100 meter högt, fördelat över 30 våningar. Idékiss på Obos planerade höghus. Faksimil ur magasinet Fastighetsvärlden nr 5/2020 där det finns en lång intervju med Sofia Ljungdahl.

Fyra utvalda för att rita Obos nya Gasklockan

Obos och Stockholms stad har valt fyra arkitektteam till det parallella uppdraget för nya Gasklockan. De som tävlar om uppdraget är Arkitema, BIG, 3XN och White. Samtidigt byter Obos namn på höghusprojektet till Stadsljus.

Globen, Stockholm stadshus, Hötorgshusen, Norra Tornen, Stockholm 01 … Nu ska huvudstaden få ytterligare ett landmärke. Någon gång under hösten, troligen oktober–november, ska vinnande arkitektfirma för Stadsljus koras.

Målet är att det nya landmärket ska stå klart 2026.

– Jag vill att det ska omtalas för att det tillför något till Stockholm, men speciellt för att det blir bra bostäder, säger Sofia Ljungdahl, vd på Obos Nya Hem, till Fastighetsvärlden.

– Vi ställer höga krav på arkitekturen, men det ska vara genomförbart och hållbart.

Elva av Nordens ledande arkitektkontor bjöds in att lämna intresseanmälningar till att delta i projektet.

I december 2020 vann medlemsägda Obos, en av Nordens största bostadsutvecklare, markanvisningarna för fastigheterna Stålklockan 1 och 2 i Norra Djurgårdsstaden. Det efter att den tidigare tänkta utvecklaren Oscar Properties sparkats ut av Stockholm stad.

På platsen där den tidigare gasklockan i stål fanns ska Obos uppföra ett nytt bostadstorn om 30 våningar och totalt cirka 300–330 lägenheter. Byggnaden blir cirka 100 meter hög och eftersom byggnadens bas är cirka 30 meter över vattenytan så blir det ett rejäl landmärke.

I april 2021 välkomnades intresseanmälningar från elva av Nordens ledande arkitektkontor. Av dessa valdes:

  • Arkitema. Står bakom bland annat Tingstorget på Albyberget och Bromma Tracks. Har ritat förslag för nya Edison Park i Lund och Folkhems planerade projekt i Ör, Sundbyberg. I Danmark har firman ritat Vestas nya huvudkontor. Dansk firma som till 2003 hette Arkitektgruppen Aarhus. Köptes av Cowi 2018.
  • BIG. Ritat Oscar Properties hyllade 79&Park vid Gärdet. Skissat åt Fabege i Flemingsberg. Ritat ett högt och skruvat förslag i centrala Västerås. Ligger i Köpenhamn bakom VM-huset och 8-tallet. Dansk firma. (Bjarke Ingels Group)
  • 3XN. Har i Sverige ritat Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg och nya Continental på Vasagatan. Har utomlands bland annat ritat Museum of Liverpool, musikhuset i Amsterdam och nya IOK-byggnaden i Lausanne. Dansk firma (3 X Nielsen).
  • White. Ritat nya Karolinska Sjukhuset i Solna, Kista Science Tower, Waterfront, och Tele2 Arena. Även dragit upp planerna för nya Kiruna. Har även ritat Skellefteås nya kulturhus i trä och Våghuset/Brick i Göteborg. Svensk firma.

De fyra valdes efter en samlad bedömning av arkitekternas projektorganisation, programförklaring, referensprojekt och intervjuer.

– Det var jättesvårt att välja. Det var många som hade gjort ett riktigt bra jobb, säger Sofia Ljungdahl vid Obos.

Obos har redan drygt 2.000 intressenter på höghusprojektet Stadsljus.

Dessa fyra team kommer i samråd med OBOS och Stockholms stad ta fram ett förslag på gestaltning och utformning för Stadsljus. Slutinlämning sker i mitten av oktober 2021. Än så länge har de aktuella arkitektfirmorna inte presenterat ett enda ritat streck för hur den nya byggnaden kommer se ut. Men om några månader ska de visa hur de tycker att Stockholms nya landmärke ska se ut.

– Jag hoppas att det kommer att komma förslag som ser olika ut, säger Ljungdahl till Fastighetsvärlden.

Målet med det parallella uppdraget är utforma ett högkvalitativt och genomförbart landmärke i anslutning till Gasverksområdet och Kungliga Nationalstadsparken, samt göra relevanta tolkningar av platsens alla förutsättningar.

– Vi är en bostadsutvecklare med uppdraget att uppfylla olika människors bostadsdrömmar och skapa rum för livet mellan husen. Tillsammans med staden är vår ambition att skapa ett hållbart och genomförbart projekt när vi uppför ett nytt landmärke i Stockholm. Vår ambition är att så mycket som 20 procent av lägenheterna ska erbjudas genom våra alternativa boköpsmodeller. Det innebär att Obos sänker tröskeln till Stadsljus för fler människor, vilket bidrar till områdets sociala hållbarhet, säger Sofia Ljungdahl, vd på Obos Nya Hem och ansvarig för Obos storstadssatsning i Sverige.

Det vinnande förslaget väljs sedan ut av en bedömningsgrupp som består av representanter från Obos, Stockholms stad, samt externa ledamöter som är medlemmar i Sveriges Arkitekter:

• Torleif Falk, stadsarkitekt Stockholms stad
• Staffan Lorentz, projektchef Norra Djurgårdsstaden, Stockholms stads exploateringskontor
• Daniel Kjörberg Siraj, koncernchef OBOS
• Anna Grinneby, projektutvecklingschef, OBOS Nya Hem
• Per Andrén, projektchef, OBOS Nya Hem
• Gert Wingårdh, Arkitekt SAR/MSA
• Fredrik Drotte, Arkitekt SAR/MSA
• Åsa Ehn-Hillberg, Landskapsarkitekt LAR/MSA
• Sekreterare: Sveriges Arkitekter

Obos vision är att skapa en byggnad som speglar områdets unika historia och samspelar med den känsliga miljön, samtidigt som den visar prov på innovation och nytänkande.

– Vi genomför det parallella uppdraget i tätt samarbete med Stockholms Stad. Ett exponerat läge och höga kvalitetsambitioner i kombination med Norra Djurgårdsstadens hållbarhetsprofil utgör utmanande förutsättningar som vi är förväntansfulla att se arkitektteamens lösningar på. Ett högt och stort hus kan aldrig smygas in, det måste ta sin plats och stå för sitt utrymme, men också ge något tillbaka till sin omgivning. Både lokalt och för Stockholms siluett. Byggnaden ska stärka Stockholms skönhet och samtidigt skänka trivsel till närmiljön och stolthet till de boende. En förutsättning för det senare är en robust byggnad som blir klar i tid och tål att användas, säger Anna Grinneby, projektutvecklingschef på Obos Nya Hem.

Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem, medverkade i ett stort personporträtt i magasinet Fastighetsvärlden nr 5/2020 som utkom i augusti. Rubriken var ”Vill bli störst”.
Så här såg Oscar Properties ursprungsförslag ut. Det var ritat av schweiziska Herzog & de Meuron.

Missa inte! Cash is King

Den 30 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash is King. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

Skanska säljer för 600 mkr till sitt egna nya bolag

60.000 kr/kvm för nyutvecklad kontorsfastighet i centralt läge.

NREP in i Tyskland

Fokus på bostäder och logistik. Läs om det första förvärvet.

Tillbaka till förstasidan