Balder gör investering i Grekland

Fastighetsvärlden kan berätta att Balder gått in som näst största ägare i det grekiska börsbolaget Premia Properties. Bolaget har Elias Georgiadis, som står bakom Stenhus Fastigheter, som största ägare.

För Balder blir Grekland bolagets sjunde land för investeringar, efter Sverige, Danmark, Finland, Norge, Storbritannien och Tyskland.

Balder har via en nyemission förvärvat 17,2 procent av aktierna i Premia Properties. Det handlar om ett fastighetsbolag som är noterat vid börsen i Aten och som äger fastigheter som är värderade till strax under 2 miljarder kronor.

I beståndet finns bland annat 175.000 kvm primelogistik i Atenområdet där hyresgästerna tillhör flera av de starkaste, bland annat har landets största livsmedelskedja Sklavenitis och Yamaha stora hyreskontrakt. I beståndet finns även nio nybyggda skolfastigheter i Aten om totalt 36.000 kvm.

– Vi är väldigt nöjda med vår nya investering i Premia Properties. Vi känner Elias Georgiadis från fastighetsbranschen i Sverige och hur väl han lyckats med sin vision här. Med den bakgrunden väljer vi Premia Properties, ett dynamiskt bolag med tillväxtmöjligheter, men också ett land, Grekland, där det finns goda framtidsutsikter, säger Erik Selin.

Balder är sedan tidigare större ägare i Stenhus Fastigheter som noterades på Stockholmsbörsen hösten 2020. Största ägare i det bolaget är Sterner Stenhus Holding AB, Elias Georgiadis moderbolag, som även med 41 procent är största ägare i grekiska Premia Properties.

Vid nyemissionen i Grekland blev även Länsförsäkringar en ny ägare i Premia Properties. Emissionen var på totalt 75 miljoner euro. Balders investering i Grekland har för övrigt blivit en stor nyhet i grekisk affärspress.

Elias Georgiadis berättar för Fastighetsvärlden:

– Vi är väldigt glada över att fått in bland annat Balder och även Länsförsäkringar som nya ägare. Den grekiska marknaden är riktigt bra och det går att hitta fastigheter till riktigt attraktiva nivåer, säger Georgiadis.

Premia Properties har nu en kassa på en halv miljard som ska användas för nya förvärv.

– Vi kan köpa för cirka 1,3 miljarder inom vår strategi. Jag räknas med att vi inom kort når ett fastighetsvärde om 3 miljarder kronor, säger Elias Georgiadis.

Sterner Stenhus gick in som huvudägare i det grekiska bolag sommaren 2020 och företaget har sedan dess ökat affärstempot.
I magasinet Fastighetsvärlden nr 3/2021 fanns ett stort personporträtt på Elias Georgiadis. Läs om hans imponerande väg till dagens position. Hela artikeln har rubriken ”Bygger nytt i högt tempo”, där han speciellt berättar om företagsbygget i Sverige, men även om investeringarna i Grekland.

Fler Nyheter från förstasidan

Tappar attraktiv byggrätt för 13.000 kvm kontor

FV berättar vad som ligger bakom.

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Nytt avsnitt: Podcasten om bankkrisens påverkan

Fjärde avsnittet ute nu. Om bland annat bankkrisen, kontorshyresmarknaden och Fastpartners omsvängning.

SHF tillskjuts en miljard och Lennart Sten lämnar vd-stolen

Läs om förändringarna. Ny vd utsedd. ”Kommer att uppstå intressanta förvärvsmöjligheter”.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

Tillbaka till förstasidan