Thomas Erséus lämnar Kungsleden efter sju år

Lämnar bolaget efter sju år. Thomas Erséus slutar som VD för Kungsleden. Det beskedet lämnar han idag i samband med att bolaget levererar sitt bokslut. Han kommer att sluta i samband med att bolaget håller bolagsstämma i april.

Han förklarar avgången med att bolaget nu går in i en tid med ny strategi där det krävs ett relativt långt engagemang för att genomföra förändringen med full kraft och att det då lämpligen är en uppgift för en ny VD. Thomas Erséus har varit VD för Kungsleden i sju år.

– Jag tillträdde i slutet av en stark högkonjunktur präglad av många transaktioner. Jag slutar efter en tid då vi i hög grad fokuserat på förvaltning och förädling av våra fastigheter. En satsning jag tycker varit lyckosam och som vi har anledning att vara stolta över. Vi har också haft att hantera ett antal skatteprocesser från tidigare transaktioner och höga bundna räntekostnader. Aktiekursen har påverkats negativt av skatteriskerna men det underliggande fastighetsvärdet i Kungsleden har vuxit och 5,5 miljarder kronor har skiftats ut till ägarna genom utdelningar och inlösen.

Fastighetsvärlden: Hur länge har du övervägt att sluta?

– Det är ett beslut som vuxit fram. Jag har fått vara med och kämpa mot skattekraven, med den bundna räntekostnaden och den svaga kursutvecklingen. Nu är det mesta på plats för en ny framtid och det är dags att lägga en ny plattform och då är det läge för någon annan att ta över.

Har det varit en tung tid?

– Vad som ibland känns orättvist är att det goda i fastighetsrörelsen inte ha fått komma fram. Det har kommit i skymundan. Vi har skapat mer än en miljard i värde i snitt under dessa år.

Erséus konstaterar att Kungsleden under hans tid som VD gjort fastighetstransaktioner för ett värde om drygt 60 miljarder kronor (Keops inte inräknat, affären ägde rum tidigare). Totalt har bolaget sålt och köpt 1.200 fastigheter.

 Vad ska du göra framöver?

– Jag jobbar kvar fram till april och jag kommer att fokusera fullt ut på det. Jag har en stark tro på Kungsleden och vad bolaget kan uträtta framöver med den nya strategi som vi nu arbetar fram och som vi delvis följt under ett längre tag. Jag ska sedan ägna sommaren åt att fundera vad jag ska göra framöver.

Blir du kvar inom fastighetsbranschen? Du är ju en av få topp-VD:ar som har ett förflutet utanför branschen?

– Ja, det stämmer. Jag är öppen för ett jobb utanför fastighetsbranschen, men jag tycker om branschen och trivs bra.

Många hävdade att du kom till ett ganska dukat bord när du tillträdde jobbet vid Kungsleden, senare visade det sig att att så inte var fallet. Hur ser bolaget ut nu?

– Det är bättre dukat nu än när jag kom, skulle jag säga. Nu finns dessutom en väl framarbetad strategi som den nye VD:s får ta över och bygga vidare kring.

Den nya strategi som ni jobbat fram med den senaste tiden, och som är möjlig att implementera genom försäljningen och vinsten från Hemsöaffären, är det något du ville lansera för länge sedan men hindrat på grund av skattetvister och räntebindningen?

– Jag gillade delar av den strategin som fanns när jag kom, det opportunistisk. Men visst har förändringsarbetet försenats av det som uppståt under tiden, både skattebiten och den finansiella turbulensen som varit globalt.

Thomas Erséus var, innan han tog VD-posten på Kungsleden, VD och koncernchef för WSP Europe.

Håkan Bryngelson, styrelseordförande; När kan ni ha en ny VD på plats och vilken typ av person letar ni efter?

– Normalt sett kan det ta ganska lång tid att hitta en VD, upp till sex månader. Frågan är ganska ny för oss och vi ska sätta oss ner i styrelsen och göra en kravspecifikation. Vi utesluter ingen, utan vi kommer att leta brett. Vi kommer att sätta igång rekryteringsprocessen snabbt. Bolaget står på fast grund och har en ny strategi och ska bygga upp något nytt. Jag bedömer att det är ett väldigt attraktivt jobb, säger Bryngelson till Fastighetsvärlden.

Under presentationen av bokslutet och den nya strategin, som ägde rum på Operaterassen i Stockholm, gjorde bolagets CFO Anders Kvist ett starkt intryck på många som var närvarande. ”Han borde bli ny VD” sade en aktieanalytiker till Fastighetsvärlden. Bryngelson till Fastighetsvärlden:

– Han är fantastiskt duktig. Men ett bolag behöver även en duktig CFO, säger Bryngelson.

Anders Kvist rekryterade från SEB för ungefär ett halvår sedan.

Fastighetsvärlden kan berätta att Kungsledens nya strategi innebär bland annat en fokusering mot något färre orter, mer fokus på förvaltning och längre hyreskontrakt samt besparingar på administrationen i form av bland annat ett mindre regionkontor.

Bolaget som under några år haft en defensiv inriktning är även redo för förvärv, för fler miljarder under 2013 och 2014. Läs mer i nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag på måndag.

Fastighetsvärlden Idag 2013-02-15

 

Fler Nyheter från förstasidan

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Sex gör upp om Mäktigast 2023

Två tidigare toppnamn är borta.

Tillbaka till förstasidan