Fastighetsegionrådet Charlotte Broberg, (M).

Dråpslag mot branschen: Räknar med hälften distansjobb

Region Stockholm är en av de största hyresgästerna inom tullarna. FV kan nu berätta att Region Stockholm nu kraftigt bantar sin lokalförhyrningen efter att man ändrat strategi under pandemin. Man räknar med hög andel distansjobb, uppemot 50 procent, även framöver. Region Stockholm lämnar en stor förhyrning som inte ersätts alls.

Region Stockholm har sagt upp lokaler om ca 7.000 kvm i Hagastaden sedan tidigare, total yta som lämnas är ca 12 700 kvm i Hagstaden hos Atrium Ljungberg, på Norra Stationsgatan och Hälsingegatan. Målet har varit att flytta till Kungsholmen för att komma närmare regionens andra verksamheter.

Nu är det klart att Region Stockholm samlokaliserar verksamheten med de som redan finns i förhyrningen om 35,900 kvm som man har hos AFA Fastigheter.

Det blir alltså ingen ytterligare förhyrning, eller ersättningsyta, alls. Förändrade arbetssätt under pandemin har ändrat kriterierna.

– Vi räknar med att de anställda i framtiden kommer att jobba på distans två till tre dagar i veckan. Folk kommer att jobba mer hemma än tidigare. Flexibiliteten kommer även att bidra till att vi blir en attraktivare arbetsgivare, säger Charlotte Broberg, (M), fastighets- och serviceregionråd, till Fastighetsvärlden.

Framöver kommer alltså cirka 3.000 personer (anställda och konsulter) samlokaliseras på samma lokalyta där tidigare omkring 2.300 personer funnits.

– Det kommer att ske anpassningar av lokalerna och en övergång till ett behovsanpassat arbetssätt. Det kommer till exempel även behövas fler mötesrum och andra förändringar i lokalerna. Det kommer att bli ett mer effektivt lokalutnyttjande. Genom samlokaliseringen kan vi även effektivisera verksamheterna. Det blir en stor besparing som medför att vi istället kan lägga pengar på kärnuppgifterna sjukvård och kollektivtrafik, säger Charlotte Broberg.

Medarbetarna kommer att gå från ett skrivbord per person, till att nyttja gemensamma ytor vid behov, så kallat behovsanpassat arbetssätt.

De är serviceförvaltningen vid Region Stockholm som flyttar från Hagastaden till lokalerna i Lindhagensområdet.

Under de senaste åren har Region Stockholm flyttat flera verksamheter till gemensamma lokaler i Lindhagensområdet och då utökat sin förhyrning där, bland annat hälso- och sjukvårdsförvaltningen, regionledningskontoret, SLL. Internfinans, tillväxt- och regionplaneförvaltningen (ingår numera i regionledningskontoret) och patientnämndens förvaltning

finns samlade i lokalerna där. De förhyrningar som berörs på Kungsholmen är Lindhagensgatan 98 där det kommer att krävas mindre anpassningar av lokalerna och på Lindhagensgatan 100 där det krävs en större renovering. Även på Lindhagensterrassen 1 kommer det att behövas diverse anpassningar av lokalerna, bland annat för att skapa fler mötesrum.

Nuvarande hyresavtal med AFA Fastigheter i Lindhagensområdet löper till 30 september 2031.

Kontraktet i Hagastaden löper till 31 december 2021 för 7.000 kvm och under 2022–2025 lämnas resterande lokaler.

Vid Region Stockholm ser man även flera positiva miljökonsekvenser som en följd av samlokaliseringen och det nya beslutet. Det är en mindre yta som behöver värmas upp, det behövs färre resor mellan de olika enheterna och även ett minskat resande om arbetet förläggs till kontoret 2-3 dagar i veckan och på distans 2-3 dagar i veckan. En mindre utökning av lokalerna i Lindhagensområdet kommer ske genom en utökning av omklädningsrum, cykelparkeringar och förråd.

Fastigheten Gångaren 15 på Lindhagensgatan 98 ägs av AFA Fastigheter.Den är byggd 2001och innehåller 11.300 kvm lokaler plus tre källarplan.
Fastigheten Gångaren 14 på Lindhagensgatan 100 ägs även den av AFA Fastigheter. Kontorsfastigheten är uppförd 1998. Den innehåller 13.100 kvm lokaler plus källare med garage.
Gångaren 19 på Lindhagensterrassen 1 är uppförd 2007. Det är den tredje fastigheten som Region Stockholm hyr av AFA Fastigheter i området. Totalt äger AFA Fastigheter fem fastigheter i närområdet. Gångaren 19 innehåller 10.500 kvm lokaler samt källarplan och garageplatser.Bilder: AFA Fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan