SBB:s vd Ilija Batljan. Foto: Mikael Sjöberg.

Exklusiv intervju: ”Jag har alltid vetat att jag är oskyldig”

Ilija Batljan frias helt från misstankarna som riktats mot honom.
– Jag har alltid vetat att jag är oskyldig och tilltron till rättsstaten är kvar, säger Batljan till Fastighetsvärlden i sin första intervju.
Han ger även sin syn på den ”kampanj” som han anser funnits mot honom.

Det är en lättad och glad Ilija Batljan som Fastighetsvärlden talar med. Han har precis fått beskedet att åklagaren inte går vidare med utredningen där Batljan för två veckor sedan anhölls för att ett dygn senare släppas på fri fot – men då fortfarande misstänkt, och med yppandeförbud.

Nu gör åklagaren i ett uttalande väldigt klart att det inte finns några som helst misstankar kvar mot Batljan och att utredningen är nedlagd.

– Jag är oerhört lättad trots att jag hela tiden vetat att jag är oskyldig, säger Batljan till Fastighetsvärlden.

Ilija Batljan greps tidigt tisdagen den 5 maj när polisen gjorde hembesök i Batljans lägenhet på Östermalm, några hundra meter från SBB:s kontor på Strandvägen. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ägde hembesöket rum klockan sex på morgonen och det blev ett turbulent gripande.

– Vi får komma tillbaka till känslorna. För mig är fokus alltid på min familj som nummer ett och SBB som nummer två. Jag är bara en kugge i ett bolag där vi skapar en verksamhet som man ska vara stolt över. Det är det som man presterar som räknas, det är det som är fakta.

Polisen lade beslag på Batljans dator och mobiltelefon. Men man besökte aldrig Batljans villa i Nynäshamn eller SBB:s kontor – vilket förbluffat många med tanke på de grova brottsmisstankar som framfördes.

SBB:s vd fördes till Kungsholmen där förhör med Ekobrottsmyndigheten väntade. Vid lunchtid beslutade chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare, att Batljan skulle anhållas. Klockan 14.35 skickade SBB ut information om att Batljan anhållits för påstått brott mot marknadsmissbrukslagen. Några minuter senare kablade Fastighetsvärlden ut nyheten till omvärlden via både extra nyhetsutskick och notifikation. Sajten fick snabbt rekordmånga läsare. Alla undrade vad som låg bakom.

– Jag har själv jobbat för den svenska staten så jag har stor respekt för rättsväsendet. Det som påverkat mig mest är hur detta drabbat min familj på olika sätt. I övrigt har jag känt mig väldigt trygg i vad jag gjort och inte har gjort. Jag vet att jag varit helt oskyldig. Nu är det bra att det kommit ett sådant beslut, säger Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

Under Ilija Batljans frånvaro utsågs SBBs vice vd Krister Karlsson att agera tillförordnad vd för SBB. Medarbetarna var chockade och flera berättade för FV att de försökte förstå vad som hänt eller vad som kan ligga bakom – men att de inte kom till någon logisk slutsats. Styrelseordförande Lennart Schuss valde att befinna sig på kontoret för att följa arbetet och för att uppdatera sig om läget. Men så mycket mer information fick varken Schuss eller de övriga medarbetarna. Åklagaren hade belagt alla inblandade med yppandeförbud.

– Det jag kunnat säga är att varken jag eller SBB har varit inblandade i något konstigt. Jag har haft ett väldigt starkt stöd i organisationen.

I nyhetsbrevet på onsdagsmorgonen berättade Fastighetsvärlden att det runt lunchtid väntads ett nytt förhör med Batljan som sannolikt skulle bli avgörande hur åklagaren skulle agera. Senast 72 timmar efter anhållande måste åklagaren begära den misstänkte häktad om personen ska kunna fortsätta vara frihetsberövad. En häktningsförhandling är ju en effektiv minidomstol och en vanlig väg att gå om grov brottslighet misstänks och om det finns bevisning som måste prövas. I straffskalan för grovt insiderbrott, som Batljan misstänkts för, finns upp till sex års fängelse efter att påföljderna nyligen skärpts.
Men åklagaren kom aldrig in med någon framställan om häktning utan han valde istället, efter det större förhöret, att sätta Ilija Batljan på fri fot under eftermiddagen. Klockan 16.40 under onsdagen meddelade SBB att bolagets vd var frigiven.

