Tudelat i Kista: Skräcksiffror men även normal vakans

Vakansgraden för kontorslokaler i Kista har länge varit långt över snittet för Stockholmsområdet. Men en kartläggning av JLL visar att A-fastigheter i Kista har en vakansgrad om 10,7 procent, vilket är i nivå med huvudstadsområdets snitt. För så kallade B- och C-fastigheter är dock vakansgraden smått skräckfyllda 27 procent.

I rapporten JLL Nordic Outlook ägnas ett separat kapitel åt utsikterna för kontorsfastigheter med utgångspunkt i resultatet från JLL:s nordiska undersökning, Nordics Changing Workplace Experience.

Undersökningen visar bland annat att hyresmarknaden förbättras trots stigande vakanser vilket är kopplat till ökad efterfrågan på hållbara välinvesterade kontor i bra lägen. Kista i Stockholm lyfts fram som ett exempel där vakanserna i nybyggda/renoverade kontor är betydligt lägre än i det äldre beståndet, trots betydande hyresdifferens.

I Kista så har s.k. B- och C-fastigheter en vakansgrad på hela 27 procent, vilken har ökat med mer än 10 procentenheter den senaste 10-årsperioden, vilket står i tydlig kontrast till strax under 11 procents vakans för A fastigheter i Kista.

Totalt bedömer JLL vakansgraden i Kista till 21,8 procent. Det kan jämföras med 11,1 procent för hela Stockholmsområdet i snitt.

JLL skriver att de tomställda ytorna i B- och C-fastigheterna i Kista står för 1,4 procent av kontorsstocken i hela Stockholmsområdet. JLL konstaterar vidare att om dessa öde kontorslokaler var uthyrda så skulle kontorsvakansen i Stockholmsområdet istället vara 9,7 procent.

En investering som skulle pressa ner vakansgraden direkt var möjligheten att flytta Stockholmsmässan från Älvsjö till Kista. Men de ledande politikerna har bestämt att den stora mässan blir kvar i Älvsjö. Det område som var aktuellt, i sydost, har idag flera B- och C-fastigheter.

Stockholms stad och en handfull fastighetsägare har även lanserat konceptet Kista Limitless för att lyfta den tidigare hyllade IT-stadsdelen.

Fler Nyheter från förstasidan

Kedjan lämnar Stureplan – efter bara två år

Till FV: ”Det här läget går inte längre hand i hand med strategin”.

Bildextra: Så blir nya kvarteret på Kungsholmen

Skapar 8.000 kvm kontor och 114 nya bostäder.

Lista: Norska oljefonden tappade 1.700 miljarder

Vid årsskiftet hade Oljefonden aktievärden i fem svenska bygg- och fastighetsbolag som översteg en miljard kronor vardera.

Rekordår för outlet

Den tyska satsningen i Stockholmsområdet går som tåget.

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Tillbaka till förstasidan