Cementa planerar för att flytta sin verksamhet.

Besqab utvecklar efter Cementa vid Liljeholmen

Industriverksamhet flyttar från populärt område. Besqab och Jerntorget har tecknat avtal om förvärv av totalt cirka 600–800 byggrätter i stadsutvecklingsprojektet Lövholmen i nordvästra Liljeholmen. Säljare är Cementa AB, del av den tyska koncernen HeidelbergCement, som har bedrivit verksamhet på området sedan 1940-talet. Den totala köpeskillingen är cirka 1 miljard kronor.

Det aktuella området ligger vid vattnet i nordvästra Liljeholmen med utsikt över Liljeholmsviken mot Hornstull och Reimersholme. Närliggande kommunikationer med tunnelbana, tvärbana och bussar finns inom endast några minuters gångavstånd. Lika nära ligger köpcentrumet Liljeholmstorget med butiker, restauranger och gym.

– Vi är glada över möjligheten till ytterligare ett projekt i mycket attraktivt område. Vi ser fram emot att utveckla Lövholmen till en attraktiv stadsmiljö vid vattnet. Projektet passar väl in i vår strategi för tillväxt, säger Anette Frumerie, VD på Besqab.

Besqabs del av affären omfattar 300–400 byggrätter till en köpeskilling om cirka 500 miljoner kronor. Tillträde och betalningar är uppdelat i etapper, varav det första tillträdet sker vid laga kraftvunnen detaljplan.

Förvärvsavtalet villkoras bland annat av laga kraftvunna detaljplaner för berörda områden samt av att Cementa förvärvar erforderlig mark och erhåller erforderliga tillstånd för att kunna uppföra och driva ny anläggning för Cementas verksamhet.

Området för den nuvarande verksamheten har av flera kringboende kallats ”områdets skamfläck”. Hela Liljeholmen och Marievik har under det senaste decenniet genomgått en stor förvandling och blivit ett mycket populärt bostadsområde.

Citycon har till exempel utvecklat Liljeholmstorget och JM har området som ett av sitt främsta för nyproduktion av bostäder. Nyligen förvärvade Atrium Ljungberg en stor kontorsfastighet i närområdet, läs mer här, och smider sannolikt planer på att skapa en ”bland stad” av sitt kvarter på det sätt som bolaget är känt för att göra. Längs Södertäljervägen har Jernhusen tidigare presenterat intressanta planera för att skapa byggrätter för bostäder, läs mer och se flera bilder här (som förutsätter att Cementa flyttar). Stor fastighetsägare i närområdet är även Lundbergs.

Fastighetsvärlden Idag 2014-12-22

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Tillbaka till förstasidan