Fastigheten Drotsen 1. Foto: Catella.

Eons säljer anrikt huvudkontor i Malmö till Heimstaden

Den anrika tegelbyggnaden, ritad av arkitekten Klas Anshelm, har i 54 år varit en hemvist för energibolag. Nu säljer Eon sitt huvudkontor i Malmö till bostadsbolaget Heimstaden som planerar för att flytta sitt eget kontor till fastigheten.

Catella har varit rådgivare till säljaren.

Det är nu klart att kontorshuset på Carl Gustafs väg 1 i Malmö, också känt som Eon-huset, får nya ägare. Köpare är bostadsfastighetsbolaget Heimstaden som kommer att använda huset till kontor.

Köpeskillingen är hemlig, men Fastighetsvärlden bedömer priset till cirka 350 miljoner kronor. Fastigheten omfattar 19.800 kvadratmeter lokalyta, varav cirka 18.000 kvm kan anses uthyrbar.

– Det är så klart blandade känslor. Vi säljer ju vårt ”hem”. Det här huset har varit Sydkrafts huvudkontor och Eons nordiska huvudkontor i över 50 år, men det känns bra att huset lever vidare som kontorshus och så småningom får hysa ännu ett nordiskt huvudkontor, säger Marc Hoffmann, vd E.ON Sverige.

Huset ritades av arkitekten Klas Anshelm och Sydkraft flyttade in i byggnaden 1965. 2005 blev Sydkraft ett helägt dotterbolag i E.ON koncernen, huset blev E.ONs nordiska huvudkontor och har fram till nu varit en symbolbyggnad för södra Sveriges energiförsörjning. Nu ska Eon istället flytta till ett nybyggt hus i den nya Malmöstadsdelen Nyhamnen som Castellum utvecklar, läs mer här.

Försäljningsavtalet innebär att Eon blir enda hyresgäst i huset till och med juni 2023, med möjlighet till förlängning. Därefter flyttar Heimstaden in på Carl Gustafs väg 1.

– Detta är en fastighet i ett utmärkt centralt läge med möjlighet till bostadsbyggnation, vårt framtida huvudkontor och möjligheter att förverkliga våra mål kring social hållbarhet, säger Patrik Hall, vd Heimstaden.

Heimstaden har idag sitt huvudkontor på Östra Promenaden 7, i en fastighet som ägs av Stena Fastigheter. Förhyrningen där är på nästan 2.500 kvm. Dessutom har bolaget några förvaltningskontor i närområdet som kan vara aktuella för den nyförvärvade fastigheten.

Heimstaden räknar med att behöva 4.000–5.000 kvm för det egna huvudkontoret. Om resterande ytor förblir kontor återstår att se. I korten finns flera idéer som hotell, företagslägenheter, vård och skola och eventuellt även bostäder.

– Vi har ju ganska mycket tid att fundera över de resterande ytorna, tills Eon flyttar ut 2023. Vi är väldigt nöjda med affären och med priset, säger Patrik Hall till Fastighetsvärlden.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kan det finnas möjlighet att tillföra bostäder till fastigheten framöver, då på områden på fastigheten som idag är parkeringsplatser.

Bild: Eon

Missa inte! Bostadsdagen Öresund: Ny vår för bostäder

Tisdag den 24 mars, Malmö Börshus, Malmö.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Corona i Cannes bekräftat – arrangör ändå optimist

En person i Cannes bekräftad virussmittad efter resa till Milano. Arrangören skickade ut positivt budskap strax efteråt. FV berättar om andra inställda mässor.

Nordic Party vid Mipim ställs in

Det blir ett konstigt Mipim i år. Fastighetsvärlden har tagit beslutet att ställa in det omåttligt populära Nordic Party.

Även Skanska, JLL och CBRE hoppar av Mipim

Läs om hur flera svenska bolag resonerar inför Mipim, att åka eller inte åka. FV sammanställer läget.

Bildextra: Från Solnaborg till lyxskrapa

5.000 personer anmält sitt intresse.

Klövern kopierar SBB – köper mindre klenod

Läs om det väldigt udda objektet som Rutger Arnhult & Co förvärvat. Priset är hela 160.000 kr/kvm.

Corona: Fler hoppar av Mipim – liksom brittiska jättar

FV avslöjade tidigare Vasakronans beslut. Nu kan FV berätta att en handfull bolag skippar Mipim. Även flera brittiska jättar hoppar av.

Affärsanalys

Hyresrätter lika dyra som bostadsrätter

Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec sätter analyspennan i en stor bostadsaffär.

Selin om Balders 2019

Erik Selin nöjd med året och kommenterar även ”krisrubriker”.

Rekord: Andresen trumfade Selin – köper för 5 miljarder

En av Norges rikaste ligger bakom förvärvet.

Storbolag hoppar av Mipim av rädsla för coronaviruset

”I vårt fall kom vi fram till beslutet att vi avstår från att åka i år.” Läs om hur fler bolag resonerar.

Trianon hyr ut till bibliotek för 69 miljoner

Hög hyra när bolaget fortsätter att fylla på med kommunala hyresgäster.

Bostadsbolaget sparkar två chefer

Vd:n: ”Man har brutit mot de riktlinjer som vi har”.

Upp 20 procent för If-huset

Redovisar nya siffror efter budet på bolaget.

Kungsleden flyttar egna HK

För några år sedan gick flytten från city till västra Kungsholmen. Nu väljer bolaget att åter flytta sitt huvudkontor. ”Vi ska inspirera”.

Tillbaka till förstasidan