Thomas Erséus lämnar Kungsleden efter sju år

Lämnar bolaget efter sju år. Thomas Erséus slutar som VD för Kungsleden. Det beskedet lämnar han idag i samband med att bolaget levererar sitt bokslut. Han kommer att sluta i samband med att bolaget håller bolagsstämma i april.

Han förklarar avgången med att bolaget nu går in i en tid med ny strategi där det krävs ett relativt långt engagemang för att genomföra förändringen med full kraft och att det då lämpligen är en uppgift för en ny VD. Thomas Erséus har varit VD för Kungsleden i sju år.

– Jag tillträdde i slutet av en stark högkonjunktur präglad av många transaktioner. Jag slutar efter en tid då vi i hög grad fokuserat på förvaltning och förädling av våra fastigheter. En satsning jag tycker varit lyckosam och som vi har anledning att vara stolta över. Vi har också haft att hantera ett antal skatteprocesser från tidigare transaktioner och höga bundna räntekostnader. Aktiekursen har påverkats negativt av skatteriskerna men det underliggande fastighetsvärdet i Kungsleden har vuxit och 5,5 miljarder kronor har skiftats ut till ägarna genom utdelningar och inlösen.

Fastighetsvärlden: Hur länge har du övervägt att sluta?

– Det är ett beslut som vuxit fram. Jag har fått vara med och kämpa mot skattekraven, med den bundna räntekostnaden och den svaga kursutvecklingen. Nu är det mesta på plats för en ny framtid och det är dags att lägga en ny plattform och då är det läge för någon annan att ta över.

Har det varit en tung tid?

– Vad som ibland känns orättvist är att det goda i fastighetsrörelsen inte ha fått komma fram. Det har kommit i skymundan. Vi har skapat mer än en miljard i värde i snitt under dessa år.

Erséus konstaterar att Kungsleden under hans tid som VD gjort fastighetstransaktioner för ett värde om drygt 60 miljarder kronor (Keops inte inräknat, affären ägde rum tidigare). Totalt har bolaget sålt och köpt 1.200 fastigheter.

 Vad ska du göra framöver?

– Jag jobbar kvar fram till april och jag kommer att fokusera fullt ut på det. Jag har en stark tro på Kungsleden och vad bolaget kan uträtta framöver med den nya strategi som vi nu arbetar fram och som vi delvis följt under ett längre tag. Jag ska sedan ägna sommaren åt att fundera vad jag ska göra framöver.

Blir du kvar inom fastighetsbranschen? Du är ju en av få topp-VD:ar som har ett förflutet utanför branschen?

– Ja, det stämmer. Jag är öppen för ett jobb utanför fastighetsbranschen, men jag tycker om branschen och trivs bra.

Många hävdade att du kom till ett ganska dukat bord när du tillträdde jobbet vid Kungsleden, senare visade det sig att att så inte var fallet. Hur ser bolaget ut nu?

– Det är bättre dukat nu än när jag kom, skulle jag säga. Nu finns dessutom en väl framarbetad strategi som den nye VD:s får ta över och bygga vidare kring.

Den nya strategi som ni jobbat fram med den senaste tiden, och som är möjlig att implementera genom försäljningen och vinsten från Hemsöaffären, är det något du ville lansera för länge sedan men hindrat på grund av skattetvister och räntebindningen?

– Jag gillade delar av den strategin som fanns när jag kom, det opportunistisk. Men visst har förändringsarbetet försenats av det som uppståt under tiden, både skattebiten och den finansiella turbulensen som varit globalt.

Thomas Erséus var, innan han tog VD-posten på Kungsleden, VD och koncernchef för WSP Europe.

Håkan Bryngelson, styrelseordförande; När kan ni ha en ny VD på plats och vilken typ av person letar ni efter?

– Normalt sett kan det ta ganska lång tid att hitta en VD, upp till sex månader. Frågan är ganska ny för oss och vi ska sätta oss ner i styrelsen och göra en kravspecifikation. Vi utesluter ingen, utan vi kommer att leta brett. Vi kommer att sätta igång rekryteringsprocessen snabbt. Bolaget står på fast grund och har en ny strategi och ska bygga upp något nytt. Jag bedömer att det är ett väldigt attraktivt jobb, säger Bryngelson till Fastighetsvärlden.

Under presentationen av bokslutet och den nya strategin, som ägde rum på Operaterassen i Stockholm, gjorde bolagets CFO Anders Kvist ett starkt intryck på många som var närvarande. ”Han borde bli ny VD” sade en aktieanalytiker till Fastighetsvärlden. Bryngelson till Fastighetsvärlden:

– Han är fantastiskt duktig. Men ett bolag behöver även en duktig CFO, säger Bryngelson.

Anders Kvist rekryterade från SEB för ungefär ett halvår sedan.

Fastighetsvärlden kan berätta att Kungsledens nya strategi innebär bland annat en fokusering mot något färre orter, mer fokus på förvaltning och längre hyreskontrakt samt besparingar på administrationen i form av bland annat ett mindre regionkontor.

Bolaget som under några år haft en defensiv inriktning är även redo för förvärv, för fler miljarder under 2013 och 2014. Läs mer i nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag på måndag.

Fastighetsvärlden Idag 2013-02-15

 

Fler Nyheter från förstasidan

Kommun tvingas sälja nästan halva beståndet

Attraktivt område. Vd:n till FV: ”Det finns inget magiskt knep att ta till”.

Ännu ett försäkringsbolag slår samman kontor

Castellum förlorar hyresgäst som samlar regioverksamheten i en stad.

Så blir 3.500 kvm efter kasinot

Fastighetsägaren: ”Bara det bästa är bra nog”.

Hon får toppjobb i SBB-bolag

Rekryterar till nya satsningen.

Engwall lanserar Hybridge – busigt kreditfond

”Timingen är väldigt bra just nu”.

Skanska hyr ut 2.300 kvm

Höjer den ganska låga uthyrningsgraden. Sex nya kontrakt.

Myndighet bantar rejält

Minskar ytorna med över hälften när Nyfosa tappar stor hyresgäst.

Ny norsk rallyförare trycker plattan i botten i Sverige

Först kom Ivar Tollefsen … Nu utmanas han av en landsman när det gäller svenska fastigheter. FV berättar om alla affärer.

Kungsleden med stor uthyrning i norra Stockholm

Regionchefen: ”Nu ser vakansgraden rätt så angenäm ut.”

Hon får toppjobb av Arehult

Bakgrund på Hemfosa, Hemsö och Kungsleden.

Känd trio lanserar nytt bolag och siktar på 5 mdr

Gjort första förvärven. Läs om tillväxtmålet.

Myndighet förlänger i CBD

Går emot strömmen och stannar i Stockholm city. Kontrakt på hela 7.000 kvm. FV berättar om nya avtalet.

Bilder: 80% redan uthyrt i Wingårdhsritat kontorshus

Stor efterfrågan på moderna kontorslokaler i regionstaden.

AL i prestigeuthyrning till hajpade el-bilsföretaget

400 medarbetare flyttar in industrihistoriska lokaler.

Tillbaka till förstasidan