Utvecklingen av området runt centralstationen möjliggör för bland annat kontor, butiker och restauranger. Foto/iillustration: Jernhusen, David Wiberg

De tilldelas parallella uppdraget vid Stockholms Central

Några av världens främsta arkitektkontor kommer att delta i det parallella uppdraget då Jernhusen och Stockholms stad ska utveckla Stockholms Central. Ett projekt som, när det står färdigt, kan generera runt 10.000 nya arbetsplatser i Stockholm.

Annons

FV har tidigare skrivit om det stora internationella intresset för att vara med och utveckla jätteprojektet i centrala Stockholm.

Det handlar om spårområde, mellan Kungsbron och Vattugatan, som ska överdäckas och bebyggs.

Läs mer om projektet här.

Nu har Jernhusen valt ut fyra team (av totalt 50 sökande där 13 gick vidare till djupintervjuer) som ska leverera ett helhetsförslag på en strukturplan i slutet av sommaren.

Planen ska fungera som underlag till samrådshandlingarna i detaljplanen, som varit igång sedan december 2017, och drivs av Stockholms stad där Jernhusen är byggherre.

De utvalda lagen består av både internationella och svenska toppbyråer och täcker in flera kompetenser.

Det fyra teamen är:

CF Møller Architects, Elding Oscarson, Warm in the Winter, AJ Landskap och Atkins.
• Innehåller flera starka och mycket välkända Skandinaviska arkitektbyråer. Bland annat har Warm in the Winter från Stockholm forskat i stationsutveckling. Atkins är en internationell teknikkonsultbyrå.

Foster + Partners, Marge, LAND Arkitektur, Thornton Tomasetti, Ramboll, Wenanders, och TAM Group.
• Bred grupp. Brittiska Foster + Partners är en av världens största akritektbyråer – i Sverige kanske mest kända för Slussenprojektet. Marge från Stockholm är aktuella med utveckling av Vasakronans Sergelhus. Thornton Tomasetti är amerikanska konstruktörer. Wenanders står för byggnadsantikvarisk kompetens.

KCAP, Neutelings Riedijk Architects,Arcadis, Ahrbom & Partner, Landskapslaget och Iterio.
• En delvis holländsk konstellation. Holländarna är världsledande på tågstationer. Internationella tekniska konsulten Arcadis har även de jobbat mycket med tågstationer. Svenska Ahrbom & Partner är kanske mest kända för att jobba med antikvarisk ombyggnad – men har varit med vid utvecklingen av Urban Escape.

Snøhetta, 3XN,GXN och ARUP.
• Norsk-dansk konstellation. Norska Snøhetta och danska 3XN är i dag båda världsspelare med kontor i bland annat New York. 3XN har ritat Swedbanks nya huvudkontor. Dotterbolager GXN foksuerar på hållbarhets- och sociala frågor. Arup är kanske världens mest kända konstruktionsbyrå med erfarenhet från många komplexa projekt.

–  Vi har fått in över 50 kvalificerade intresseanmälningar. Men de team som vi har valt har utmärkt sig genom inlevelse, stabilitet och kompetens inom teamet samt insikt om de specifika utmaningar som finns i området, säger Jernhusens Anna Bergström, projektutvecklare och arkitekt, till FV.

Projektgruppen har även önskat att de fyra teamen ska balansera varandras olika spetsegenskaper.

I mitten av februari startar det parallella uppdraget formellt. Teamen har intensiva månader framför sig – redan i augusti ska förslagen vara inlämnade.

– Efter drygt fyra års förarbete ska det bli kul att äntligen få lite form och gestaltning på den nya bebyggelsen, säger Jernhusens regionchef Daniel Markström till FV.

Enligt Jernhusen utförs uppdraget självständigt utifrån ett programunderlag och i dialog med bedömningsgruppen där representanter från Jernhusen, Stockholms Stad och Trafikverket ingår. 

Urvalsgruppen siktar på att utse en vinnare i slutet av september.

Utvecklingen av området runt centralstationen möjliggör för bland annat kontor, butiker och restauranger som kan generera upp till 10.000 nya arbetsplatser vilket i sin tur kan ge 40.000 nya jobb i regionen.

–  Vi vill skapa en mer representativ och värdig entré för Stockholm och Sverige. En plats mer på fotgängarens villkor med mycket mer utrymme för aktiviteter och verksamheter. Men framförallt ska det bli lättare och mer attraktivt att resa hållbart, då området är en bytespunkt för många olika trafikslag, säger Anna Bergström.

Men det finns risker för projektet.

– Platsen är otroligt komplex och innehåller många funktioner och myndighetsintressenter, säger Daniel Markström.

Här finns bland annat två riksintressen.

– Det ena bevakar Stockholms kulturmiljö, som vill begränsa ny bebyggelse i höjd och se till att den inte sticker ut för mycket. Sedan finns riksintresse kommunikation, det vill säga att tågtrafiken ska fungera på ett bra sätt i dag och i framtiden. Den senare skapar dyra konstruktiva utmaningar och många myndigheter är inblandade med olika särintressen, säger Daniel Markström.

– Samarbete och kompromissvilja för att se till helhetens bästa tror jag blir väldigt viktiga faktorer för framgång.

Det aktuella området vid centralstationen. Totalt handlar det om 33.000 kvm, varav cirka 60 procent i den norra delen – det vill säga spårområdet som det finns överdäckningsplaner för. Foto: Jernhusen.
I den södra delen planeras en stationshall som binds sammans med den ursprungliga centralhallen. Området som helhet ska ta stor hänsyn till gående. Illustration: David Wiberg

Fler Nyheter från förstasidan

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Tillbaka till förstasidan