Branschen samlas i Almedalen

En dyster marknad när branschen minglar

Tvärnit i bostadsbyggandet står i fokus för fastighets- och byggbranschen under årets Almedalen. Men även om marknaden ser dyster ut verkar intresset för veckan stort och många inom branschen förväntas vara på plats.

Annons

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 4 – som under en period finns för gratis nedladdning)

Almedalsveckan kommer att präglas av mordet på Ing-Marie Wieselgren som skedde vid Donners plats den 6 juli 2022, och under invigningen kommer hon att uppmärksammas. Men också alla de som står upp för demokratin. Något annat som högst troligt kommer att stå högt på agendan på årets Almedalen är den turbulenta marknaden.

– Alla pratar om den. Det är ju ganska mörka moln vid horisonten. Jag tror det är väldigt många som har det jobbigt men som troligtvis också kommer att få det ännu jobbigare framöver. Det har gått från en av de bästa världar till en av de sämsta, och kasten däremellan är väldigt snabba, säger PG Sabel, vd för Stena Fastigheter Stockholm.

Trots marknaden tror han att årets vecka kommer att vara välbesökt. Han har aldrig fått så många inbjudningar till seminarier eller mingel tidigare.

Även Mia Stuhre, verksamhetsledare hos Almedalsveckan, ser ett stort intresse. Trycket i år ser ut att vara minst lika högt som i fjol. Förra årets vecka var dock inte lika stor som tidigare år. 2018 var rekordåret med 4 371 evenemang och 45 000 unika besökare. I år tror hon att det landar på cirka 2 100 evenemang och 35 000 unika besökare, ungefär som förra året.

Nytt för i år är att evenemanget har flyttats till veckan direkt efter midsommar efter önskemål från riksdagspartierna som önskar en längre sammanhållen ledighet för partiledarna.

– Partiledarna är jätteviktiga, men partiernas närvaro och engagemang är absolut viktigast. Vi gjorde en analys – majoriteten i Almedalsrådet ville byta vecka men det var inte enhälligt. Det blir spännande att följa upp årets vecka och se om det blev lyckat eller inte att byta vecka, säger Mia Stuhre.

Därutöver är det självklart säkerheten som uppmärksammas. I nära samråd med Polisen har man beslutat att trots mordet förra året inte införa avspärrningar och säkerhetskontroller.

– Vi landade i att det då inte blir Almedalen. Den bygger på den öppna mötesplatsen, och i polisens analys framkom inte krav på att det behövdes, säger hon.

Däremot har man infört Almedalsvärdar som ska vara ögonen och öronen på marken. De har fått utbildning för att kunna vara observanta, men också för att finnas där för besökare, kunna lotsa rätt och svara på frågor. Arrangörerna har också fått en säkerhetsutbildning från MSB. Förhoppningen är att man i år ska veta hur man ska agera om något går fel.

Den enskilt viktigaste aktören vi jobbar mot är ju kommunala företrädare oavsett om det är förvaltningschefer eller politiken. Utan dem är vi ingenting.

Många av evenemangen i programmet handlar förstås om den svajiga marknaden, men även hållbarhet utifrån ett klimatperspektiv liksom ur ett socialt perspektiv.

För PG Sabel är det sociala perspektivet viktigt. I år har Stena Fastigheter krokat arm med Afa Fastigheter som tillsammans med Stadsmissionen kommer att ha ett evenemang där frågan om hur de som befinner sig långt från bostadsmarknaden, med andra ord det klientel som Stadsmissionen arbetar med, ska få bostäder. För Stena Fastigheters del förmedlas ett antal lägenheter till Stadsmissionen sedan många år tillbaka.

– Det är klart att det hade varit lätt för oss att bara ta folk från bostadsförmedlingen men jag tror att vi måste tänkta lite bredare, säger han.

Frida Stannow Lind

Almedalen är fortfarande en viktig mötesplats, det säger alla som Fastighetsvärlden har pratat med. För Olov Lindgrens nytillträdde vd Frida Stannow Lind innebär veckan ett tillfälle för näringslivet och politiken att träffas i en tillgänglig och avslappnad miljö, och för henne är den viktigaste frågan bostadsbyggandet.

– Om vi får en längre stagnation i byggandet kommer det att få konsekvenser för nyproduktion av bostads- och arbetsmarknaden. En del byggentreprenörer och byggbolag kanske inte orkar härda ut och det medför att det får konsekvenser för nyproduktion av bostäder, säger hon.

Även PG Sabel är orolig för vad som kommer hända på arbetsmarknaden framöver nu när det i princip är tvärstopp på bostadsproduktion i hela landet.

PG Sabel

– Det här blir ju en stor utmaning för vilken politiker som helst oavsett vilken kommun man verkar i. Nyproduktion är inte allt, men det här en fråga om arbetstillfällen, ganska många kommer, i form av varsel eller konkreta uppsägningar, att bli av med jobben under sommaren och till hösten. Det blir ju arbetsmarknadspolitik.

PG Sabel har bland annat träffat bostadsministern Andreas Carlsson (KD) under försommaren, och den 13 juni träffade ministern 29 aktörer inom branschen för ett bostadspolitiskt samtal.

– Det har gått upp för alla att det är panik. Vad gör vi om Sverige stannar i den här sektorn – det får ju en påverkan på BNP. Det är så mycket som berör vår bransch som får konsekvenser långt utanför det enskilda bostadshuset.

Patrik Attemark

Varför är då Almedalen en viktig mötes­plats? För Patrik Attemark, koncernchef Newsec, är det viktigt att lyfta hållbarhetsfrågan. Bolagets hållbarhetschef Daniela Grotenfelt kommer bland annat att hålla i ett samtal kring hur man omvandlar en brun fastighet till en grön, vilka initiativ man bör prioritera och vilka krav som ställs för att få finansiering.

– Fastighetsbranschen har en enorm möjlighet att påverka dagsaktuella samhällsfrågor och trender, inte minst det angelägna och omfattande samtalet kring långsiktig hållbarhet och den gröna omställningen vi befinner oss i, säger Patrik Attemark.

Vilken arena är viktigast – Alme­dalen eller Mipim?

– Det är för mig två olika sammanhang som inte riktigt är jämförbara. Mipim har en stark internationell prägel som är relevant för oss, där vi kan träffa investerare och sondera trender utifrån ett europeiskt perspektiv. Almedalen är väldigt svenskt och lokalt, ett generellt mer politiskt präglat samtal med en unik möjlighet och närhet till beslutsfattarna, säger Patrik Attemark.

Även PG Sabel lyfter närheten till beslutsfattarna under Almedalen som viktig.

– Den enskilt viktigaste aktören vi jobbar mot är ju kommunala företrädare oavsett om det är förvaltningschefer eller politiken. Utan dem är vi ingenting. De är planmyndighet, och det är de som bestämmer om våra projekt går att genomföra eller inte. Utan ett kommunalt godkännande spelar det ingen roll vad vi gör. Finns det inte en detaljplan och ett bygglov händer ingenting. Och de är på Almedalen.

Han tycker att Almedalen är folkligare än Mipim. Mer nedtonat. Och går man ut på trottoaren är man mitt i nästa möte. Han menar att folk kommer lite längre bort från konferensrummet och att samtalen blir bättre.

– Jag kan tycka att Mipim är fastighetskonsulternas vecka. Nästan bara män i blå kostym och slips. Jag upplever att man är lite mer ödmjuk i Visby. I Cannes är det lite mer av att visa upp sig, säger han.

Frågan är hur årets vecka blir. Kommer marknaden lägga sordin på stämningen eller kommer branschen vara lösningsorienterad? Frida Stannow Lind tror på det senare.

– Jag ser ljust på framtiden, även om den är en aning dyster nu. Fastighetsbranschen har varit i knipa förut och tagit sig vidare, och så tror jag att det blir även nu. Lågkonjunkturen är inte här för att stanna, den vänder och det viktiga är att vi fortsätter att tro på samhällsutveckling och också satsar på den. När det är motigt i marknaden möjliggörs ofta nya kreativa samarbeten och affärer.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan