Foto: Martin Stern, Bracing AB

BRF öppnar unikt hotell i ruin

I Nacka har ett nytt hotell öppnat i en mycket gammal lokal, men med en väldigt modern affärsmodell. Här driver nu bostadsrättsföreningen Hotell Ruinen uthyrning av så kallade hotellägenheter. En affärsmodell som är helt ny i Stockholm.

Annons

I Saltsjöqvarn i Nacka har det, mitt i ruinen av ett gammalt linoljelager, uppförts en modern hotellbyggnad i fem plan med en BTA på cirka 580 kvm med 18 uthyrningsbara lägenheter. Förutom att själva unika byggnaden är unik är själva ägandeformen en nyhet i Stockholm. Det är nämligen inte ett bolag som står bakom hotellet utan en bostadsrättsförening.

Det hela började med att fastighetsutvecklaren Eknors Entreprenad köpte fastigheten från arkitektbyrån Harryan Arkitektkontor som hade för avsikt att bygga kontorslokaler i ruinen. Men det visade sig inte riktigt göras på grund av bland annat brist på parkeringsplatser. Tillsammans tog de två bolagen i stället fram planen för det som nu blivit till ett mindre hotell.

– Vi har specialiserat oss på lite krångligare fastighetsprojekt, vår bakgrund ligger egentligen i utvecklingen av råvindar i Stockholm, säger säger Joar Sörman, arkitekt på Eknors Entreprenad till Fastighetsvärlden om varför de fick upp ögonen för ruinen som ingen riktigt visste vad man skulle göra med.

Han fortsätter:

– Som fastighetsutvecklare bygger vi i egen regi och det vi har gjort här är att bilda en BRF för att sedan bygga direkt till den, säger han.

Tanken är att den som vill investera i hotellet helt enkelt köper en lägenhet i föreningen för mellan 2,1-3,55 miljoner kronor och sedan hyr ut den via operatören Guestit. Den som vill kan så klart även ”hyra av sig själv”.

– Det är ett alternativ till att investera i värdepapper eller ha pengarna på banken. Dels är det ett inflationsskydd och avkastningen är ungefär 20 000 kronor i månaden utslaget på ett halvår efter att operatören har tagit sitt, säger Joar Sörman.

För Eknors Entrepenad finns det också fördelar.

– Vi är i första hand fastighetsutvecklare så vi vill ta vinsten vidare till nästa projekt och inte bygga upp ett bestånd för förvaltning, säger Joar Sörman.

Modellen med att låta en BRF hyra ut via en extern operatör är ny i Stockholm men den finns sedan tidigare bland annat i Åre och på Gotland men enligt Joar Sörman har det inte funnits någon liknande lösning som inte varit så säsongsberoende och han tror också att modellen nu kan komma att växa i popularitet.

– Jag tror att så som ekonomin ser ut just nu så är det här något man kan göra även med höga räntor. Så vi tittar på om vi har något annat som vi kan göra om redan nu till det något liknande det här projektet, säger han.

Foto: Martin Stern, Bracing AB
Foto: Martin Stern, Bracing AB
Foto: Martin Stern, Bracing AB
Foto: Martin Stern, Bracing AB
Foto: Martin Stern, Bracing AB
Foto: Martin Stern, Bracing AB
Foto: Martin Stern / Bracing AB

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan