HFD: Cementas tidsbegränsade täkttillstånd ska stå fast

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har idag beslutat att det tidsbegränsade täkttillstånd, som regeringen meddelade Cementa hösten 2021, ska stå fast

Annons

–  Det är ett viktigt besked från domstolen idag om att den speciallag som den dåvarande regeringen tog fram och en enig riksdag beslutade om i september 2021 står fast. Speciallagen var nödvändig för att lösa den akuta situation som uppstod kring cementförsörjningen förra sommaren, säger Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong.

– I en otrygg omvärld behöver nödvändiga råvaror i Sverige säkras, bland annat cement, för att kunna fortsätta bygga landet med nödvändig infrastruktur och bostäder och inte minst för att kunna säkerställa vårt svenska samhällskydd. Men också för att kunna möjliggöra viktiga projekt för att klara klimatomställningen.

HFD har idag beslutat att tillståndet ska stå fast. HFD gör bedömningen att regeringens beslut om ett tidsbegränsat tillstånd inte strider mot någon rättsregel. Detta innebär att kalkstensbrytningen och cementtillverkningen i Slite kan fortgå som planerat året ut.

Cementas tidigare tillstånd att bryta kalksten i Slite upphörde i oktober 2021. För att trygga den mest akuta beredskapen och cementförsörjningen i Sverige, beslutade regeringen i november 2021 att meddela Cementa ett tidsbegränsat tillstånd. Tillståndet omfattar den redan tillståndsgivna kalksten som fanns kvar inom ramen för det tidigare täkttillståndet, och gäller till och med den 31 december 2022. Ett antal miljöorganisationer ansökte hos HFD om s.k. rättsprövning av regeringens beslut och yrkade att tillståndet skulle upphävas. Idag meddelade alltså HFD att tillståndet ska stå fast.

I april i år gav Cementa in en ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad täktverksamhet i Slite under fyra års tid. Domen som idag meddelas av HFD berör endast det tidsbegränsade tillstånd som meddelades av regeringen hösten 2021, och påverkar därför inte prövningen av Cementas ansökan om fortsatt täktverksamhet. Ansökan om fortsatt fyraårig täktverksamhet handläggs av mark- och miljödomstolen, som kommer att meddela dom i målet den 13 december 2022.

Cementa i Slite tillverkar idag uppemot tre fjärdedelar av den cement som används i Sverige och arbetar just nu inom ramen för ett tidsbegränsat tillstånd som löper ut den 31 december 2022. Cementa bedömer att Slitefabriken kan leverera enligt sin ordinarie plan fram till sommaren 2023 även utan ett nytt tillstånd, därefter är situationen oviss.

Ett kortare tillstånd under fyra år är en nödvändig lösning för att upprätthålla cementförsörjningen i Sverige under tiden som Cementas ansökan om ett längre tillstånd om 20–30 år prövas. Cementa planerar att lämna in ansökan om ett längre tillstånd under 2023.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan