Så här blir Obos höghus Stadsljus i Norra Djurgårdsstaden. Illustration: Cobe/Yellon

Så blir Obos skrapa i Gasverksområdet

Nu visas det vinnande bidraget för Obos 110 meter höga bostadsprojekt Stadsljus i Gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden. Det blev en ”trippelskrapa” beståndet av tre cylindrar. Vinnande arkitekt är danska Cobe och svenska Yellon.

Annons

Byggnaden Stadsljus på fastigheten Gasklocka 4, som kommer att sträcka sig 90 meter över marken, vilket motsvarar 110 meter över havet eftersom Stadsljus byggs på en hög bergsplatå. Höghuset planeras vara 29 våningar högt och innehålla cirka 300 bostäder. Bruttoarea ovan mark är 36.000 kvm.

Obos vann budgivningen om markanvisningen för Gasklocka 4 i december 2020 efter att staden och Oscar Properties brutit med varandra eftersom de inte kommit överens om saneringen av marken där gasklockan tidigare stod. Obos bjöd då 20.327 kr/kvm för bostäderna, vilket var 11 procent högre än det näst högsta budet.

Planen var ursprungligen att byggstart skulle ske under Q1/2023 med tänkt inflyttning 2026. De planerna har nu skjutits fram flera år.

Nu uppges beräknad byggstart till 2026 och inflyttning till 2029. Obos uppger 2025 för försäljningsstart.

En tidigare process för att utse arkitektfirma för projektet inleddes 2021 men avslutades utan att en vinnare hade utsetts och en ny process inleddes som nu alltså avslutats.

De fyra team som tävlade om uppdraget var:

  • Cobe (Danmark) / Yellon (tidigare Erséus Arkitekter Stockholm)
  • Foster + Partners (England) / Liljewall arkitekter
  • David Chipperfield (Eng/Tys) / DinellJohansson
  • UN Studios (Nederländerna) / Kaminsky arkitektur

– Efter en gedigen och omfattande process tillsammans med Stockholms stad är vi väldigt glada att kunna presentera det vinnande bidraget för Stadsljus. Arkitektteamet har lyckats med konststycket att förena samtida bostäder och intressant arkitektur med en stark koppling till den kulturhistoriskt värdefulla plats som Gasverksområdet är. Med bostäder i olika storlekar och prisklasser kommer Stadsljus bli hem för människor i livets alla faser, och det är så vi som medlemsorganisation vill bygga bostäder, säger Daniel Kjørberg Siraj, Koncernchef och vd OBOS och del av bedömningsgruppen.

Vinnande Cobe har tidigare legat bakom ett flertal hyllade projekt i Danmark och även Tyskland. I Sverige har firman vunnit en tävling för det nya universitetsbiblioteket i Göteborg åt Akademiska Hus. Firman har även vunnit en tävling för ett framtidsmuseum i Lund. Där är det Science Village Scandinavia AB som är uppdragsgivare.

I Norra Djurgårdsstaden finns det förutom Obos projekt även två andra gasklockor, Gasklocka 1 och 5, där CA Fastigheter planerar för att bygga hotell och kontor i själva gasklockorna. Även Gasklocka 2, som ägs av Stockholms stad, kommer att byggas om och bli en ny kulturscen under namnet Gasometer.

90 meter högt blir bostadshuset, som kommer stå på en 20 meter hög platå. Illustration: Cobe/Yellon
Obos har flera projektmöjligheter i Norra Djurgårdsstaden. Foto: Obos
Så här ska Obos nya höghusprojekt Stadsljus se ut.
Cobe och Yellon vann arkitekttävlingen.
Obos och Stockholms stad presenterar Stadsljus – Stockholms nya landmärke 110 meter över havet.

Torleif Falk, stadsarkitekt, Stockholms stad och en del av bedömningsgruppen:

– Jag tycker det har varit en bra och konstruktiv process i samarbetet med OBOS, bedömningsgruppen och Sveriges Arkitekter. De utvalda arkitektkontoren har med sitt bidrag gestaltat en vacker och innovativ byggnad som är väl förankrad i såväl platsen som i Ferdinand Bobergs arkitektur i Gasverksområdet. Byggnadens utformning är en samtida tolkning av en historisk kontext, precis det vi vill se när Stockholm växer.

Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad:

– I Norra Djurgårdsstaden omvandlar vi hamn- och industriområden till ett öppet och levande bostadsområde. Det blir nya stadskvarter med nya landmärken som ger fler bostäder och fler arbetsplatser. Det här huset i Gasverksområdet kommer att bidra till stadens siluett och fyllas med hållbara bostäder, förskola, liv och rörelse.

Fredric Scherman, Yellon, och Dan Stubbergaard, Cobe, i ett gemensamt uttalande:

– Tillsammans har vi från Cobe och Yellon haft ett riktigt bra samarbete som hela tiden tagit oss vidare i processen. Den största utmaningen har varit att förena ett exteriört uttryck för staden och platsen med de allra bästa bostadskvalitéerna. Förutsättningen har varit ett trapphus, där varje våningsplan är över 1200 kvm. En riktig utmaning. Vi är mycket glada att få förtroendet att utveckla konceptet vidare i den fortsatta projekteringen.

Obos kommer att också att erbjuda 20 procent av lägenheterna inom modellen Obos Deläga där köparen äger minst 50 procent och Obos resterande del.

– Delägarmodellen möjliggör för att fler kan få en bostad. Det ska inte bara vara för höginkomsttagare att bo här då man kan köpa så lite som 50 procent och inte behöva ta så höga lån, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på Obos till Fastighetsvärlden.

Hur känns det att bygga nytt i ett allt annat än optimalt ekonomiskt läge?

– Vi är ett medlämsägt bolag och vi har ett tydligt uppdrag från våra medlemmar att bygga bostäder oavsett om det är dåliga eller bra tider. Ska man se det positivt så utgår vi från de förutsättningar som råder nu och inte de som rådde för tre år sedan. Nu börjar vi från ett läge som är tuffare. Men sen är det här projektet så fantastiskt att jag tror många kommer att prioritera att köpa sin bostad i Stadsljus, säger hon.

Så här har det sett ut på platsen de senaste åren. Diskussionen har då främst handlat om huruvida marken är tillräckligt sanerad. Foto: Fastighetsvärlden
Så här såg den ursprungliga visionen för skrapan Gasklockan ut. Då ägdes projektet 50/50 av Oscar Properties och Skandrenting, där det senare kontrolleras av Erik Selin. 2011 var tänkt projekthöjd 165 meter. Därefter blev Oscar Properties ensam ägare och projektet sänktes även höjdmässigt.
Hyllade schweiziska arkitektföretaget Herzog & de Meuron stod bakom Oscar Propertties ritningar för projektet Gasklockan.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan