SBB:s vd Ilija Batljan. Foto: Mikael Sjöberg.

Exklusiv intervju: ”Jag har alltid vetat att jag är oskyldig”

Ilija Batljan frias helt från misstankarna som riktats mot honom.
– Jag har alltid vetat att jag är oskyldig och tilltron till rättsstaten är kvar, säger Batljan till Fastighetsvärlden i sin första intervju.
Han ger även sin syn på den ”kampanj” som han anser funnits mot honom.

Det är en lättad och glad Ilija Batljan som Fastighetsvärlden talar med. Han har precis fått beskedet att åklagaren inte går vidare med utredningen där Batljan för två veckor sedan anhölls för att ett dygn senare släppas på fri fot – men då fortfarande misstänkt, och med yppandeförbud.

Nu gör åklagaren i ett uttalande väldigt klart att det inte finns några som helst misstankar kvar mot Batljan och att utredningen är nedlagd.

– Jag är oerhört lättad trots att jag hela tiden vetat att jag är oskyldig, säger Batljan till Fastighetsvärlden.

Ilija Batljan greps tidigt tisdagen den 5 maj när polisen gjorde hembesök i Batljans lägenhet på Östermalm, några hundra meter från SBB:s kontor på Strandvägen. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ägde hembesöket rum klockan sex på morgonen och det blev ett turbulent gripande.

– Vi får komma tillbaka till känslorna. För mig är fokus alltid på min familj som nummer ett och SBB som nummer två. Jag är bara en kugge i ett bolag där vi skapar en verksamhet som man ska vara stolt över. Det är det som man presterar som räknas, det är det som är fakta.

Polisen lade beslag på Batljans dator och mobiltelefon. Men man besökte aldrig Batljans villa i Nynäshamn eller SBB:s kontor – vilket förbluffat många med tanke på de grova brottsmisstankar som framfördes.

SBB:s vd fördes till Kungsholmen där förhör med Ekobrottsmyndigheten väntade. Vid lunchtid beslutade chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare, att Batljan skulle anhållas. Klockan 14.35 skickade SBB ut information om att Batljan anhållits för påstått brott mot marknadsmissbrukslagen. Några minuter senare kablade Fastighetsvärlden ut nyheten till omvärlden via både extra nyhetsutskick och notifikation. Sajten fick snabbt rekordmånga läsare. Alla undrade vad som låg bakom.

– Jag har själv jobbat för den svenska staten så jag har stor respekt för rättsväsendet. Det som påverkat mig mest är hur detta drabbat min familj på olika sätt. I övrigt har jag känt mig väldigt trygg i vad jag gjort och inte har gjort. Jag vet att jag varit helt oskyldig. Nu är det bra att det kommit ett sådant beslut, säger Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

Under Ilija Batljans frånvaro utsågs SBBs vice vd Krister Karlsson att agera tillförordnad vd för SBB. Medarbetarna var chockade och flera berättade för FV att de försökte förstå vad som hänt eller vad som kan ligga bakom – men att de inte kom till någon logisk slutsats. Styrelseordförande Lennart Schuss valde att befinna sig på kontoret för att följa arbetet och för att uppdatera sig om läget. Men så mycket mer information fick varken Schuss eller de övriga medarbetarna. Åklagaren hade belagt alla inblandade med yppandeförbud.

– Det jag kunnat säga är att varken jag eller SBB har varit inblandade i något konstigt. Jag har haft ett väldigt starkt stöd i organisationen.

I nyhetsbrevet på onsdagsmorgonen berättade Fastighetsvärlden att det runt lunchtid väntads ett nytt förhör med Batljan som sannolikt skulle bli avgörande hur åklagaren skulle agera. Senast 72 timmar efter anhållande måste åklagaren begära den misstänkte häktad om personen ska kunna fortsätta vara frihetsberövad. En häktningsförhandling är ju en effektiv minidomstol och en vanlig väg att gå om grov brottslighet misstänks och om det finns bevisning som måste prövas. I straffskalan för grovt insiderbrott, som Batljan misstänkts för, finns upp till sex års fängelse efter att påföljderna nyligen skärpts.
Men åklagaren kom aldrig in med någon framställan om häktning utan han valde istället, efter det större förhöret, att sätta Ilija Batljan på fri fot under eftermiddagen. Klockan 16.40 under onsdagen meddelade SBB att bolagets vd var frigiven.

Batljan meddelade sina kollegor, via ordförande Lennart Schuss, att han mådde bra men var trött. Han berättade dock att han tänkte befinna sig på jobbet redan morgon därefter – vilket han gjorde. Hela tiden har han dock varit belagd med yppandeförbud och inte kunnat kommentera utredningen alls.

– Jag har jobbat dag och natt. Hela vårt fokus har varit på att leverera. Vi har jobbat hårdare än någonsin. Det finns en professionell organisation vid SBB, och det har vi bland annat kunnat visa genom den framgångsrika affär som vi gjorde i början av veckan i form av försäljningarna.

Ilija Batljan har varit med om tuffa stunder tidigare. 1993 flydde han från kriget i Montenegro efter att bomberna fallit utanför hans hus. 2005 var han kommunalråd i Nynäshamn när beskedet om att hela Ericsson ska lägga ner i kommunen. 2015 fick han sparken från tjänsten som vice vd vid Rikshem där en internutredning nästan helt friade Batljan och där den ena storägare kämpade hårt.

Angående den mediabevakning, speciellt i affärspress, som funnits kring misstanken om insiderbrott nu senast säger Batljan:

– Det har funnits en underton av en kampanj mot mig under några månader. Det har varit obehagligt, och det är många som får reflektera över varför man gjort vissa saker och utifrån vilka syften.

Tidigare har Lennarts Weiss analys av tonläget hos affärsmedia fått stor uppmärksamhet inom näringslivet i brett och speciellt inom fastighets- och byggbranschen. Hör hans analys i Bostadspodden (extern länk, analysen och kommentaren inleds efter 9 minuter).

Nu ser Ilija Batljan framåt.

– SBB har hanterat situationen väldigt professionellt. Man har visat att man är ett starkt bolag som klarar av även väldigt utsatt lägen. Det har stärkt SBB-andan ännu mer. Jag är väldigt stolt över mina medarbetare, och framför allt min familj och mina vänner, som varit fokuserade på att vi ska göra ett så bra jobb som möjligt.

Missa inte! Årets viktigaste heldag om samhällsfastigheter

Torsdag den 3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Vill öppna tio under 2020

Det digitala vårdbolaget planerar för flera fysiska enheter. Den första öppnar nära Östermalmstorg.

Digital Inns nya ägare: "Finns vissa guldlägen"

Förvärvar Digital Inns konkursbo och planerar att expandera.

SHF hyr ut blixtsnabbt efter köp från Ikea

Hyr ut 3.800 kvm. Gör åter en snabb uthyrning efter ett större köp.

Bilder: Niams nya kontor i värtan – med publik takbar

Totalt omfattar kontorskvarteret 32.000 kvadratmeter.

Nytt flytande utomhusbad vid Gamla stan

Vill kopiera succén som finns i centrala Helsingfors. Se karta.

90.000 lägenheter i utsatta områden

FV har kartlagt fastighetsägarna på platserna där det skjuts, sprängs och förvaltas.

Avyttrar hyresrätter för 267 miljoner i väst

JV säljer till lokalt bolag.

Transaktionschef lämnar rådgivningsbolag

Har arbetat på bolaget i elva år. Rollen blir vakant tills vidare.

Säljer handel för 140 mkr

Hyresvärde på över nio miljoner. Mitt i stan.

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Newsec vässar digitala erbjudandet över hela Norden

Gör stor organisationsförändring och utser ny vd för Newsec Property Asset Management Sweden

Revisorn om Oscar P: Osäker om överlevnad

Oscar Properties har, efter kraftig försening, nu publicerat sin årsredovisning. Ingemar Rindstig och kollegorna på EY skriver en 4 sidor lång revisionsberättelse.

SBB närmar sig 5 mdr i försäljningar – gör ny affär

Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Tillbaka till förstasidan