Balder gör investering i Grekland

Fastighetsvärlden kan berätta att Balder gått in som näst största ägare i det grekiska börsbolaget Premia Properties. Bolaget har Elias Georgiadis, som står bakom Stenhus Fastigheter, som största ägare.

Annons

För Balder blir Grekland bolagets sjunde land för investeringar, efter Sverige, Danmark, Finland, Norge, Storbritannien och Tyskland.

Balder har via en nyemission förvärvat 17,2 procent av aktierna i Premia Properties. Det handlar om ett fastighetsbolag som är noterat vid börsen i Aten och som äger fastigheter som är värderade till strax under 2 miljarder kronor.

I beståndet finns bland annat 175.000 kvm primelogistik i Atenområdet där hyresgästerna tillhör flera av de starkaste, bland annat har landets största livsmedelskedja Sklavenitis och Yamaha stora hyreskontrakt. I beståndet finns även nio nybyggda skolfastigheter i Aten om totalt 36.000 kvm.

– Vi är väldigt nöjda med vår nya investering i Premia Properties. Vi känner Elias Georgiadis från fastighetsbranschen i Sverige och hur väl han lyckats med sin vision här. Med den bakgrunden väljer vi Premia Properties, ett dynamiskt bolag med tillväxtmöjligheter, men också ett land, Grekland, där det finns goda framtidsutsikter, säger Erik Selin.

Balder är sedan tidigare större ägare i Stenhus Fastigheter som noterades på Stockholmsbörsen hösten 2020. Största ägare i det bolaget är Sterner Stenhus Holding AB, Elias Georgiadis moderbolag, som även med 41 procent är största ägare i grekiska Premia Properties.

Vid nyemissionen i Grekland blev även Länsförsäkringar en ny ägare i Premia Properties. Emissionen var på totalt 75 miljoner euro. Balders investering i Grekland har för övrigt blivit en stor nyhet i grekisk affärspress.

Elias Georgiadis berättar för Fastighetsvärlden:

– Vi är väldigt glada över att fått in bland annat Balder och även Länsförsäkringar som nya ägare. Den grekiska marknaden är riktigt bra och det går att hitta fastigheter till riktigt attraktiva nivåer, säger Georgiadis.

Premia Properties har nu en kassa på en halv miljard som ska användas för nya förvärv.

– Vi kan köpa för cirka 1,3 miljarder inom vår strategi. Jag räknas med att vi inom kort når ett fastighetsvärde om 3 miljarder kronor, säger Elias Georgiadis.

Sterner Stenhus gick in som huvudägare i det grekiska bolag sommaren 2020 och företaget har sedan dess ökat affärstempot.
I magasinet Fastighetsvärlden nr 3/2021 fanns ett stort personporträtt på Elias Georgiadis. Läs om hans imponerande väg till dagens position. Hela artikeln har rubriken ”Bygger nytt i högt tempo”, där han speciellt berättar om företagsbygget i Sverige, men även om investeringarna i Grekland.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan