Kerstin Gillsbro.

Gillsbro lämnar vd-stolen i Jernhusen efter 13 år

Kerstin Gillsbro slutar som vd för Jernhusen efter 13 år på posten. Hon kommer lämna sitt uppdrag under våren 2024. Rekrytering av efterträdare har påbörjats. Antalet vd:ar som nu haft sitt uppdrag riktigt länge har minskat under de senaste åren, konstaterar FV.

Hon är alltså en av de inom fastighets- och byggbranschen som haft sitt toppjobb längst. Under de senaste åren har bolaget bland annat presenterat den stora planen för överdäckning av Centralstationen i Stockholm och även hur området runt Göteborgs centralstation ska utvecklas.

Kerstin Gillsbro har informerat Jernhusens styrelse om att hon, efter eget beslut som mognat fram, önskar lämna sin roll som vd för bolaget. Kerstin Gillsbro har verkat som Jernhusens vd sedan den 1 november 2010 när hon tog över efter Per Berggren. Hon hade då god kunskap om Jernhusen eftersom hon suttit i bolagets styrelse. Gillsbro kommer att stanna kvar i bolaget till våren 2024 och styrelsen har påbörjat processen att rekrytera en efterträdare.

– Som ordförande vill jag rikta mitt och styrelsens varmaste tack till Kerstin för hennes ovärderliga arbete hos Jernhusen. Jag vill särskilt lyfta hennes förmåga att fokuserat och framgångsrikt styra mot bolagets strategiska mål. Det har varit fantastiskt att jobba med en individ och vd som har en sådan empati och förmåga att skapa tillit och förtroende både internt och externt. Jag önskar Kerstin stort lycka till, säger Anette Asklin, styrelseordförande för Jernhusen.

Under 13 års ledning av Kerstin Gillsbro har Jernhusen gått från ett förvaltande till ett utvecklande bolag, som skapat lönsam tillväxt genom hållbar utveckling av stationsområden och järnvägsrelaterade fastigheter. Det strategiska ledarskapet har gjort skillnad både för bolagets förutsättningar att växa och för samverkan med såväl branschens aktörer som bolagets kunder.

Med Kerstin Gillsbro som vd har bolaget skapat en kompetent organisation med ett långsiktigt förvaltningsperspektiv som genomfört flera stora utvecklingsprojekt. Under åren har Jernhusen även vid flera tillfällen prisats som årets arbetsgivare och bolaget har vuxit till en affärsmässig organisation där hållbarhet genomsyrar all verksamhet.

– Jag är oerhört tacksam för det förtroende jag fått från styrelsen och medarbetarna att tillsammans genomföra vår strategi som tagit oss dit vi är idag. Vi har gjort en fantastisk resa både i förvaltningen och i vår utvecklingsportfölj, allt i syfte att öka det kollektiva resandet på järnväg. Jag lämnar ett stabilt företag väl rustat att fortsätta att göra skillnad för människor och miljö, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.

Jernhusens styrelse har startat processen med att rekrytera en efterträdare.

Läs gärna Fastighetsvärldens stora porträttintervju med Kerstin Gillsbro från 2015. Artikeln har rubriken ”Bygger stadskärnor och samhällsvärden”.

Fastighetsvärlden konstaterar att Kerstin Gillsbro, av de nuvarande vd-arna, är en av de som haft sitt toppjobb längst inom fastighets- och byggbranschen. Flera som tidigare haft sitt-vd-jobb länge har slutat under de senaset åren, men kvar i vd.-stolen finns exempelvis Johan Skoglund (JM) och Tomas Ingemarsson (Afa Fastigheter). Dessutom finns det vd:ar som är storägare i det egna bolaget som suttit i vd-stolen länge, till exempel Hans Wallenstam, Sven-Olof Johansson, Erik Selin och David Mindus.

Så här är det tänkt att centrala Stockholm, området runt Centralstationen, ska se ut framöver.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan