Brinova, SLP och Emilshus i miljardaffär när Norama styckas upp

Norama Real Estate avvecklas och styckas i affärer värda över 2 miljarder kronor. SLP köper logistikfastigheter för 1,1 miljarder, Brinova samhällsfastigheter för 761 miljoner och Emilshus handelsfastigheter för 185 miljoner.

Catella har varit varit rådgivare till säljaren.

Det är fonden Norama Real Estate Fund S.C.A, SICAV-SIF som avvecklas efter att beståndet byggts upp sedan 2014. Totalt avyttras 49 fastigheter.

De 13 fastigheter som Brinova köper av Norama för 761 miljoner kronor, med en uthyrbar yta om cirka 38.000 kvm, består i huvudsak av vårdboende, vård, kontor för offentlig verksamhet, ambulansstation samt bostäder. Dessutom ingår det byggrätter för cirka 12.000 kvm bostäder samt ett utvecklingsområde i attraktivt bostadsläge i Ängelholm med möjlighet att utveckla ett helt kvarter.

Fastigheterna är belägna i Ängelholm, Lund, Trelleborg, Höör, Växjö, Malmö och Karlskrona.

Hyresgäster utgörs i huvudsak av Region Skåne, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Attendo samt Ängelholms kommun, Årliga hyresintäkter uppgår till cirka 46 Mkr och tillträde sker den 30 december 2020, givet att villkoren för tillträde är uppfyllda enligt vad som anges nedan.

Brinovas förvärv görs som en del av Norama Real Estate avveckling av sitt fastighetsbestånd omfattande totalt 49 fastigheter. De fastigheter som inte Brinova förvärvar, förvärvas av SLP samt mellan Brinova och SLP ett med lika delar gemensamt ägt bolag – som säljs vidare till Emilshus, läs mer nedan.

Brinovas vd Per Johansson kommenterar förvärvet:

– Fastigheterna, som innehåller många offentliga hyresgäster och dessutom innehåller potential för projekt för nyproduktion av bostäder, blir ett utmärkt tillskott till Brinovas fastighetsportfölj, där fokus ligger på bostäder och samhällsfastigheter. Brinova breddar sin närvaro till nya orter där ambitionen är att verka med en stark lokal närvaro.

Fastigheterna som Swedish Logistic Property – SLP – köper är 25 lager- och logistikfastigheter. Transaktionen sker genom bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1,1 miljarder kronor.

Därmed utökar SLP sitt fastighetsvärde med 50 procent, från dagens 2 miljarder kronor till över 3 miljarder kronor.

Beståndet omfattar 17 fastigheter i Malmöområdet och 8 fastigheter i Helsingborgsområdet. Stora hyresgäster i beståndet är bland annat PostPac och Still.

– Genom förvärvet tar vi ytterligare ett kliv i SLP:s tillväxtresa. Vi stärker markant vår närvaro och position på den skånska marknaden och får betydande innehav på viktiga geografiska lägen i regionen, säger Peter Strand, tillträdande vd på SLP.

I samband med ovanstående förvärv bildar Brinova och Swedish Logistic Property ett med lika delar gemensamt ägt bolag som genom förvärv av aktierna i sju separata fastighetsägande bolag indirekt förvärvar elva fastigheter i Småland med Coop som största hyresgäst för en köpeskilling om 112 Mkr, vilken har beräknats utifrån ett överenskommet värde på de aktuella fastigheterna om 185 miljoner kronor.

Emilshus köper i sin tur dessa 11 livmedelsfastigheter från duon. Den totala uthyrbara arean uppgår till 13.000 kvm med ett årligt hyresvärde om 14,1 mkr.

Tillträde till Brinovas förvärv, JV-bolaget förvärv av JV-Dotterbolagen och Swedish Logistic Property AB:s förvärv är villkorade av att samtliga nämnda transaktioner genomförs.

Emilshus har tidigare gjort köp från Norama. I januari 2020 förvärvades sju fastigheter i Växjö för 112 miljoner kronor, läs mer här.

Carl Wingmark, transaktionschef på Catella Corporate Finance, kommenterar affären:

– Intresset under försäljningsprocessen har varit mycket stort bland såväl nationella som internationella investerare. Det är tydligt att segmentet lager, lätt industri och samhällsfastigheter är fortsatt attraktivt. Det har varit roligt och lärorikt att få genomföra ytterligare ett stort uppdrag under året med en engagerad uppdragsgivare.

Bo Ljungberg, senior partner på Catella Corporate Finance:

– Genomförandet av försäljningen har varit intensiv och konstruktiv från både säljare och köpare. Det är extra roligt att kunna bidra till att hitta två nya plattformar i SLP och Brinova för fastighetsportföljen.

Fler Nyheter från förstasidan

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Säljer bostäder för 605 mkr – hela 8% under värdering

Stor bostadsaffär med tio fastigheter i Stockholmsområdet.

Tillbaka till förstasidan