Bonava varslar 400

För att stärka bolagets långsiktiga konkurrenskraft och öka lönsamheten avser Bonava att genomföra omstruktureringsåtgärder i Tyskland, och fortsatta anpassningar i Sverige och Finland. Detta bedöms omfatta upp till 400 tjänster.

Bonava har cirka 1.600 medarbetare, så det är var fjärde tjänst som berörs.

Åtgärderna förväntas resultera i årliga besparingar om 400 mkr från den 1 januari 2025 och en omstruktureringskostnad om 350 mkr vilken kommer att belasta resultatet för det tredje kvartalet 2023.

Den största andelen anställda som berörs av omstruktureringsåtgärderna återfinns i Tyskland, men anpassningar av verksamheten sker även i de nordiska länderna. Av de 400 tjänster som berörs, är cirka 100 i Sverige och Finland.

Marknaden för nyproduktion är fortsatt utmanande. Försäljningen har stabiliserats men på låga nivåer, vilket medför lägre produktionsvolymer framöver. Sedan de första tecknen på en svagare marknad för drygt ett år sedan, har Bonava arbetat proaktivt med att se över bolagets kostnader och genomfört anpassningar till lägre affärsvolymer.

Situationen i marknaden kräver fortsatt handlingskraft. Efter att ha gjort en grundlig analys planerar Bonava att genomföra en omstrukturering som syftar till att göra den tyska organisationen mer flexibel och konkurrenskraftig. Tyskland är Europas största ekonomi och den tyska regeringen uppskattar att 400 000 nya bostäder behöver byggas årligen. Bonava är en av Tysklands mest aktiva bostadsutvecklare. Situationen i Tyskland skiljer sig på en rad områden från den i Sverige. Exempelvis är en större del av bostadsköpen finansierade med sparande och människor är mer långsiktiga i sina bostadsköp, vilket gör marknaden mindre volatil.

Åtgärderna väntas leda till besparingar om knappt 400 MSEK på årsbasis från den första januari 2025, vilket kommer att stärka Bonavas konkurrenskraft och operationella kassaflöde. Därmed uppgår de totala besparingarna till en miljard kronor jämfört med årstakten under det första kvartalet 2022, vilket innebär en avsevärd ökning från de 600 MSEK som tidigare aviserats. En reservering avseende omstruktureringskostnader om 350 MSEK kommer att belasta resultatet för det tredje kvartalet 2023.

–  Vi är en av Tysklands största bostadsutvecklare och vår position i marknaden är stark. Vi är verksamma i de snabbast växande segmenten kombinerat med en konkurrenskraftig affärsmodell. Marknaden är i förändring och för att stärka långsiktig konkurrenskraft och lönsamhet skapar vi nu en ännu mer effektiv, kundfokuserad och flexibel organisation som enkelt går att skala upp, säger Peter Wallin, vd och koncernchef, Bonava.

Beslut angående reducering av antalet anställda tas först efter avslutade förhandlingar med fackliga parter.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper 6.500 kvm centralt

Majoritet av hyresgästerna är offentligt finansierade. Planerar egen coworking i fastigheten.

Gorosch: ”Bli mer som ett swat-team”

Berättar för FV hur Catella ska återvända till fornstora höjder.

Final: Fem kan vinna Årets lokalkonsult 2023

Fem nominerade. Läs även om vinnarna sedan starten.

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Tillbaka till förstasidan