Debatt

”Därför investerar vi 20 miljarder i Kista”

Det finns gott om utmaningar i Kista, men optimismen finns där. Området ska åter till spetsen. I en debattartikel skriver Johanna Skogestig, Eva Landén, Thomas Sipos, Rutger Arnhult och Annica Ånäs samt Johan Thomsson, vd, Kista Limitless, hur Kista ska nå sitt högst ställda mål.

Under de kommande åren genomförs en storsatsning på mer än 20 miljarder för att stärka Kistas position som Europas främsta ICT-kluster. Satsningen beräknas generera 8.000 nya arbetstillfällen och lika många nya bostäder – en kraftfull injektion lokalsamhället, men också för hela Sverige. Här presenterar vi skälen till att vi investerar i Kista.

Sverige 2022 är ett land präglat av motstridiga trender. Å ena sidan har både Stockholm och Sverige, inflation och oroligheter till trots, ett näringsliv som kanske aldrig varit starkare. Å andra sidan har vi utmaningar kopplat till integration, organiserad brottslighet och utanförskap.

Sverige har de senaste åren lockat till sig både inhemskt och utländskt kapital. Det beror delvis på en stark fastighetsmarknad, präglad av transparens, hållbarhet och innovation. Men när det kommer till Sverigebilden är det ofta våra framgångsrika, digitala tillväxtbolag som sätter tonen.

Inget annat europeiskt land har lika många Spotify, Northvolt, och iZettle att skryta med. Utvecklingen har i andra ledet även lett till ett finansiellt ekosystem av fonder och investerare som garanterar kapital för återväxt även i nästa generation.

Till grund ligger Sveriges tidiga digitalisering med framgångsrika bolag som snabbt tog vara på, och formade, möjligheterna som internet innebär. Även det sena 90-talets IT-boom skapade en institutionell kunskapsbas att bygga vidare på.

På många sätt har Kista utgjort en viktig grund för Sveriges digitala infrastruktur. Med över 40.000 jobb och 25.000 nettopendlare är stadsdelen fortfarande Europas främsta ICT-kluster – samt hem för Ericsson, Samsung, IBM, KTH, FOI och RISE, för att nämna några. Företag och organisationer som alla har bidragit till den utveckling vi skördar frukterna av idag.

Samtidigt är Kista inte immunt mot samhällets utmaningar. Det finns ett uppdämt investeringsbehov för att garantera platsens relevans på längre sikt. Stadsdelen är även belägen tvärs över Järvafältet från Rinkeby och Tensta – områden som oftare förekommer i offentligheten kopplat till de utmaningar som finns där, snarare än till tech-succéer. På så sätt är Kista något av ett Sverige i miniatyr – en plats där man känner både framgången, utmaningarna och möjligheterna på samma gång.

Även om ingen förnekar de utmaningar som finns, är vi väldigt optimistiskt inställda till både Kistas och därmed Sveriges framtid. Så optimistiska att vi ser en enorm uppsida i området, både ekonomiskt och för samhället som helhet. Det är också därför som vi – med några av Sveriges största fastighetsbolag i spetsen – valt att storsatsa på Kista.

Därför investeras nu mer än 20 miljarder i området för att accelerera utvecklingen och samtidigt säkra både social hållbarhet och grön omställning. Det är en investering som bland annat beräknas ge 8000 nya arbetstillfällen och lika många nya bostäder, vilket innebär en kraftfull injektion i det lokala näringslivet – både i Kista och närområdena. Utöver detta genomförs också stora satsningar på kontor, samhällsfastigheter, kommersiella lokaler, infrastruktur, gemensamma ytor samt ett nytt serviceerbjudande. I samverkan med företagen, staden, regionen och akademin är vårt mål att tillföra raketbränsle till den dynamiska, digitala och kreativa hubb som Kista redan är. Åtgärderna kan kategoriseras i ett par områden.

Öppna nya dörrar

Kista är möjligheternas plats på alla nivåer. Det handlar dels om internationella företag som tecknar nya kontrakt och tar del av Sveriges teknologiska spjutspetsar. Men det handlar också om att erbjuda möjligheter för den som letar efter sitt första jobb. För unga vuxna oavsett akademisk eller kulturell bakgrund – efter studier på KTH eller som nyanländ till Sverige. Med vår satsning kommer vi att öppna fler dörrar, visa upp vad verksamheterna i Kista gör, verka för ökad samhörighet och skapa möjligheter för fler att spela en roll i att forma Sveriges framtid.

Stimulera nätverkseffekterna

Det finns också en stor potential i att stimulera områdets nätverkseffekter. Dagens verksamheter har redan idag stort utbyte av närheten till varandra – vårt mål är att Kista i ännu högre grad ska fungera som coworking i makroformat. Därför finns sedan i höstas ett nytt aktiebolag, Kista Limitless, som driver utvecklingen tillsammans platsens aktörer och Kista Science City. Med satsningar på ett nytt varumärkeskoncept vid namn “The Kloud”, serviceerbjudanden, nya testbäddar samt lokala evenemang och utställningar vill vi synliggöra Kistas innovationer och framgångssagor samt skapa kontaktytor mellan dem som har ett intresse av Kistas och Sveriges utveckling.

Långsiktig stadsutveckling

Sist men inte minst så kräver vår vision stadsutveckling. Genom att skapa en attraktiv blandstad, med liv under dygnets alla timmar, gör vi det roligare, tryggare och mer stimulerande att verka och bo i Kista. Satsningen omfattar nya bostäder, fler skolor, hotell, restauranger och mötesplatser. Dessutom säkrar satsningen att kontoren håller högsta internationella klass sett till både upplevelse och hållbarhet, samt att parker och stråk blir moderna och trivsamma. Stadsutveckling tar tid och därför sträcker sig vår plan – i vilken staden kommer att spela en nyckelroll – ända till 2035.

Det är vår absoluta övertygelse att när vi gör Kista starkare så ger det positiva effekter för hela Stockholm – och på sikt även Sverige i stort.

Johanna Skogestig, vd, Vasakronan
Eva Landén, vd, Corem
Thomas Sipos, vd, Revelop
Rutger Arnhult, vd, Castellum
Annica Ånäs, vd, Atrium Ljungberg
Johan Thomsson, vd, Kista Limitless 

Fler Nyheter från förstasidan

Kedjan lämnar Stureplan – efter bara två år

Till FV: ”Det här läget går inte längre hand i hand med strategin”.

Bildextra: Så blir nya kvarteret på Kungsholmen

Skapar 8.000 kvm kontor och 114 nya bostäder.

Lista: Norska oljefonden tappade 1.700 miljarder

Vid årsskiftet hade Oljefonden aktievärden i fem svenska bygg- och fastighetsbolag som översteg en miljard kronor vardera.

Rekordår för outlet

Den tyska satsningen i Stockholmsområdet går som tåget.

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Tillbaka till förstasidan