Fastighetsägarna till attack mot Oslohyror

I Oslo sker ingen nyproduktion av hyresrätter trots att marknaden avreglerats, hävdar bland andra Hyresgästernas Riksförbund. Är den beskrivningen verkligen sann? undrade Stockholms Fastighetsägareförening och reste till Oslo. Bilden stämde inte med den som debattörerna försökt förmedla. Orsaken till att det inte byggs är skattepolitiken. Det är essensen av en färsk rapport från Stockholms Fastighetsägareförening om hyresmarknaden i Oslo.- Oslo är ett bra exempel på hur illa det kan gå när en marknad blir föremål för reglering och styrande beskattning. Däremot är Oslo inget exempel på vad som händer när regleringen avskaffas. Att påstå det är en ren Norgehistoria, säger Christer Jansson VD på Stockholms Fastighetsägareförening.I rapporten framkommer följande: · Lägenheterna med prisreglerade hyror, som debatten fokuserat på, utgör endast 3 procent av antalet hyresrätter och 0,6 procent av det totala antalet bostäder i Norge. Dessa hyresrätter finns i privatägda flerbostadshus i centrum av Oslo och Trondheim i hus byggda före 8 april 1940.· De övriga 97 procent av hyresrätterna, såväl i det privatägda som i det offentligt ägda fastigheterna, är sedan tidigare marknadsmässigt prissatta.· Hyressättningen i nyproduktionen var fri långt före den senaste omdebatterade avregleringen Nyproduktionen bromsas av att kommunernas kostnader för infrastruktursatsningar är högre än skatteinkomsterna från nya medborgare.· Ja, hyrorna gick upp efter avregleringen, men från extremt låga nivåer. En lägenhet på 77 kvadratmeter i Oslo hade före avregleringen år 2000 en reglerad hyra på drygt 800 kr i månaden.· Bakgrunden till beslutet om avreglering i Oslo var att antalet reglerade hyresrätter försvann från marknaden genom ombildningar till bostadsrätter och ägarlägenheter, liknande den utveckling vi ser i dagens Stockholm. En omfattande svarthandel drev också på beslutet.· En normal hyresrätt i Stockholm är inte att jämföra med en normal hyresrätt i Oslo eftersom den norska hyresrätten oftast är ett hyresrum i en privatbostad. Tre fjärdedelar av alla hyresrätter i Norge är uthyrning av enstaka rum eller lägenheter i villor.· I Norge är endast 4 procent offentligt ägda hyresbostäder. De offentligt ägda hyresrätterna i Norge upplåts endast till personer med särskilda behov.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2023

Den 21 mars är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Uppsalamarknaden 2023. Det äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

AL blir hälftenägare i coworkingbolag

Förvärvar bolag som varit lönsamt sedan dag ett. Planerar för expansion.

Anitra Steen avgår från Akademiska Hus

Lämnar fastighetsjätten efter sju år.

Krasch för Castellums satsning på 10 miljarder

Bakslag när planerad storsatsning läggs ner. Ser fortfarande positivt på området.

Bilder: Så kan nya Läkarhuset bli – hög träbyggnad

En av bolagets profilfastigheter i Stockholms innerstad kan göras om helt.

Kontrakt om 6.800 kvm på Söder

Läs om hyresavtalen som tecknats.

Restauranger öppnar under Guldbron

Alessandro Catenacci: ”Ett kanonläge”.

Miljardaffär med kontor i Stockholm

Har uppgraderat kontorslokalerna men fortfarande betydande vakanser. FV berättar om pris och köpare.

Tillbaka till förstasidan