Ilija Batljan.

Nytt förhör med Batljan – oklart om häktning

Ytterligare en dag med förhör väntar för Ilija Batljan. Enligt uppgift till FV inleddes ett viktigt förhör efter lunch idag. Senast på fredag vid lunchtid måste en eventuell häktningsförhandling hållas – men Batljan kan släppas på fri fot tidigare.
Om brottet bedöms som grovt insiderbrott så medför straffskalan fängelse i upp till sex år, efter att påföljden nyligen blivit tuffare.

Enligt Fastighetsvärldens källor inleddes ett förhör med Ilija Batjan direkt efter lunch. Ekobrottsmyndigheten vill ha svar på ytterligare frågor kring de misstänkta brotten som uppges vara grovt insiderbrott och brott mot marknadsmissbrukslagen. Vid Batljans sida finns advokat Filip Rydin.

Under tisdagskvällen berättade Rydin följande för Fastighetsvärlden angående Batljans syn på de misstankar som åklagaren riktat mot honom.

– Han förnekar allt. Så mycket mer än att han förnekar brott kan jag inte säga i nuläget.

Vilken eller vilka affärer som åklagaren och personalen vid Ekobrottsmyndigheten granskar är oklart. Det stora köpet av Hemfosa sent 2019 är en möjlig sådan. Det var en spektakulär affär där SBB, där Batljan är grundare, storägare och vd, köpte hela bolaget Hemfosa. Det underliggande fastighetsvärdet i den affären var hela 46,3 miljarder kronor – den största fastighetsaffären i Norden någonsin, enligt Fastighetsvärldens statistik.

SBB har på rekordtid (bolaget grundades i mars 2016) blivit ett av Nordens absolut största fastighetsbolag med ett bestånd värt över 80 miljarder kronor. Ilija Batljan, som har en bakgrund som toppolitiker, har snabbt vunnit respekt inom fastighetsbranschen och hösten 2019 röstades han fram som branschens tredje mäktigaste (läs mer här). Endast Erik Selin och Rutger Arnhult fick fler röster. På platsen efter hamnade Fredrik Lundberg.

Varken åklagaren eller försvarsadvokaten vill kommentera brottsmisstankarna eller i vilka bolag insiderbrotten ägt rum. Batljan har skruvat upp affärstakten rejält och har stora ägarandelar i Odd Molly och Eniro samt mindre poster i Fastpartner, Kungsleden och Leo Vegas, .

Fastighetsvärlden har tidigare berätat att Ekobrottsmyndighetens ärendenummer innehåller ”18”, vilket innebär att det aktuella ärendet inleddes 2018. Men innehåller kan ha fått ett annat innehåll under tiden som de arbetat med det.

Ililja Batljan anhölls runt lunchtid under tisdagen efter att han under morgonen gripits vid sin bostad på Östermalm. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Batljan då tvingades lämna ifrån sig sin dator och mobiltelefon till polisen.

Ytterligare en handfull personer är misstänkta i den utredning som pågår. Fyra har fått offentliga försvarare, medan Ilija Batljan löste sitt juridiska val själv. Det är därför endast fyra personer finns med i de handlingar som finns vid Stockholms tingsrätt. Där finns det dock inte några namn på misstänkta utan endast uppgifter om deras utsedda offentliga försvarare.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har polisen varken besökt SBB:s kontor eller hans villa i Nynäshamn för att leta bevis. Så någon gryningsräd på det sättet har det alltså inte varit tal om.

En eventuell häktningsförhandling måste ske snart. Senast klockan 12.00 den tredje dagen efter ett beslut om anhållande måste åklagaren göra häktningsframställan till domstol. I detta fallet handlar det alltså om fredag.

Åklagaren ska dessförinnan lämna in en häktningsframställan där det kommer att framgå vilka de misstänkta personerna är. Den kan lämnas in väldigt kort innan häktningsförhandlingen, men mer vanligt under eftermiddagen dagen innan.

En person som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott som kan leda till fängelse i ett år eller mer får häktas om det finns risk för att personen försvårar utredningen eller kommer att hålla sig undan Beslut om häktning ska som regel alltid fattas om brottet har minst två års fängelse i straffskalan.

Vid en häktningsförhandling finns en domare. Processen brukar vara kort. I större mål är det sällan en åklagare tar ett mål till häktningsdomstol för att där förlora sin linje.

Om en person häktas ska domstolen pröva det var 14:e dag.

Åklagaren kan även välj att släppa Batljan på fri fot om åklagaren finns att han har tillräckliga bevis och för att då invänta en rättegång. Även häktningsdomstolen kan förstås välja att släppa en misstänkt fri om den bedömer bevisföringen som tunn eller att brottet inte är tillräckligt allvarligt.

Spannet för påföljden för till exempel insiderbrott är stort. Är brottet med hänsyn till affärens omfattning och övriga omständigheter grovt, kan grovt insiderbrott resultera i fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Den som av oaktsamhet begår insiderbrott kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Anses brottet som ringa insiderförseelse är påföljden böter eller fängelse i upp till ett år. Det är sällan ett insiderbrott betraktas som ringa om det når domstol. Vanligtvis handlar det om allvarligare misstankar.

Påföljden för insiderbrott skärptes för några år sedan. Bland annat har EU velat se tuffare straff och då har lagstiftarna valt att följa den uppmaningen.

Missa inte! Årets viktigaste heldag om samhällsfastigheter

Torsdag den 3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Vill öppna tio under 2020

Det digitala vårdbolaget planerar för flera fysiska enheter. Den första öppnar nära Östermalmstorg.

Digital Inns nya ägare: "Finns vissa guldlägen"

Förvärvar Digital Inns konkursbo och planerar att expandera.

SHF hyr ut blixtsnabbt efter köp från Ikea

Hyr ut 3.800 kvm. Gör åter en snabb uthyrning efter ett större köp.

Bilder: Niams nya kontor i värtan – med publik takbar

Totalt omfattar kontorskvarteret 32.000 kvadratmeter.

Nytt flytande utomhusbad vid Gamla stan

Vill kopiera succén som finns i centrala Helsingfors. Se karta.

90.000 lägenheter i utsatta områden

FV har kartlagt fastighetsägarna på platserna där det skjuts, sprängs och förvaltas.

Avyttrar hyresrätter för 267 miljoner i väst

JV säljer till lokalt bolag.

Transaktionschef lämnar rådgivningsbolag

Har arbetat på bolaget i elva år. Rollen blir vakant tills vidare.

Säljer handel för 140 mkr

Hyresvärde på över nio miljoner. Mitt i stan.

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Newsec vässar digitala erbjudandet över hela Norden

Gör stor organisationsförändring och utser ny vd för Newsec Property Asset Management Sweden

Revisorn om Oscar P: Osäker om överlevnad

Oscar Properties har, efter kraftig försening, nu publicerat sin årsredovisning. Ingemar Rindstig och kollegorna på EY skriver en 4 sidor lång revisionsberättelse.

SBB närmar sig 5 mdr i försäljningar – gör ny affär

Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Tillbaka till förstasidan