Bildextra: Vasakronans nya Sergelhusen

SEB:s klassiska bankvalvsyta blir coworking och trista Malmskillnadsgatan får ett lyft på flera sätt. Nu snart är Vasakronans jättesatsning på 4 miljarder för att utveckla Sergelhusen klar. FV har besökt Vasakronans nya huvudkontor och bolagets satsning på ett eget coworking-erbjudande, Arena.

Annons

Några av hyresgästerna i nya Sergelhusen:

  • Spelbolaget King 11.500 kvm
  • EY 7.500 kvm
  • Amazon Web Services 6.000 kvm
  • DLA Piper 3.700 kvm
  • Stureplansgruppen 3.500 kvm
  • Vasakronans HK
  • Arena
  • Smart & Klart
Visa faktaruta

Stora mattor med motiv av Tobias Sergel, häftiga belysningsarmaturer, massiva valvdörrar och mängder med bevarade originaldetaljer och konstverk från tidigare verksamheter i byggnaderna finns i lokalerna.

Fastighetsvärlden får en rundvisning i Sergelhusen av Vasakronans Britt Lindqvist och Per Dahlbeck. Duon visar kvarterets kontorslokaler, restauranger och bostäder. Totalt rör det sig om 86.000 kvm som till stora delar består av totalrenoverade lokaler men även nyproduktion i form av något högre byggnader.

– Det har gått väldigt bra, nästan helt enligt våra planer, säger Britt Lindqvist, chef Utveckling vid Vasakronan, samtidigt som ytterligare en leverans med möbler kommer, en annan person kör en vagn med växter som ska placeras ut och en tredje ligger på marken och håller på med diverse sladdar.

I lobbyytan har Vasakronan placerat det konstverk som tidigare fanns inbyggt nere i gatuplanet vid Sergels Torg. I den ytan har även några bankfack placerats.

Processen att omvandla det tidigare så stängda kvarteret har gått snabbt. Arbetet påbörjades dagen efter att SEB flyttat ur sina stora kontorslokaler vid Sergels torg mitt i Stockholm. Redan på morgonen inleddes några rivningsarbeten. Nu, snart 3,5 år och 4 miljarder investerade kronor senare, har några få hyresgäster hunnit in – och flera är på väg. Alla kontorsytor är uthyrda sedan länge.

– Vi har ett antal lokaler i gatuplan kvar som ska hyras ut till restauranger och butiker. Det har gått lite trögare på grund av covid-19. Men vi räknar med att det lossnar när byggarbetena på gatorna är klara och när kontorshyresgästerna flyttar in och börjar vara på plats, säger Lindkvist.

Sergelhusen består av tre huskroppar som alla är sammanlänkade, ett som löper längs Sveavägen, ett längs Malmskillnadsgatan och ett med entré från Hamngatan. Nya fasader, ibland uppdelade sådana, och den nya breda ”Soltrappan” mellan Sergels torg och Malmskillnadsgatan ger det tidigare stängda området en helt ny känsla. Längs Malmskillnadsgatan fanns till exempel tidigare inga butiker eller ingångar alls. SEB hade täckt för lokalytorna i gatuplanet och placerat skrivbord på insidan. All personal gick in vid den stora entrén vid Sergels Torg och nådde husen på Malmskillnadsgatan och Hamngatan via lokalerna som finns under Malmskillnadsgatan. Framöver blir området helt annorlunda.

Fasaden exteriört. På bostadsdelen är det cederträ som gäller. Hela fasaden längs Malmskillnadsgatan har fått en ny skepnad. Tidigare var den en lång, grå fasad. Nu är det tre olika fasader för att ge en mer småskalig och mer trivsam miljö.
Så här ser det ut i entrén till bostadsdelen. Högt i tak, och valet av trä följer även interiört.

Rundvisningen påbörjas i bostadsdelen som finns i den norra delen av det hus som löper längs Malmskillnadsgatan. Fasaden är av cederträ och även invändigt dominerar trämaterial. Här finns 34 mindre hyresrättsbostäder, den absoluta merparten ettor och några tvåor, på mellan 38 och 50 kvm. De flesta lägenheter har fransk balkong och några av de översta har större terrasser.

– Lägenheterna är tänkta för kontorshyresgästernas personalsom ett stöd  till våra kunder i deras verksamhet. Till exempel om de har någon som en tid behöver ett kontorsnära boende utan att behöva pendla eller ta in på hotell, säger Per Dahlbeck, projektchef vid Vasakronan.

Det handlar om yteffektiva bostäder, varav flera har studiokänsla, där alla innehåller tvättmaskin och torktumlare.

En av de övre lägenheterna som har terrass.
En restaurang har redan öppnat. Vasakronan räknar med att fylla ytterligare några av gatuplanen längs Malmskillnadsgatan med restauranger.

I bottenvåningen av ”trähusdelen” har redan restaurangen Jacqueline’s slagit upp portarna för några veckor sedan. Trottoarerna längs Malmskillnadsgatan har för övrigt blivit bredare på bilarnas bekostnad, vilket möjliggör uteserveringar.

I huset på Malmskillnadsgatan i övrigt är det främst kontor och på de lägre våningsplanen flyttar Vasakronan själva snart in, dels med sitt huvudkontor och dels med Arena.

Britt Lindqvist visar Fastighetsvärlden in genom entrén på Malmskillnadsgatan. Här går de som ska till Vasakronans huvudkontor in, liksom de som ska till Arena. Innanför entrén till vänster finns en stor lobby med högt i tak. Till höger ett kafé och en restaurang. Den sistnämnda ytan är ännu outhyrd och ganska rå. Från restaurangytan erbjuds utsikt mot Sergels torg och Klarabergsgatan genom den breda öppning som skapats i samband med att det beretts plats för Soltrappan (genom att en tidigare tillbyggnad av huset mot Sveavägen kapats) och vid Hamngatan går det att spana ner på flanörerna.. Rakt fram från entrén kommer man till receptionen och säkerhetsspärrarna in till Arena och Vasakronans kontor, som använder sig av samma passage.

Arena håller till i gatuplanet här liksom två våningsplan ner, där det även finns en ingång från Sveavägen.

Detta är miljön som de flesta besökare möts först av när de besöker Vasakronans nya huvudkontor. I flera av lokalerna finns det mattor med mönster från Tobias Sergel, i olika färgskolor.

Vi fortsätter rundturen med att först gå ett våningsplan upp, till Vasakronans kommande nya huvudkontor. Vi kommer dit efter att några meter in i Arena ha gått i en inbjudande trappa som leder upp till fastighetsbolagets kontor som utgör ett helt våningsplan, om totalt 2.580 kvm.

För Vasakronan är det nya kontoret både en arbetsplats för de egna medarbetarna men även ett showroom för att visa vad bolaget kan erbjuda både befintliga och potentiella hyresgäster. Men det är inte någon labb-verkstad som Fastighetsvärlden ser, Vasakronan verkar ganska tryggt i vad man tror är ”rätt”. När andra bolag flyttat in i nya lokaler har Fastighetsvärlden sett bland annat pingisbord, spelarkader, smått chockerande färgglada väggar, jätteakvarium, godismaskiner med mera i lokalerna. Hos Vasakronan finns inget sådant.

– Vi har frågat de anställda vad de önskar av det nya kontoret, och det som de flesta har sagt är riktigt väl genomtänkta varierande arbetsmiljöer och gott kaffe. Det har funnits väldigt få udda önskemål, säger Britt Lindkvist.

Arbetsytan med vy överSergels torg, i hörnet Malmskillnadsgatan och Hamngatan, lär bli populär. I fönstret till vänster syns Riksbanken och i fönster till höger Stadsteatern.

Alla jobbar aktivitetsbaserat och kontorslösningen är öppen  ingen, oavsett vd eller annan position, har sitt eget rum eller skrivbord. Extra kraft har lagts på inredningen vid köksdelen, där bolaget även ska hålla större interna presentationer och andra dragningar för till exempel hyresgäster eller kapitalmarknaden. Uppe hos Vasakronan finns för övrigt även där en mindre reception, så besökare kan guidas rätt.

I ”bankvalvet” är det högt i tak. Här fanns tidigare den stora ingången för SEB-medarbetarna som tog sig in i komplexet via ingången vid Sergelstorg/Sveavägen.

Åter ner till Arena. I lokalerna där finns förutom stora öppna ytor och ett flertal skrivbordsplatser i olika miljöer även ett 30-tal mötesrum och tio mindre konferenslokaler. I det nedre av de två ”Arena-planen”, som summerar totalt 4.500 kvm, får medlemmarna tillgång till det som kallas Bankvalvet, som egentligen är den stora receptionsyta där SEB-medarbetarna kom in och där banken tog emot sina kunder. Här är det högt i tak, men även ett och annat trappsteg.

De tjocka valvdörrarna från SEB-tiden har bevarats.
Britt Lindkvist och Per Dahlbeck.

Till vänster i den stora öppna ytan, sett från Sergelgatan, syns även de bastanta valvdörrar som fanns i lokalerna. Ytterligare saker som sparats är ett antal av de gamla bankfacken. I ”slussen” in till där bankfacken tidigare fanns är det nu ett runt mötesrum. Det finns även möjlighet att vid behov öppna dörren genom slussen där, den leder in till Stureplansgruppens lokaler på andra sidan. Vilket möjliggör större event och samarbeten.

En av idéerna med att ha huvudkontoret och Arena ihop är att effektivt kunna använda varandras möteslokaler vid hög belastning. En annan är att det är personaleffektivt.

Detta är en exempel på en lokal inom coworking-erbjudandet Arena som en hyresgäst kan hyra helt till sig själv. Mittemot syns entrén till Gallerian.

Britt Lindkvist berättar att bolaget gjort flera rekryteringar till Arena, och att de nyanställda har en bakgrund inom hotell- och mötesbranschen.

Om det har gått fantastiskt bra för Vasakronan att hyra ut kontorsytorna i de tre huskroppparna (Fastighetsvärlden har tidigare berättat om hyror på rekordnivåer), så har det gått tuffare med medlemsförsäljningen till Arena.

– Tajmingen med Corona har inte precis varit perfekt, men vi ser långsiktigt på det. Dessutom vill de som är intresserade gärna se hur det ser ut i lokalerna, och nu är de snart helt klara, vilket underlättar försäljningen, säger Britt Lindkvist.

Vasakronan räknar med att flera av bolagets hyresgäster i andra områden i Stockholmsområdet, till exempel Kista och Solna, vill bli medlemmar och ha tillgång till lokaler hos Arena vid Sergels torg – för att driva tillfälliga projekt, ha möten eller helt enkelt bara för att man har behov av mer lokalyta. Flera av mötesrummen av uppkallade efter kvinnliga kulturpersonligheter som Ingrid Bergman och Greta Garbo.

Via utökande Arena-medlemskap går det att få tillträde till de coworking-ytor som Vasakronan planerar i projektet Platinan i Göteborg, i trähusbyggnaden Magasin X i Uppsala och i Triangeln i Malmö. Lindkvist berättar att Vasakronan även tittar på en andra enhet i Stockholmsområdet, men att det inte är helt bestämt var den hamnar.

Så här ser logerna i Vasakronans erbjudande Smart & Klart ut. Sergelhusen innehåller fem sådana inflyttningsklara lokaler. Två är uthyrda.

På våningsplanet ovanför Vasakronans eget huvudkontor erbjuder bolaget fem så kallade Smart & klart. Där kan hyresgäster flytta in i egna lokaler med kort varsel och allt finns på plats – allt från skrivbord till mindre detaljer. Inrett och klart, alltså. Likaså kan hyresgästen lämna med kort varsel. I skrivande stund är två av fem av lokalerna  uthyrda.

Vasakronans nya huvudkontor är lika stort som det nuvarande i Klara Zenit på Mäster Samuelsgatan, några hundra meter bort. Dock ska fler personer jobba i de nya lokalerna eftersom fyra satellitkontor runt om i Stockholm samlokaliseras in till city. Ursprungligen var tanken att Vasakronans flytt av huvudkontoret skulle ha ägt rum under mitten av november. Nu har det, med den allvarligare Corona-situationen och åter ökat distansarbete, skjutits fram något.

Några av de övriga hyresgästerna i Sergelhusen har flyttat in, bland annat spelbolaget King som hyrt stora ytor i huset längs Sveavägen.

Ytterligare några bilder:

När Fastighetsvärlden besökte lokalerna var de nästan färdigställda, merparten av möblerna var på plats och gröna växter höll på att bäras in.
Så här ser det ut i taket i trappan som leder upp till Vasakronans nya huvudkontor.
Inne i Vasakronans kommande huvudkontor, en våning upp från Malmskillnadsgatan.
Ett mötesbord mitt i Vasakronans öppna kontorslandskap.
Soffgrupperna vid köksdelen erbjuder utsikt över Sergels torg. Vid fönster finns en lång soffa, för den som vill jobba eller socialisera.
När den södra delen av huskroppen längs Sveavägen revs öppnades en grugg som ger utsikt mot Sergelstorg och Klarabergsgatan. I ”gluggen” finns nu den nya ”Soltrappan”.
Här syns den nya och breda Soltraååan som kopplar ihop Sergels torg med Malmskillnadsgatan.
Ett flertal häftiga lampor finns runtom i lokalerna, på väggarna och i taket.
Från stora delar av Vasakronans och Arenas lokaler tittar man ut över Malmskillnadsgatan och ser fasade på huset som ligger längs Sveavägen. Ingen har egna skrivbord, inte ens vd Johanna Skogestig.
Lokalerna innehåller ett flertal mindre mötesrum.
Ett bokningsbart mötesrum i Arena. På andra sidan Hamngatan syns Gallerian.
Den helt nybyggda huskroppen på Hamngatan. Här har EY sitt nya kontor på de tre översta våningsplanen, liksom i byggnaden längs Malmskillnadsgatan. EY har ingång från Hamngatan.

 

 

Ytterligare en matta med motiv av Tobias Sergel.
Precis innanför den gemensamma entrén till Vasakronans nya HK och Arena. På Malmskillnadsgatan.
Högt i tak i Arenas yta i ”bankvalvet”.
En av de båda trappor som leder mellan Vasakronans kontor och Arena.
Spelutvecklingsbolaget King är största hyresgäst och har hyrt stora delar av byggnaden längs Sveavägen. King är den första kontorshyresgäst som flyttat in.
Lägenhet/studio i trähusdelen i hörnet Malmskillnadsgatan/Mäster Samuelsgatan.
Ytterligare en bild inifrån entrén till bostadsdelen.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Tillbaka till förstasidan