Smällen: Bantar ytor med 25 procent p.g.a. corona

Fastighetsvärlden kan avslöja att SCB väljer 25 procent mindre lokalyta till följd av förväntat ändrat arbetssätt när pandemin är över. Medarbetarna kommer tillåtas jobba på distans även framöver. Det är det första större hyresavtalet som tecknats med de nya förutsättningarna. Siffran sänder en chockvåg över fastighetsbranschen.

SCB sökte 9.000-12.000 kvm för sitt huvudkontor i Örebro. Det gällde vid pandemins utbrott.

Därefter har myndigheten snabbanalyserat lokalbehovet till följd av att så många medarbetar arbetar på distans och försökt få en bild av hur stort lokalbehovet kommer att vara när arbetet återgår till mer normala tider.

Nu, när man signerat ett nytt hyresavtal (läs mer här – årets tredje största kontorsuthyrning), så har myndigheten tecknat avtal för 7.900 kvm – alltså en minskning med 25 procent utifrån mittpunkten i sökspannet.

– Ursprungligen sökte vi lokalytor för fasta arbetsplatser. Men under pandemin har vi kommit fram till att vi ska erbjuda medarbetarna att jobba hemma även efter pandemin. Tidigare har vi varit restriktiva med det, men vi har sett att det fungerat, säger Helen Stoye, biträdande generaldirektör och tf avdelningschef för Administrativa avdelningen vid SCB till Fastighetsvärlden.

Hon berättar att man ursprungligen sökte lokaler för 700–750 fasta skrivbordsplatser. Nu blir det 500, men inte personliga skrivbordsplatser. Så antalet skrivbord minskar med 30 procent jämfört med den ursprungliga planen.

– Vi kommer att erbjuda generöst med mötesrum i olika storlekar, lounger för social samvaro och en trevlig matsal. Lokalerna ska erbjuda försättningar för en bra arbetsmiljö.

Helen Stoye konstaterar att det även finns en ekonomisk aspekt bakom de mindre lokalerna. Myndighetens ekonomi är under press och det är även en av orsaken till flytten.

– Det är viktigt att få kostnadseffektiva lokaler, med en flexibilitet att anpassa ytorna efter våra verksamheters olika krav.

I början av oktober 2020 publicerade Fastighetsvärlden en stor enkät där representanter för 30 större företag och myndigheter uttalade sig om det framtida kontorsbehovet, svaret var då ofta att de tycket att frågan var intressant men att man ännu inte tagit ställning. Läs svaren här. Men nu har alltså en myndighet agerat utifrån nya förutsättningar.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvärvar kontor för 900 mkr

Slår till och köper fullt uthyrd fastighet i Helsingforsregionen.

Porträtt

”Avkastning behöver inte vara vackert”

RISKFRITT. Med Andreas Wahlén vid rodret har NP3 från Sundsvall fortsatt leverera vad många kommersiella fastighetsägare drömmer om just nu.

Totalt bakslag för hajpad kedja – tvingas lägga ner fem

FV avslöjar. Slår igen i några av Stockholms absolut bästa lägen.

Lista: 20 bästa mäklarna – totalt nio listor

Datscha har räknat klart. Nu offentliggörs listan över de 20 mest framgångsrikaste rådgivningsbolagen. Läs även om nykomlingen som kniper tredjeplatsen. FV publicerar flera segmentslistor.

C&W: ”65.000 kvm hyrs ut i andra hand i Stockholm”

Majoriteten av dessa kontorsytor belägna i CBD.

Bomben: Värvar dreamteam till nytt bolag

FV avslöjar. Läs om vilka sex mycket meriterade medarbetare som ingår.

Japansk investerare köper av AFA nära Hötorget

Klart med köpare nära Hötorget. Handlar om affär som sprack under våren.

Bästa rådgivarna inom de tre hetaste segmenten

Läs om vilka rådgivningsbolag som varit mest framgångsrika. Se även placeringarna 11–20 när det gäller säljrådgivning totalt.

Klart: Kvartett i världsklass i kamp om jätteprojektet

33.000 kvm ska utvecklas mitt i Stockholms city – här är bolagen som tilldelas parallella uppdraget.

Går till CBRE från Wework

Rådgivaren förstärker med toppnamn.

Mest framgångsrika köprådgivaren korad

Lista med de tio bästa. Datscha har summerat transaktionerna under 2020.

Stenhus kör så det ryker – förvärvar för halv miljard

Avfallsentreprenör blir minoritetsägare i bolaget efter affär i Stockholm och Göteborg.

Köper vid Östermalmstorg i unik affär som kan trenda

Välkänd aktör köper precis vid Östermalmstorg i en något udda affär.

Tollemark blickar framåt

Oron inför MoS: ”Det kanske inte kommer någon…”

Tillbaka till förstasidan