Balder gör investering i Grekland

Fastighetsvärlden kan berätta att Balder gått in som näst största ägare i det grekiska börsbolaget Premia Properties. Bolaget har Elias Georgiadis, som står bakom Stenhus Fastigheter, som största ägare.

För Balder blir Grekland bolagets sjunde land för investeringar, efter Sverige, Danmark, Finland, Norge, Storbritannien och Tyskland.

Balder har via en nyemission förvärvat 17,2 procent av aktierna i Premia Properties. Det handlar om ett fastighetsbolag som är noterat vid börsen i Aten och som äger fastigheter som är värderade till strax under 2 miljarder kronor.

I beståndet finns bland annat 175.000 kvm primelogistik i Atenområdet där hyresgästerna tillhör flera av de starkaste, bland annat har landets största livsmedelskedja Sklavenitis och Yamaha stora hyreskontrakt. I beståndet finns även nio nybyggda skolfastigheter i Aten om totalt 36.000 kvm.

– Vi är väldigt nöjda med vår nya investering i Premia Properties. Vi känner Elias Georgiadis från fastighetsbranschen i Sverige och hur väl han lyckats med sin vision här. Med den bakgrunden väljer vi Premia Properties, ett dynamiskt bolag med tillväxtmöjligheter, men också ett land, Grekland, där det finns goda framtidsutsikter, säger Erik Selin.

Balder är sedan tidigare större ägare i Stenhus Fastigheter som noterades på Stockholmsbörsen hösten 2020. Största ägare i det bolaget är Sterner Stenhus Holding AB, Elias Georgiadis moderbolag, som även med 41 procent är största ägare i grekiska Premia Properties.

Vid nyemissionen i Grekland blev även Länsförsäkringar en ny ägare i Premia Properties. Emissionen var på totalt 75 miljoner euro. Balders investering i Grekland har för övrigt blivit en stor nyhet i grekisk affärspress.

Elias Georgiadis berättar för Fastighetsvärlden:

– Vi är väldigt glada över att fått in bland annat Balder och även Länsförsäkringar som nya ägare. Den grekiska marknaden är riktigt bra och det går att hitta fastigheter till riktigt attraktiva nivåer, säger Georgiadis.

Premia Properties har nu en kassa på en halv miljard som ska användas för nya förvärv.

– Vi kan köpa för cirka 1,3 miljarder inom vår strategi. Jag räknas med att vi inom kort når ett fastighetsvärde om 3 miljarder kronor, säger Elias Georgiadis.

Sterner Stenhus gick in som huvudägare i det grekiska bolag sommaren 2020 och företaget har sedan dess ökat affärstempot.
I magasinet Fastighetsvärlden nr 3/2021 fanns ett stort personporträtt på Elias Georgiadis. Läs om hans imponerande väg till dagens position. Hela artikeln har rubriken ”Bygger nytt i högt tempo”, där han speciellt berättar om företagsbygget i Sverige, men även om investeringarna i Grekland.

Missa inte! Cash is King

Den 30 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash is King. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Tillbaka till förstasidan