Ilija Batljan.

Nytt förhör med Batljan – oklart om häktning

Ytterligare en dag med förhör väntar för Ilija Batljan. Enligt uppgift till FV inleddes ett viktigt förhör efter lunch idag. Senast på fredag vid lunchtid måste en eventuell häktningsförhandling hållas – men Batljan kan släppas på fri fot tidigare.
Om brottet bedöms som grovt insiderbrott så medför straffskalan fängelse i upp till sex år, efter att påföljden nyligen blivit tuffare.

Enligt Fastighetsvärldens källor inleddes ett förhör med Ilija Batjan direkt efter lunch. Ekobrottsmyndigheten vill ha svar på ytterligare frågor kring de misstänkta brotten som uppges vara grovt insiderbrott och brott mot marknadsmissbrukslagen. Vid Batljans sida finns advokat Filip Rydin.

Under tisdagskvällen berättade Rydin följande för Fastighetsvärlden angående Batljans syn på de misstankar som åklagaren riktat mot honom.

– Han förnekar allt. Så mycket mer än att han förnekar brott kan jag inte säga i nuläget.

Vilken eller vilka affärer som åklagaren och personalen vid Ekobrottsmyndigheten granskar är oklart. Det stora köpet av Hemfosa sent 2019 är en möjlig sådan. Det var en spektakulär affär där SBB, där Batljan är grundare, storägare och vd, köpte hela bolaget Hemfosa. Det underliggande fastighetsvärdet i den affären var hela 46,3 miljarder kronor – den största fastighetsaffären i Norden någonsin, enligt Fastighetsvärldens statistik.

SBB har på rekordtid (bolaget grundades i mars 2016) blivit ett av Nordens absolut största fastighetsbolag med ett bestånd värt över 80 miljarder kronor. Ilija Batljan, som har en bakgrund som toppolitiker, har snabbt vunnit respekt inom fastighetsbranschen och hösten 2019 röstades han fram som branschens tredje mäktigaste (läs mer här). Endast Erik Selin och Rutger Arnhult fick fler röster. På platsen efter hamnade Fredrik Lundberg.

Varken åklagaren eller försvarsadvokaten vill kommentera brottsmisstankarna eller i vilka bolag insiderbrotten ägt rum. Batljan har skruvat upp affärstakten rejält och har stora ägarandelar i Odd Molly och Eniro samt mindre poster i Fastpartner, Kungsleden och Leo Vegas, .

Fastighetsvärlden har tidigare berätat att Ekobrottsmyndighetens ärendenummer innehåller ”18”, vilket innebär att det aktuella ärendet inleddes 2018. Men innehåller kan ha fått ett annat innehåll under tiden som de arbetat med det.

Ililja Batljan anhölls runt lunchtid under tisdagen efter att han under morgonen gripits vid sin bostad på Östermalm. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Batljan då tvingades lämna ifrån sig sin dator och mobiltelefon till polisen.

Ytterligare en handfull personer är misstänkta i den utredning som pågår. Fyra har fått offentliga försvarare, medan Ilija Batljan löste sitt juridiska val själv. Det är därför endast fyra personer finns med i de handlingar som finns vid Stockholms tingsrätt. Där finns det dock inte några namn på misstänkta utan endast uppgifter om deras utsedda offentliga försvarare.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har polisen varken besökt SBB:s kontor eller hans villa i Nynäshamn för att leta bevis. Så någon gryningsräd på det sättet har det alltså inte varit tal om.

En eventuell häktningsförhandling måste ske snart. Senast klockan 12.00 den tredje dagen efter ett beslut om anhållande måste åklagaren göra häktningsframställan till domstol. I detta fallet handlar det alltså om fredag.

Åklagaren ska dessförinnan lämna in en häktningsframställan där det kommer att framgå vilka de misstänkta personerna är. Den kan lämnas in väldigt kort innan häktningsförhandlingen, men mer vanligt under eftermiddagen dagen innan.

En person som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott som kan leda till fängelse i ett år eller mer får häktas om det finns risk för att personen försvårar utredningen eller kommer att hålla sig undan Beslut om häktning ska som regel alltid fattas om brottet har minst två års fängelse i straffskalan.

Vid en häktningsförhandling finns en domare. Processen brukar vara kort. I större mål är det sällan en åklagare tar ett mål till häktningsdomstol för att där förlora sin linje.

Om en person häktas ska domstolen pröva det var 14:e dag.

Åklagaren kan även välj att släppa Batljan på fri fot om åklagaren finns att han har tillräckliga bevis och för att då invänta en rättegång. Även häktningsdomstolen kan förstås välja att släppa en misstänkt fri om den bedömer bevisföringen som tunn eller att brottet inte är tillräckligt allvarligt.

Spannet för påföljden för till exempel insiderbrott är stort. Är brottet med hänsyn till affärens omfattning och övriga omständigheter grovt, kan grovt insiderbrott resultera i fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Den som av oaktsamhet begår insiderbrott kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Anses brottet som ringa insiderförseelse är påföljden böter eller fängelse i upp till ett år. Det är sällan ett insiderbrott betraktas som ringa om det når domstol. Vanligtvis handlar det om allvarligare misstankar.

Påföljden för insiderbrott skärptes för några år sedan. Bland annat har EU velat se tuffare straff och då har lagstiftarna valt att följa den uppmaningen.

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: Så blir Hufvudstadens nya Cecil

Kontor och hotell vid Norrmalmstorg är ju ett måste. Nu kommer även alternativet coworking.  FV har besökt Hufvudstadens stora och unika satsning.

Vill sälja anrik byggnad för att skapa ett nytt centrum

Skärgårdsnära fastighet till salu.

Full kalabalik om Castellums styrelse

Ledamöter hotar att lämna om Arnhult väljs in.

Hyr ut 4.000 kvm på Kungsgatan

Tredje större uthyrningen i Stockholms CBD på kort tid.

SBB värvar och lanserar satsning

Vill dubbla till 20 miljarder kronor inom segmentet.

Hufvudstadens dotterbolag köper butiker i NK

30 procent av butiksytorna i NK Stockholm och 47 procent av ytorna i Göteborg.

Rådgivaren växer snabbt – flyttar i huvudstaden

Lämnar anrika fastigheten i city.

Skapar 15.000 kvm kontor på Kungsholmen

Ska bli klenod i området.

”Jag ska absolut inte gå i pension…”

Klaus Hansen Vikström slutar efter 15 år. Berättar om framtidsplanerna för FV.

Bilder: Liljeholmstorget lyfter med 70.000 kvm nytt

Citycon redo för stor investering som kommer att fördubbla ytan.

Får toppjobb vid Ramsbury

Rekryteras av Stefan Perssons fastighetsbolag. Lämnar konsultbolag. ”En duktig ledare”.

Öppnar padelhall i Uppsala – utmanar Zlatan

Hyr 2.000 kvm i handelsområdet.

Bygger ut huvudkontor – skapar nytt kvarter på Kungsholmen

Utökar med totalt 50.000 kvm. Se bilderna.

Bilder: Stockholmshems satsning på Södermalm

Ett av tre fastighetsbolag som byggstartat på gamla bussdepåplatsen i höstas

Tillbaka till förstasidan