Batljan meddelade sina kollegor, via ordförande Lennart Schuss, att han mådde bra men var trött. Han berättade dock att han tänkte befinna sig på jobbet redan morgon därefter – vilket han gjorde. Hela tiden har han dock varit belagd med yppandeförbud och inte kunnat kommentera utredningen alls.

– Jag har jobbat dag och natt. Hela vårt fokus har varit på att leverera. Vi har jobbat hårdare än någonsin. Det finns en professionell organisation vid SBB, och det har vi bland annat kunnat visa genom den framgångsrika affär som vi gjorde i början av veckan i form av försäljningarna.

Ilija Batljan har varit med om tuffa stunder tidigare. 1993 flydde han från kriget i Montenegro efter att bomberna fallit utanför hans hus. 2005 var han kommunalråd i Nynäshamn när beskedet om att hela Ericsson ska lägga ner i kommunen. 2015 fick han sparken från tjänsten som vice vd vid Rikshem där en internutredning nästan helt friade Batljan och där den ena storägare kämpade hårt.

Angående den mediabevakning, speciellt i affärspress, som funnits kring misstanken om insiderbrott nu senast säger Batljan:

– Det har funnits en underton av en kampanj mot mig under några månader. Det har varit obehagligt, och det är många som får reflektera över varför man gjort vissa saker och utifrån vilka syften.

Tidigare har Lennarts Weiss analys av tonläget hos affärsmedia fått stor uppmärksamhet inom näringslivet i brett och speciellt inom fastighets- och byggbranschen. Hör hans analys i Bostadspodden (extern länk, analysen och kommentaren inleds efter 9 minuter).

Nu ser Ilija Batljan framåt.

– SBB har hanterat situationen väldigt professionellt. Man har visat att man är ett starkt bolag som klarar av även väldigt utsatt lägen. Det har stärkt SBB-andan ännu mer. Jag är väldigt stolt över mina medarbetare, och framför allt min familj och mina vänner, som varit fokuserade på att vi ska göra ett så bra jobb som möjligt.

Fler Nyheter från förstasidan

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2020

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Lägger in en stöt värd 250 miljoner i Strängnäs

Jätten utökar beståndet med en kvarts miljard.

Grönt ljus för Oscars finansiering

Men sval respons på utbyteserbjudandet för preferensaktier

Köper i Hagastaden för 780 mkr

FV avslöjar. Nybyggt säljs för 100.000 kr/kvm. Köparen berättar.

Alecta köpt för 40 miljarder på ett år – vill öka ytterligare

Berättar för FV om strategin framöver.

Balder köper helt bolag med fastigheter för 5 miljarder

Årets hittills största affär klar. Läs om säljarna, beståndet och projektmöjligheterna.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Entras styrelse utvärderar buden

Låter genomföra ny värdring samt ska ge mer info om projekt

Svedberg köper fem fastigheter

Säljaren vill fokusera på Stockholms- och Uppsalaområdet.

NREP i miljardförvärv till rekordlåg yield

NREP slår till och köper nybyggt för 3 miljarder kronor. Läs FV:s bedömning av yielden.

Klart: Tar över stupad miljardaffär

Ny ägare efter att den tidigare transaktionen kapsejsat. Över 100.000 kvm lokaler.

Hon blir boss över AL:s storsatsning inom ”nya” segmentet

Projektportföljen är på hela 36 miljarder, men 40 procent gäller annat än kontor och handel.

Tengelin: ”Jag vill bidra till tillväxt och framgång”

Intar vd-stolen efter Fredrik Lidjan. Fredrik Holmström: ”Vi har marknaden med oss”.

Lista: Sida fick 43 flyttalternativ – fyra hårdgranskades

FV berättar om de tre främsta utmanarna och om vilka fastighetsägare som lämnat in förslag – en del smått galna utifrån kriterierna.

Tillbaka till förstasidan