Smällen: Bantar ytor med 25 procent p.g.a. corona

Fastighetsvärlden kan avslöja att SCB väljer 25 procent mindre lokalyta till följd av förväntat ändrat arbetssätt när pandemin är över. Medarbetarna kommer tillåtas jobba på distans även framöver. Det är det första större hyresavtalet som tecknats med de nya förutsättningarna. Siffran sänder en chockvåg över fastighetsbranschen.

SCB sökte 9.000-12.000 kvm för sitt huvudkontor i Örebro. Det gällde vid pandemins utbrott.

Därefter har myndigheten snabbanalyserat lokalbehovet till följd av att så många medarbetar arbetar på distans och försökt få en bild av hur stort lokalbehovet kommer att vara när arbetet återgår till mer normala tider.

Nu, när man signerat ett nytt hyresavtal (läs mer här – årets tredje största kontorsuthyrning), så har myndigheten tecknat avtal för 7.900 kvm – alltså en minskning med 25 procent utifrån mittpunkten i sökspannet.

– Ursprungligen sökte vi lokalytor för fasta arbetsplatser. Men under pandemin har vi kommit fram till att vi ska erbjuda medarbetarna att jobba hemma även efter pandemin. Tidigare har vi varit restriktiva med det, men vi har sett att det fungerat, säger Helen Stoye, biträdande generaldirektör och tf avdelningschef för Administrativa avdelningen vid SCB till Fastighetsvärlden.

Hon berättar att man ursprungligen sökte lokaler för 700–750 fasta skrivbordsplatser. Nu blir det 500, men inte personliga skrivbordsplatser. Så antalet skrivbord minskar med 30 procent jämfört med den ursprungliga planen.

– Vi kommer att erbjuda generöst med mötesrum i olika storlekar, lounger för social samvaro och en trevlig matsal. Lokalerna ska erbjuda försättningar för en bra arbetsmiljö.

Helen Stoye konstaterar att det även finns en ekonomisk aspekt bakom de mindre lokalerna. Myndighetens ekonomi är under press och det är även en av orsaken till flytten.

– Det är viktigt att få kostnadseffektiva lokaler, med en flexibilitet att anpassa ytorna efter våra verksamheters olika krav.

I början av oktober 2020 publicerade Fastighetsvärlden en stor enkät där representanter för 30 större företag och myndigheter uttalade sig om det framtida kontorsbehovet, svaret var då ofta att de tycket att frågan var intressant men att man ännu inte tagit ställning. Läs svaren här. Men nu har alltså en myndighet agerat utifrån nya förutsättningar.

Fler Nyheter från förstasidan

Låg bakom miljardköpet från Wallenstam

FV berättar vem som är den hemliga aktören i storaffären.

Trio får bygga 30.000 kvm vid Bromma flygplats

Stort börsbolag utökar till över 80.000 kvm byggmöjligheter.

Corem tappar på inställd obligationsemission

Minuterna efter att Corem meddelat att de ställer in en planerad obligationsemission sjönk B-aktien med 4 procent ned till en ny bottennivå.

Lista: 13 nya restauranger och kaféer till Arlanda

Läs om vilka varumärken som tar plats när Arlanda växer med 11.000 kvm. Se även var den nya ”matverandan” placeras.

Viceroys grundare: SBB ska ner ytterligare 50 procent

Blankningsfirmans grundare i inlägg på Twitter.

CBRE rekryterar ny vd – lång bakgrund i Ryssland

Ny ansvarig i Sverige. Rekryteras från konkurrent.

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Siktar på premiärköp i Sverige

Vi är just nu i kontakt med mäklare om några större kontorsfastigheter i Stockholm.”

Tillbaka till förstasidan