inte klar ännu. Det skulle kunna bli bostäder. Halva är k-märkt men det andra halvan finns det projektmöjligheter för.

Camilla Broo, kommundirektör i Huddinge:

– Jag är mycket glad över det här beslutet. Det nya kommunhuset kommer bli ett landmärke i Huddinge centrum och en levande mötesplats där Huddinges invånare kan komma i kontakt med kommunen på ett smart och modernt sätt.

Hon fortsätter:

– Det handlar inte bara om att bygga ett nytt kommunhus, utan om ett nytt arbetssätt. Vi vill skapa effektiva och attraktiva mötesplatser och arbetsplatser för att möta framtidens behov samtidigt som vi säkerställer att vi utför vårt uppdrag. Detta kommer också att stärka bilden av Huddinge kommun som en god, effektiv och attraktiv arbetsgivare. Därför ser jag det som en stor fördel att vi kan samla våra verksamheter för att kunna fullfölja vårt välfärdsuppdrag på bästa sätt.

Det slutgiltiga avgörandet sker i kommunfullmäktige den 4 oktober. Under förutsättning att kommunfullmäktige går på samma linje som kommunstyrelsen kommer nästa fas att inledas efter den 4 oktober. Då startar programarbetet, man tar fram ny detaljplan samt bjuder in till samråd.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan