Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Gasklocka 2 i Norra Djurgårdsstaden fick under en dopceremoni det nya namnet Gasometer. I den K-märkta byggnaden är planen att det 2026 ska finnas en fullt utrustad kulturscen med tillhörande barer och kök.

Annons

– Det här är en vacker kulturmärkt byggnad som staden inte använder till stadsgas längre, tack och lov. Tack var samarbetet med Cirkus Venues så fyller de innehållet vilket ger staden möjlighet att renovera och bygga om gasklockan till en kulturscen med kök och evenemangsvåning. Vi hade en skyldighet att bevara gasklockan och då är det så mycket bättre att fylla det med något som är öppet för stockholmarna. Det blir ett väldigt tydligt landmärke, sa finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till Fastighetsvärlden kort efter att hon döpt byggnaden genom att krossa en flaska lokalbryggd öl mot en av väggarna i det som just nu är ett tomt skal.

Gasklocka 2 byggde 1893 efter ritningar av Ferdinand Boberg och är idag K-märkt vilket inneburit att fasaden inte kunnat rivas. Taket fick dock monteras ner och för att göra det möjligt att bygga upp den nya lokalen som blir likt en fyrkant inuti den helt runda tegelbyggnaden. Ett nytt tak, baserat på det gamla kommer sen att tillkomma senare i byggprocessen.

K-märkningen har också inneburit särskilda utmaningar samtidigt som hela området krävt omfattande sanering med specialmetoder när det inte varit möjligt att riva.

– I hela gasverksområdet är det förorenad mark och vatten. Grundvatten rinner fram och tillbaka och då har det varit jättesvårt att få till det när man inte kan riva väggar och bara gräva bort, så det har krävts specialmetoder. Bevarandekraven har varit höga då det här inte är vilken industriplats som helst, säger Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden.

Enligt samtliga som Fastighetsvärlden pratade med på plats har dock den största utmaningen varit att allt byggmaterial, på grund av rivningsförbudet, måste fraktas in till byggnaden genom en enda liten ingång.

– Den här byggnaden är så K-märkt den kan bli så det är lite jobbigt men det har varit Stockholms stads problem att lösa, säger Per Sundin, vd på Pophouse Entertainment, med ett skratt.

Just nu pågår arbetet med grunden bestående av el, vatten och avlopp men i ett nästa skede kommer resten av byggnaden ta form. Själva arenan kommer då att ha en takhöjd på 17 meter och ha en yta på 750 kvm. Beroende på konfiguration kommer det att finnas plats för allt från 1500 middagsgäster till 2300 stående och sittande åskådare. Ovanför kommer det också finnas utrymme för en lokal som kan inhysa 1000 gäster på en yta 1.400 kvm med två tillhörande barer.

– Här kommer det vara teaterföreställningar, musikaler, konserter, kongresser, utställningar och en fantastisk festlokal samt mycket mer, säger Per Sundin.

Det är Cirkus Venues, dotterbolag till Pophouse Entertainment som kommer driva verksamheten i lokalen som planeras stå färdig till hösten 2026.

I hela området pågår just flera stora projekt. Bland annat arbetar CA Fastigheter med Gasklocka 5 som ska bli till kontor och precis intill Gasometer planerar de också för hotell i fastigheten Gasklocka 1.

I Gasklocka 4 utformas just nu den byggnad som Obos kommer att bygga som ska bli 100 meter hög med 320 bostäder. I fastigheten Gasklocka 3 finns även en option för att bygga om med en byggrätt för en skulpturpark eller andra kulturändamål där man nu även ser över möjligheterna att bygga bostäder.

Projektbild för arenan Gasometer. Foto: Anton Jonsson, Cirkus Venues
Projektbild för arenan Gasometer. Foto: Anton Jonsson, Cirkus Venues
Projektbild för arenan Gasometer. Foto: Anton Jonsson, Cirkus Venues
Per Sundin, vd på Pophouse Entertainment, Karin Wanngård (S), finansborgarråd och Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden fotograferas.
Genom den här trånga passagen passerar allt byggmaterial som ska användas igenom. Foto: Johan Colliander
Karin Wanngård (S), finansborgarråd i högsta hugg med den ölflaska som Gasometer döptes med. Foto: Johan Colliander
Per Sundin, vd på Pophouse Entertainment. Foto: Johan Colliander
Karin Wanngård (S), finansborgarråd. Foto: Johan Colliander
Staffan Lorentz, projektchef Norra Djurgårdsstaden. Foto: Johan Colliander
Foto: Johan Colliander
Foto: Johan Colliander
Foto: Johan Colliander
Gasklocka 1 ligger precis intill Gasklocka 2. Här kommer det bli ett hotell. Foto: Johan Colliander

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan