Florentine är inspirerat av 70-talets glamorösa Italien och den italienska discokulturen. Foto: Johan Colliander

Bildextra: Urban Italian Group öppnat restaurang nummer sju

Den 20 april öppnade Urban Italian Group upp en ny restaurang med namnet Florentine. Vasakronan hyr ut 500 kvadratmeter i den nybyggda kontorsbyggnaden i kvarteret Nattugglan 14 på Södermalm i Stockholm.

Urban Italian Group som grundades 2017 har sedan starten etablerat sex restauranger runtom i landet varav den kanske mest uppmärksammade öppnade 2022 i toppen av Åhlénshuset i Stockholm city.

Nu öppnar systerrestaurangen Florentine, som är ett nytt koncept, på Södermalm i Stockholm i lokaler precis intill Medborgarplatsen på Folkungagatan 44. De nya lokalerna, med cirka 200 sittplatser och uteservering, blir den sjunde restaurangen för gruppen men nu under det helt nya varumärket Florentine.

Brazer Bozlak, vd på Urban Italian Group, är i grunden utbildad arkitekt och han och hans team designar själva sina restauranger innan de skickar vidare planritningar tillsammans med de tekniska ritningarna till en arkitektfirma för att färdigställa. Därför var han extra nöjd med att kunna vara med från början och utveckla den nya restaurangen i den helt nybyggda fastigheten.

– Södermalm är väldigt restaurangtätt men det är ofta små och intima restauranger men här fick vi chansen att skapa något helt nytt och modernt, säger Brazer Bozlak till Fastighetsvärlden.

Från kontraktskrivning för åtta månader sen tills idag har restaurangen byggts upp i ett raskt tempo. Urban Italian Group har på ett liknande vis växt snabbt i flera svenska städer sedan 2017. Men trots ökade mat, personal- och hyreskostnader är Brazer Bozlak inte orolig för att etablera fler restauranger just nu. Snarare tvärtom.

– Vi tror mycket på upplevelsen och att kunna erbjuda en god upplevelse för en väldigt bra peng. Våra snittnotor är lägre än för många av våra konkurrenter och i en lågkonjunktur är det nog många som unnar sig en pizza, en pasta, en bärs eller en flaska vin och våra restauranger har bara gått uppåt den senaste tiden och det tror vi, delvis, beror på just lägre snittnotor än konkurrenterna, säger han.

Förutom lokalerna i toppen av Åhlénshuset, som ägs av Ramsbury, har Urban Italian Group etablerat sig i mellanstora städer som Sundsvall, Gävle, Falun, Borlänge och Östersund och även om den senaste restaurangen blir den andra i Stockholm så är Urban Italian Group fortsatt intresserad av lägen i mellanstora städer.

– Den lyxiga restaurangupplevelsen saknas i många svenska städer trots att svenskarna är ett väldigt modernt folk. Vi försöker skapa folkliga lägen där det finns stora flöden och vara en färgklick i alla de städer i öppnar i. Om Basta är de gula citronerna och Caprikulturen så är Milanesisk glamour.

Urban Italian Group söker därför nu efter fler lägen i mellanstora städer där bland annat Borås just nu är av stort intresse. Även större städer som Göteborg är av intresse och tids nog är tanken att konceptet Florentine ska kunna etableras i just storstadslägen även internationellt.

Florentine har ett öppet kök liknande de hos kedjans andra Basta-restauranger.
Brazer Bozlak, vd på Urban Italian Group. Foto: Urban Italian Group.
I slutat av Folkungagatan, precis bredvid katolska kyrkan i Stockholm ligger Florentine.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Sex gör upp om Mäktigast 2023

Två tidigare toppnamn är borta.

Så blir storförsäljningen

FV berättar om processen.De mest kända fastigheterna Ytan Kommunerna Hela fastighetslistan Buddatumet.

Nybyggd kontorsfastighet byter ägare för 420 miljoner

Fastighet i hett utvecklingsområde. Priset är 56.500 kr/kvm och direktavkastningen bedöms till 5,6 procent.

Namnbytet: Ledningen för nya 42-miljardersbolaget

Läs vad bolaget innehåller, om strategin och ledningsgruppen.

Ingår avtal om högt kontorshus på halvö

46.000 kvm kontor planeras av Alecta och Elof Hansson.

Ikea tar över efter Skanska

Hyreskontrakt om nästan 8.000 kvm kontor.

Miljardsatsning längs E4:an

Resenärer till Arlanda får något nytt att titta på.

Redo köpa från Arnhults M2

Förhandlar om affär med central fastighet om 9.000 kvm.

Bildextra: Vill bygga stort kongresscenter

FV berättar om ny miljardsatsning. Se flera bilder och illustrationer.

Tillbaka till förstasidan