Anna Nyberg, vd Ica Fastigheter.

Anna Nyberg lämnar vd-stolen vid Ica

Anna Nyberg, vd för Ica Fastigheter och del av Ica Gruppens koncernledning, har valt att lämna sin tjänst redan vid halvårsskiftet. Framöver går Ica Fastigheter mer mot att vara ett förvaltande bolag istället för stadsutvecklande.

Annons

Mattias Lundgren, CFO Ica Fastigheter, tillträder som tillförordnad vd från och med 19 juni 2023.

Anna Nyberg har varit vd vid Ica Fastigheter sedan 17 augusti 2020. Så hon blev alltså kvar i vd-stolen i nästan tre år. Dessförinnan jobbade Nyberg vid Vasakronan 2007–2020.

−Anna Nyberg har framgångsrikt lett Ica Fastigheter under tre mycket händelserika år. De viktiga fastighetsförsäljningarna och bildandet av de samägda fastighetsbolagen som Anna har genomfört de senaste åren, har varit av stort strategiskt värde för Ica Gruppen. Samtidigt innebär det en delvis förändad inriktning för fastighetsbolaget framåt, med ett ökat fokus på förvaltning. I ljuset av det har vi gemensamt kommit fram till att det är en bra tidpunkt för ett vd-skifte och jag vill önska Anna ett stort lycka till i framtiden, säger Nina Jönsson, vd Ica Gruppen som tillträdde sin tjänst vid årsskiftet när Ica även berättade om en ny vd för Apotek Hjärtat.

−Beslutet att lämna Ica har växt fram under våren och det känns nu som en lämplig timing för mig att gå vidare. Det har varit både intensivt och spännande att leda Ica Fastigheter under denna mycket transaktionsrika period. Ica Fastigheter är sett till sitt fastighetsbestånd idag delvis ett annat bolag än när jag tillträdde men med samma viktiga samhällsuppdrag. Nu när bolaget går in i en mer förvaltande fas känns det också naturligt att lämna vd-rollen och gå vidare i min yrkeskarriär, säger Anna Nyberg, avgående vd för Ica Fastigheter.

Nyberg har bland annat varit med och bidragit till att få mer Ica Gruppens skuldsättning, genom skapandet av jv:na Trecore (fastigheter för 5 miljarder kronor, bildades i maj 2022 ihop med Bonnier) och Delcore (även där fastigheter för 5 miljarder, bildades i december 2022 tillsammans med AMF).

Ica Fastigheter har under den senaste fem-sex-årsperioden påbörjat flera stadsutvecklingsprojekt som till exempel att skapa blandkvarter där det idag finns en stor Ica Maxi-butik och en stor parkeringsplats. Framöver skalas projektbanken ner.

Anna Nyberg säger till Fastighetsvärlden att Ica Gruppen är ett fantastiskt bolag och att beslutet att lämna är taget i samförstånd.

– Det är ett beslut som vuxit fram under en tid. Nu ska jag ta en extra lång sommarsemester och fundera på vad jag vill göra framöver. Jag gillar stadsutveckling, men har även jobbat med förvaltning och uthyrning. Jag stänger inga dörrar.

Rekrytering av ersättare är inledd. Mattias Lundgren, CFO på Ica Fastigheter, går in som tillförordnad vd fram tills ny ordinarie vd är på plats. Han har en bakgrund från bland annat Amasten, SSM och en lång karriär vid NCC.

Anna Nyberg efterträdde Lena Boberg som vd för Ica Fastigheter, som i sin tur tidigare efterträdde Bo Liffner.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan