EHF lägger bud på Götenehus

EHF äger sedan tidigare 72 procent av Götenehus Group. Erbjuder premie om nära 18 procent över senaste kurs på First North.

Annons

Den störste ägaren i Götenehus Group, EHF, har lagt ett bud på bolaget och bjuder 3,25 kronor per aktie. EHF:s erbjudande värderar aktierna i Götenehus till totalt cirka 398 miljoner kronor.

Götenehus Group bedriver småhustillverkning, fastighetsutveckling samt har ett förvaltningsbestånd,

EHF och Erik Hemberg privat (inklusive närstående) äger redan cirka 72,0 procent av aktierna i Götenehus. Två aktieägare, Karl-Johan Blank och Claes Hansson som totalt äger 9,1 procent i Götenehus har åtagit sig att acceptera budet. Inga krav på att komma upp i minst 90 procent ägande ställs i erbjudandet till övriga aktieägare.

Budet innebär en premie om cirka 17,8 procent jämfört med slutkursen 2,76 kronor för Götenehus B-aktie den 15 november 2023, dagen innan budet offentliggjordes.
Det är en premie om cirka 23,0 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen för Götenehus B-aktie under de senaste 30 handelsdagarna till och med den 15 november.

EHF framför flera skäl till att Götenehus skulle passa bättre som ett onoterat bolag med en stark och fokuserad ägarbild, än som ett noterat bolag. Bland annat att samtliga tre affärsområden står inför utmaningar i det vikande ekonomiska klimatet med hög och ihållande inflation samt stigande räntor. Man tror att det behöver genomföras förändringar för att skapa en stabilare plattform för framtida tillväxt och lönsamhet. Bolagets deltagande i en fortsatt konsolidering, av såväl hustillverkningsmarknaden som fastighetsförvaltningen inom Forshem, lär initialt ha negativa resultateffekter och kan genomföras både snabbare och mer kraftfullt under privat ägande. Sådana initiativ är enligt EHF:s uppfattning nödvändiga för att stärka bolagets framtida konkurrenskraft och för att skapa bästa möjliga förutsättningar för bolaget och dess anställda.

Vidare ser EHF både en fördel och en kostnadsbesparing i att bolagets ledning helt kan fokusera på att utveckla verksamheten istället för att även behöva hantera aktiemarknadsfrågor. I dagsläget då likviditeten i aktien är mycket begränsad samt ett ogynnsamt sentiment råder för både hustillverkare och fastighetsbolag, har inte Götenehus möjlighet att dra fördel av det en marknadsnotering av aktien kan erbjuda. Vidare har EHF en långsiktig tro på Götenehus som bolag.

Götenehus bedriver sin verksamhet under varumärkena Forshem Fastigheter, Trähusstaden och Götenehus. Under 2022 omsatte Götenehus cirka 1,4 miljarder kronor med ett rörelseresultat om cirka 26,6 miljoner kronor. Per den 30 september 2023 hade Götenehus 154 anställda.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan